Składniki:
-
Dorsz w pomidorowym curry
-
500g świeżej polędwicy z dorszalub innej białej ryby
-
sok z połówki limonki
-
1 łyżeczka startego imbiru
-
½ łyżeczki mielonego kuminu
-
szczypta cynamonu
-
½ łyżeczki kurkumy
-
½ łyżeczki suszonych liści kolendry
-
½ łyżeczki mielonej gorczycy białej
-
2 świeże pomidory
-
½ cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
100 ml śmietanki 36%alternatywnie może to być mleko kokosowe
-
sól i chilli do smaku
-
2 łyżki wybranego oleju roślinnego do smażenia
O przepisie:
Indyjska kuchnia pachnie curry! 🇮🇳 Śledząc mojego bloga, mieliście okazję poznać szereg dań kuchni indyjskiej, od butter chicken przez tikka masala po tandoori chicken czy udka w sosie curry. Dziś pora na danie rybne, czyli polędwicę z dorsza w pomidorowym curry.
Danie to możesz podać samodzielnie lub z ryżem z kalafiora (wpierw rozdrobniony blenderem, następnie podduszony na maśle kalafior).
Przepis na dorsza w pomidorowym curry znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Dorsz w pomidorowym curry - przygotowanie rybyPolędwicę z dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Kawałki ryby zamarynuj w soku z cytryny i soli. |
2
Gotowe!
15M
|
Dorsz w pomidorowym curry - przygotowanie sosuPodsmaż posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Dodaj przyprawy, czosnek oraz imbir i podsmaż całość wspólnie z cebulą. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na patelnię, wymieszaj i duś całość kilka minut. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i delikatnie obsmaż kawałki dorsza przez 1-2 minuty. |
3
Gotowe!
10M
|
Dorsz w pomidorowym curry - gotowanieDo sosu dodaj śmietankę i całość wymieszaj. Przełóż rybę z patelni wraz z całym tłuszczem i gotuj wszystko przez kilka minut. |