Składniki:
-
Pstrąg z masłem i ziołami
-
2 większe pstrągi
-
3 łyżki masła
-
¼ pęczka pietruszki
-
4 gałązki tymianku
-
2 ząbki czosnku
-
2 szczypty suszonego rozmarynu
-
sól i świeżo mielony pieprz
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
½ cytryny
O przepisie:
Uwielbiam moment, gdy za oknem zaczyna robić się ciepło, wszystko się zieleni, a nogi aż same chcą wychodzić z domu! Aż marzy mi się wypad w Tatry! Wypad na szlak, a po nim obiadokolacja w góralskiej knajpce. Co wybieram wówczas? Zimą pada na kwaśnicę ze skwarkami lub karkówkę pieczoną z warzywami. Latem na świeżutkiego grillowanego pstrąga w towarzystwie masła i świeżych ziół.
Na wypad w góry na razie czasu brak, ale nie znaczy to, że nie możemy przygotować pstrąga w domu czy podczas grilla na działce ❤️. Dokładnie tak robi też moja Mama, która przygotowuje pstrąga w jednej z najlepszych wersji, jakie jadłam w życiu. Bardzo podobnej do tego przepisu.
Jak przygotować pstrąga z patelni?
Jeśli nie masz możliwości ugrillowania ryby, możesz z powodzeniem usmażyć ją na patelni. Polecam robić to nadal w folii aluminiowej – by nadające wilgotności masło nie wyciekło na zewnątrz, a stale nawilżało chude mięso pstrąga.
Z czym podać pstrąga z grilla?
Pstrąg doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatkami. Może to być Sałatka ze świeżych warzyw lub Sałatka Grecka Horiatiki. Świetnym dodatkiem jest również szpinak podsmażony z fetą. Liście świeżego spinaku umyj i podsmaż na odrobinie oliwy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i podaj wraz z pstrągiem.
Przepis na pstrąga grillowanego z masłem i ziołami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Pstrąg grillowany z masłem - przygotowanie rybyPrzygotuj pstrąga dzień wcześniej. Masło wyciągnij z lodówki, a rybę porządnie umyj i osusz. Umyj i osusz zioła. Czosnek posiekaj i wymieszaj z miękkim masłem i szczyptą soli. Podziel masło na dwie części, każdą z nich włóż do środka ryby. Dołóż pietruszkę i tymianek oraz po dwa plastry cytryny. Każdą rybę zwilż z wierzchu oliwą i posyp rozmarynem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zawiń pstrągi w folię aluminiową i schowaj do lodówki na noc. |
2
Gotowe!
15M
|
Pstrąg z masłem i ziołami - grillowanie lub smażenieWyjmij rybę z lodówki na około godzinę przed jej zgrillowaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Patelnię grillową lub grilla rozgrzej. Połóż pstrągi w folii aluminiowej na ruszt. Smaż po 7 minut z każdej strony. Podawaj z cytryną i świeżym tymiankiem. Na wierzch wyłóż odrobinę masła. |