Składniki:
-
Grillowane halloumi
-
g halloumi
-
Salsa pomidorowa
-
1 duży pomidor
-
1 paprykażółta, ewentualnie czerwona
-
½ niewielkiej czerwonej cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
3-4 gałązki kolendry lub pietruszki
-
szczypta soli
-
chilli do smakunajlepiej świeżej, drobno posiekanej bez pestek
-
30 ml delikatnej oliwy
O przepisie:
Ten grecko-meksykański mix świetnie sprawdzi się śniadanie, jako przekąska na imprezę czy nawet keto obiad.
Halloumi to cypryjski ser na bazie mleka owczego i krowiego. Ma fantastyczną, sprężystą konsystencję i wyrazisty, ale nadal delikatny smak. Zwróć uwagę, by w sklepie wybrać halloumi, a nie „ser typu halloumi”, którego jakość znacznie odbiega od pierwowzoru.
Jeśli masz mniej czasu na przygotowania, podaj grillowane halloumi z pomidorami i świeżymi ziołami (jak na zdjęciu) – będzie również pyszne!
Przepis na grillowane halloumi z salsą pomidorową znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Salsa pomidorowaSalsę pomidorową przygotuj minimum godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Paprykę opal nad palnikiem lub ugrilluj na patelni, tak aby pozostała jeszcze dość twarda, lecz by z łatwością dało się ją obrać. Następnie paprykę obierz i usuń gniazdo nasienne. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Cebulkę, pomidor i paprykę posiekaj w małą kostkę. Czosnek oraz zioła posiekaj bardzo drobno i dodaj do warzyw. Dopraw solą i chilli. Jeśli zdecydujesz się na świeżą papryczkę, prawdopodobnie wystarczy ok. ¼ (bez gniazda nasiennego), by salsa wyszła pikantna. Całość wymieszaj i odstaw. Pomidor na pewno wypuści sporo wody, więc przed spożyciem nadmiar soku możesz odlać. |
2
Gotowe!
10M
|
Grillowane halloumiHalloumi pokrój na 1-centymetrowe plastry. Podsmaż z obu stron na patelni zwykłej lub grillowej, by się zrumienił. W trakcie kilkukrotnie obracaj – halloumi ma być przypieczony i ciepły, lecz nie spalony. Podawaj na salsie warzywnej, suto skropione oliwą. |