2 1
KETO ciastka maślane

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Ciastka Maślane
200g masła
150-180g mąki kokosowej
2 żółtka
80-100g erytrolu (lub ksylitolu - niewliczone w makro)
60g czekolady gorzkiej min. 70%

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

65
Kcal
1,1
B [g]
5,5
T [g]
1,4
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO ciastka maślane

Bezglutenowe Ciasteczka Maślane

Cechy:
  • 40M
  • Porcji: 40
  • Średni

Składniki:

  • KETO Ciastka Maślane

O przepisie:

Udostępnij

Maślane keto ciastka na bazie mąki kokosowej. Najlepsze przynajmniej na drugi dzień, gdy smaki połączą się. W smaku przypominają klasyczne maślane ciastka, z przebijającą się jednak wyraźną, kokosową nutą.

Sekretem ciastek jest dobór mąki kokosowej, która powinna zawierać nie więcej, niż 15g węglowodanów na 100g! Z podanej porcji wychodzi około 40 sporych ciasteczek. Możesz przechowywać je w słoiku lub puszcze nawet przez 2-3 tygodnie.

KETO ciastka – przygotowanie

Przygotowanie maślanych ciastek na mące kokosowej może sprawiać trudności. Nie jest to przepis najłatwiejszy i wymaga cierpliwości. Jeśli szukasz opcji łatwiejszej – zamiast wałkowania wybierz formowanie ciastek dłońmi lub przejdź do przepisów na Maślane ciastka z czekoladą 🍫 lub Ciasteczka chałwowe ❤️


Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie KETO ciasta kruchego

Zimne masło posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj przesianą mąkę kokosową (na początek 150g), wybrany słodzik w pudrze i 2 żółtka jaj. Mieszaj rękoma do momentu całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Odstaw na kwadrans, a następnie sprawdź konsystencję ciasta (powinna być zbita, ale nie rozpadająca się). W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki kokosowej.

2
Gotowe!
1H

Chłodzenie KETO ciasta kruchego

Ciasto uformuj w kulkę i szczelnie owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę.

3
Gotowe!
20M

Wykrajanie KETO ciastek maślanych

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół).

Łatwiejsza opcja przygotowania keto-ciastek (formowanie dłońmi)

Ciasto wyjmij z lodówki. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki, a następnie rozpłaszczaj je na blasze powleczonej papierem do pieczenia. Odciśnij wzorki widelcem jak na głównym zdjęciu. Piecz 8-9 minut w 180 stopniach.

Trudniejsza opcja przygotowania keto-ciastek (z wałkowaniem)

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. Pierwszą część ciasta włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuj do uzyskania wysokości ok. 3-4 milimetrów. Wycinaj ciastka ulubionymi foremkami i bardzo delikatnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku 6-7 minut, do zarumienienia. Następie proces powtórz dla 2 i 3 części ciasta.

Jeśli nie planujesz dekorować ciasteczek czekoladą - przed pieczeniem posmaruj je odrobiną pozostałego białka jaja.

4
Gotowe!
10M

Dekorowanie keto ciasteczek maślanych

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dekoruj, jak tylko poniesie Cię fantazja ;) Ja po prostu łyżeczką rozprowadzałam czekoladę po ciasteczkach.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Korzenne ciasto z gruszkami 1
Poprzedni
Korzenne ciasto z gruszkami
Szarpana wieprzowina - Pulled Pork
Następny
Szarpana wieprzowina
Korzenne ciasto z gruszkami 2
Poprzedni
Korzenne ciasto z gruszkami
Szarpana wieprzowina - Pulled Pork
Następny
Szarpana wieprzowina