Łosoś pieczony ze szparagami
Pyszna, wilgotna ryba podana z aromatycznymi szparagami

0 0
Łosoś pieczony ze szparagami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Pieczony łosoś
300 g świeżego, dobrego łososia lub mrożonego dzikiego
2 łyżki oliwy
1 szczypta soli
1 gałązka świeżego rozmarynu (lub tymianku)
4 plastry cytryny
50 g masła
1 szczypta soli himalajskiej
1/2 ząbka czosnku
1 szczypta posiekanego koperku
Szparagi na maśle
1 pęczek (400g) szparagów
1 łyżka masła klarowanego
1/2 ząbka czosnku
1 szczypta soli himalajskiej

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

659
Kcal
34,3
B [g]
54,6
T [g]
9,5
W [g]
Cechy:
  • 40M
  • Porcji: 2
  • Medium

Składniki:

  • Pieczony łosoś

  • Masło czosnkowe

  • Szparagi na maśle

O przepisie:

Udostępnij

Łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia. To bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i całej grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, selen, potas i jod <3

W połączeniu z masłem czosnkowym smakuje wyśmienicie, podać go możecie ze szparagami lub sałatką.

Ważna jest jakość ryby, ponieważ sklepowy łosoś bywa często nafaszerowany barwnikami i metalami ciężkimi, a wtedy jego wartości odżywcze nie przedstawiają się tak kolorowo ?

Dla własnego zdrowia warto zainwestować w dobrej jakości rybę, z wiadomego źródła lub też mrożonego łososia dzikiego (ostatnio widziałam go w Tesco).

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Łososia zamarynuj: natrzyj oliwą z solą i rozmarynem i obłóż cytryną. Najlepszy będzie następnego dnia, ale wystarczy mu również godzina w lodówce.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Z łososia możesz, ale nie musisz zdjąć cytrynę i rozmaryn. Wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 25-30 minut.

2
Gotowe!

W międzyczasie przygotuj:
Masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj w tartym czosnkiem, koperkiem i solą. Podaj obok lub na upieczonym łososiu.
Szparagi: odłam twarde końcówki, podsmaż na maśle z solą i odrobiną posiekanego czosnku (3 minutki).

3
Gotowe!

Łososia po upieczeniu przełóż wraz ze szparagami ciesz się bogactwem smaku i witamin ? Smacznego!

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Ketogeniczny omlet na słono
Poprzedni
Omlet na słono z warzywami i bekonem
Panierka z siekanych migdałów
Następny
Panierka ketogeniczna
Ketogeniczny omlet na słono
Poprzedni
Omlet na słono z warzywami i bekonem
Panierka z siekanych migdałów
Następny
Panierka ketogeniczna