0 0
Dorsz w pomidorowym curry 🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Dorsz w pomidorowym curry
500g świeżej polędwicy z dorsza lub innej białej ryby
sok z połówki limonki
1 łyżeczka startego imbiru
½ łyżeczki mielonego kuminu
szczypta cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki suszonych liści kolendry
½ łyżeczki mielonej gorczycy białej
2 świeże pomidory
½ cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 36% alternatywnie może to być mleko kokosowe
sól i chilli do smaku
2 łyżki wybranego oleju roślinnego do smażenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

994
Kcal
80
B [g]
67
T [g]
17
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Dorsz w pomidorowym curry 🐟

Ryba w aromatycznym sosie curry

Cechy:
Kuchnia
  • 30
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

  • Dorsz w pomidorowym curry

O przepisie:

Udostępnij

Indyjska kuchnia pachnie curry! 🇮🇳 Śledząc mojego bloga, mieliście okazję poznać szereg dań kuchni indyjskiej, od butter chicken przez tikka masala po tandoori chicken czy udka w sosie curry. Dziś pora na danie rybne, czyli polędwicę z dorsza w pomidorowym curry.

Danie to możesz podać samodzielnie lub z ryżem z kalafiora (wpierw rozdrobniony blenderem, następnie podduszony na maśle kalafior).

Przepis na dorsza w pomidorowym curry znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Dorsz w pomidorowym curry - przygotowanie ryby

Polędwicę z dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Kawałki ryby zamarynuj w soku z cytryny i soli.

2
Gotowe!
15M

Dorsz w pomidorowym curry - przygotowanie sosu

Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Dodaj przyprawy, czosnek oraz imbir i podsmaż całość wspólnie z cebulą. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na patelnię, wymieszaj i duś całość kilka minut.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i delikatnie obsmaż kawałki dorsza przez 1-2 minuty.

3
Gotowe!
10M

Dorsz w pomidorowym curry - gotowanie

Do sosu dodaj śmietankę i całość wymieszaj. Przełóż rybę z patelni wraz z całym tłuszczem i gotuj wszystko przez kilka minut.
Dekoruj świeżą kolendrą.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

mozzarella sticks
Poprzedni
KETO mozzarella sticks 🧀
Ryż z kalafiora
Następny
Ryż z kalafiora 🌿
mozzarella sticks
Poprzedni
KETO mozzarella sticks 🧀
Ryż z kalafiora
Następny
Ryż z kalafiora 🌿