1 0
Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Pstrąg z masłem i ziołami
2 większe pstrągi
3 łyżki masła
¼ pęczka pietruszki
4 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
2 szczypty suszonego rozmarynu
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ cytryny

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

494
Kcal
45
B [g]
34
T [g]
2
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pstrąg grillowany z masłem i ziołami 🐟

Aromatyczny pstrąg grillowany lub smażony na patelni

Cechy:
Kuchnia
  • 25M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Pstrąg z masłem i ziołami

O przepisie:

Udostępnij

Uwielbiam moment, gdy za oknem zaczyna robić się ciepło, wszystko się zieleni, a nogi aż same chcą wychodzić z domu! Aż marzy mi się wypad w Tatry! Wypad na szlak, a po nim obiadokolacja w góralskiej knajpce. Co wybieram wówczas? Zimą pada na kwaśnicę ze skwarkami lub karkówkę pieczoną z warzywami. Latem na świeżutkiego grillowanego pstrąga w towarzystwie masła i świeżych ziół.

Na wypad w góry na razie czasu brak, ale nie znaczy to, że nie możemy przygotować pstrąga w domu czy podczas grilla na działce ❤️. Dokładnie tak robi też moja Mama, która przygotowuje pstrąga w jednej z najlepszych wersji, jakie jadłam w życiu. Bardzo podobnej do tego przepisu.

Jak przygotować pstrąga z patelni?

Jeśli nie masz możliwości ugrillowania ryby, możesz z powodzeniem usmażyć ją na patelni. Polecam robić to nadal w folii aluminiowej – by nadające wilgotności masło nie wyciekło na zewnątrz, a stale nawilżało chude mięso pstrąga.

Z czym podać pstrąga z grilla?

Pstrąg doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatkami. Może to być Sałatka ze świeżych warzyw lub Sałatka Grecka Horiatiki. Świetnym dodatkiem jest również szpinak podsmażony z fetą. Liście świeżego spinaku umyj i podsmaż na odrobinie oliwy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i podaj wraz z pstrągiem.

Przepis na pstrąga grillowanego z masłem i ziołami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Pstrąg grillowany z masłem - przygotowanie ryby

Przygotuj pstrąga dzień wcześniej. Masło wyciągnij z lodówki, a rybę porządnie umyj i osusz. Umyj i osusz zioła. Czosnek posiekaj i wymieszaj z miękkim masłem i szczyptą soli. Podziel masło na dwie części, każdą z nich włóż do środka ryby. Dołóż pietruszkę i tymianek oraz po dwa plastry cytryny.

Każdą rybę zwilż z wierzchu oliwą i posyp rozmarynem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zawiń pstrągi w folię aluminiową i schowaj do lodówki na noc.

2
Gotowe!
15M

Pstrąg z masłem i ziołami - grillowanie lub smażenie

Wyjmij rybę z lodówki na około godzinę przed jej zgrillowaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Patelnię grillową lub grilla rozgrzej. Połóż pstrągi w folii aluminiowej na ruszt. Smaż po 7 minut z każdej strony. Podawaj z cytryną i świeżym tymiankiem. Na wierzch wyłóż odrobinę masła.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Wuzetka - Tort WZ keto, bez cukru
Poprzedni
KETO WZ (Wuzetka) 🍰
kofty jagnięco- wołowe
Następny
Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶
Wuzetka - Tort WZ keto, bez cukru
Poprzedni
KETO WZ (Wuzetka) 🍰
kofty jagnięco- wołowe
Następny
Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶