Składniki:
-
Halibut zapiekany w szpinaku
-
1 filet z halibuta(ok. 400g)
-
250g świeżego szpinaku
-
2 łyżeczki oliwy z oliwek
-
75g fety
-
1 ząbek czosnku
-
sól i płatki chilli do smaku
-
1 cytryna
-
150g pomidor
-
świeże zioła (np. koperek czy tymianek)
O przepisie:
Ryby to źródło cennych kwasów omega-3 i jeden z filarów diety ketogenicznej. Jedną z ryb bogatych w tłuszcze jest halibut. Dziś proponuję Ci jego wersję inspirowaną kuchnią grecką. Filet z halibuta zapiekany ze szpinakiem, pomidorami i fetą. Szybki, łatwy w przygotowaniu i smaczny przepis na keto obiad.
Przepis na halibuta w szpinaku znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
25M
|
Halibut zapiekany w szpinaku - przygotowanieLiście szpinaku umyj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj je z 1 łyżeczką oliwy oraz pokruszoną fetą. Dopraw pieprzem do smaku. Filet z halibuta umyj i osusz, a następnie wyłóż na szpinak, posmaruj łyżeczką oliwy i skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą, drobno posiekanym lub startym czosnkiem oraz płatkami chilli. Pomidora pokrój w plastry i wyłóż na rybę. |
2
Gotowe!
25M
|
Halibut w szpinaku - pieczenieWstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz pół godziny. Danie [odawaj oprószone świeżymi ziołami. |