Składniki:
-
KOTLETY RYBNE
-
600g białej ryby, szczególnie polecam polędwicę z dorsza
-
2 małe jajka
-
1 cebula
-
3 łyżki mąki migdałowej lub 1/2 łyżeczki lnu mielonego
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
-
2-3 łyżki posiekanego koperku
-
płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzudo smaku
-
3 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego do smażenia
-
DOMOWA REMULADA, CZYLI SOS DUŃSKI
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
-
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
-
1 łyżka drobno posiekanej kapusty kiszonej
-
1 łyżka posiekanego koperku
-
kilka kropel stewii w płynie
-
sól i biały pieprzdo smaku
O przepisie:
Ciężko jest znaleźć swoje miejsce na ziemi. Jednak ja swoje chyba już znalazłam. W Bornholmie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Wracając tam, za każdym razem czuję się jak u siebie.
Dlatego też dzisiaj przybliżam Ci fragment tradycyjnej duńskiej kuchni. Kotlety rybne z remuladą stanowią jedno z obowiązkowych, pysznych i bardzo prostych dań w charakterystycznych bornholmskich wędzarniach, czyli Røgeri. Moja ulubiona wędzarnia mieści się na zachodnim wybrzeżu wyspy, w Hasle. To obowiązkowy punkt każdej z naszych wycieczek (a bywamy tam co roku od kilku już lat).
Inspirowane poznanymi tam smakami kotlety rybne są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. A domowa remulada, czyli sos duński będący ich uzupełnieniem skradła moje serce. Musisz tego spróbować!
Przepis na kotlety rybne z remuladą znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Domowa Remulada, czyli Sos Duński - przygotowanieWymieszaj ze sobą: majonez, śmietanę, kurkumę i drobno posiekane warzywa: cebulę, kapustę kiszoną i korniszony. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami stewii (lub 1/2 łyżeczki cukru, jeśli go nie unikasz). Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Remuladę, czyli tak zwany sos duński, najlepiej jest właśnie przygotować dzień wcześniej. Pierwsze wrażenie tuż po przygotowaniu powinno być „słono-słodkie”, jednak po połączeniu się składników, smak staje się zdecydowanie głębszy. |
2
Gotowe!
10M
|
Kotlety rybne bez bułki - przygotowanieDobrze umytą i osuszoną rybę zmiel w maszynce do mięsa lub w rozdrabniaczu. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na złoto na łyżce wybranego oleju i dodaj do ryby. Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę (jedynie żółtą jej część). |
3
Gotowe!
20
|
Kotlety rybne - smażenieZ masy uformuj 6 kotletów. Smaż na wybranym oleju lub maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony, zadbaj o to, żeby masa przed smażeniem miała temperaturę pokojową. Podawaj kotlety z remuladą. |