Składniki:
-
KETO Ciastka Maślane
-
200g masła
-
150-180g mąki kokosowej
-
2 żółtka
-
80-100g erytrolu (lub ksylitolu - niewliczone w makro)
-
60g czekolady gorzkiej min. 70%
O przepisie:
Maślane keto ciastka na bazie mąki kokosowej. Najlepsze przynajmniej na drugi dzień, gdy smaki połączą się. W smaku przypominają klasyczne maślane ciastka, z przebijającą się jednak wyraźną, kokosową nutą.
Sekretem ciastek jest dobór mąki kokosowej, która powinna zawierać nie więcej, niż 15g węglowodanów na 100g! Z podanej porcji wychodzi około 40 sporych ciasteczek. Możesz przechowywać je w słoiku lub puszcze nawet przez 2-3 tygodnie.
KETO ciastka – przygotowanie
Przygotowanie maślanych ciastek na mące kokosowej może sprawiać trudności. Nie jest to przepis najłatwiejszy i wymaga cierpliwości. Jeśli szukasz opcji łatwiejszej – zamiast wałkowania wybierz formowanie ciastek dłońmi lub przejdź do przepisów na Maślane ciastka z czekoladą 🍫 lub Ciasteczka chałwowe ❤️
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie KETO ciasta kruchegoZimne masło posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj przesianą mąkę kokosową (na początek 150g), wybrany słodzik w pudrze i 2 żółtka jaj. Mieszaj rękoma do momentu całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Odstaw na kwadrans, a następnie sprawdź konsystencję ciasta (powinna być zbita, ale nie rozpadająca się). W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki kokosowej. |
2
Gotowe!
1H
|
Chłodzenie KETO ciasta kruchegoCiasto uformuj w kulkę i szczelnie owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę. |
3
Gotowe!
20M
|
Wykrajanie KETO ciastek maślanychPiekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Łatwiejsza opcja przygotowania keto-ciastek (formowanie dłońmi)Ciasto wyjmij z lodówki. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki, a następnie rozpłaszczaj je na blasze powleczonej papierem do pieczenia. Odciśnij wzorki widelcem jak na głównym zdjęciu. Piecz 8-9 minut w 180 stopniach. Trudniejsza opcja przygotowania keto-ciastek (z wałkowaniem)Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. Pierwszą część ciasta włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuj do uzyskania wysokości ok. 3-4 milimetrów. Wycinaj ciastka ulubionymi foremkami i bardzo delikatnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku 6-7 minut, do zarumienienia. Następie proces powtórz dla 2 i 3 części ciasta. Jeśli nie planujesz dekorować ciasteczek czekoladą - przed pieczeniem posmaruj je odrobiną pozostałego białka jaja. |
4
Gotowe!
10M
|
Dekorowanie keto ciasteczek maślanych |