Składniki:
-
Pieczony łosoś
-
300 g świeżego, dobrego łososia
-
2 łyżki oliwy
-
1 szczypta soli
-
1 gałązka świeżego rozmarynu (lub tymianku)
-
4 plastry cytryny
-
Masło czosnkowe
-
50 g masła
-
1 szczypta soli himalajskiej
-
1/2 ząbka czosnku
-
1 szczypta posiekanego koperku
-
Szparagi na maśle
-
1 pęczek (400g) szparagów
-
1 łyżka masła klarowanego
-
1/2 ząbka czosnku
-
1 szczypta soli himalajskiej
O przepisie:
Tłusty łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia. To bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i całej grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, selen, potas i jod. W połączeniu z masłem czosnkowym smakuje wyśmienicie, podać go możecie ze szparagami lub sałatką.
Ważna jest jakość ryby, ponieważ sklepowy łosoś bywa często nafaszerowany barwnikami i metalami ciężkimi, a wtedy jego wartości odżywcze nie przedstawiają się tak kolorowo. Dla zdrowia, ale i smaku warto zainwestować w dobrej jakości rybę.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Pieczenie łososia ze szparagamiŁososia zamarynuj: natrzyj oliwą z solą i rozmarynem i obłóż cytryną. Najlepszy będzie następnego dnia, ale wystarczy mu również godzina w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Z łososia możesz, ale nie musisz zdjąć cytrynę i rozmaryn. Wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 25-30 minut. |
2
Gotowe!
|
Przygotowanie masła czosnkowego i szparagówW międzyczasie przygotuj: |
3
Gotowe!
|
Podawanie łososia ze szparagamiŁososia po upieczeniu przełóż wraz ze szparagami ciesz się bogactwem smaku i witamin.Smacznego! |