0 0
Kotlety rybne z remuladą 🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KOTLETY RYBNE
600g białej ryby, szczególnie polecam polędwicę z dorsza
2 małe jajka
1 cebula
3 łyżki mąki migdałowej lub 1/2 łyżeczki lnu mielonego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2-3 łyżki posiekanego koperku
płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu do smaku
3 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego do smażenia
DOMOWA REMULADA, CZYLI SOS DUŃSKI
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
1 łyżka drobno posiekanej kapusty kiszonej
1 łyżka posiekanego koperku
kilka kropel stewii w płynie
sól i biały pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

579
Kcal
45
B [g]
40
T [g]
7
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Kotlety rybne z remuladą 🐟

Kotlety rybne bez bułki z domowym sosem duńskim

Cechy:
Kuchnia
  • 40M
  • Porcji: 3
  • Średni

Składniki:

  • KOTLETY RYBNE

  • DOMOWA REMULADA, CZYLI SOS DUŃSKI

O przepisie:

Udostępnij

Ciężko jest znaleźć swoje miejsce na ziemi… Mam to szczęście, że już je znalazłam, choć daleko jeszcze od domu. W Bornholmie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Wracając tu, za każdym razem czuję się jak u siebie. Dlatego moje przyszłe plany, cele i marzenia wiążą się właśnie z tym miejscem.

Dlatego też dzisiaj, śląc uściski z tej niezwykłej duńskiej wyspy, przybliżam Ci fragment tradycyjnej bornholmskiej kuchni. Kotlety rybne z remuladą stanowią jedno z popularnych dań w charakterystycznych bornholmskich wędzarniach, czyli Røgeri. Moja ulubiona mieści się w Hasle, na zachodnim wybrzeżu wyspy. To obowiązkowy punkt każdej z naszych wycieczek (a bywamy tu przynajmniej raz w roku od kilku już lat).

Inspirowane poznanymi tu smakami kotlety rybne są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. A domowa remulada, czyli sos duński będący ich uzupełnieniem, wprost skradł moje serce. Musisz tego spróbować!

Przepis na kotlety rybne z remuladą znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Domowa Remulada, czyli Sos Duński - przygotowanie

Wymieszaj ze sobą: majonez, śmietanę, kurkumę i drobno posiekane warzywa: cebulę, kapustę kiszoną i korniszony. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami stewii (lub 1/2 łyżeczki cukru, jeśli go nie unikasz). Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Remuladę, czyli tak zwany sos duński, najlepiej jest właśnie przygotować dzień wcześniej. Pierwsze wrażenie tuż po przygotowaniu powinno być „słono-słodkie”, jednak po połączeniu się składników, smak staje się zdecydowanie głębszy.

2
Gotowe!
10M

Kotlety rybne bez bułki - przygotowanie

Dobrze umytą i osuszoną rybę zmiel w maszynce do mięsa lub w rozdrabniaczu. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na złoto na łyżce wybranego oleju i dodaj do ryby. Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę (jedynie żółtą jej część).
Do ryby dodaj jedną łyżkę startej skórki z cytryny, starty czosnek, posiekany koperek, sól, biały pieprz, jajka i mąkę migdałową. Dokładnie mieszaj masę przez dłuższą chwilę - napowietrzając kotlety.

3
Gotowe!
20

Kotlety rybne - smażenie

Z masy uformuj 6 kotletów. Smaż na wybranym oleju lub maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony, zadbaj o to, żeby masa przed smażeniem miała temperaturę pokojową.

Podawaj kotlety z remuladą.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO omlet na słono
Poprzedni
KETO omlet na słono z bekonem i warzywami 🫑
KETO budyń czekoladowy
Następny
KETO pudding czekoladowo-kokosowy 🥥
KETO omlet na słono
Poprzedni
KETO omlet na słono z bekonem i warzywami 🫑
KETO budyń czekoladowy
Następny
KETO pudding czekoladowo-kokosowy 🥥