Ciasteczka orzechowe bez mąki i cukru
Bezglutenowe ciastka na bazie masła z orzechów laskowych

2 0
Ciasteczka orzechowe bez mąki i cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
3-składnikowe ciastka orzechowe
250g masła z orzechów laskowych 100% (lub innego masła orzechowego bez cukru)
1 duże jajko
80g słodzika, np. erytrolu
Posypka do ciastek
30g słonecznika łuskanego

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

168
Kcal
4,7
B [g]
16,2
T [g]
3,6
W [g] netto
Cechy:
  • 25M
  • Porcji: 10
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-składnikowe ciastka orzechowe

  • Posypka do ciastek

O przepisie:

Udostępnij

Banalnie proste w wykonaniu niskowęglowodanowe ciasteczka orzechowe, bez grama mąki i cukru. Pyszne, pożywne i bezglutenowe 😉

Do przygotowania ciasteczek możesz użyć dowolnego masła orzechowego lub migdałowego. Osobiście preferuję jednak masło z orzechów laskowych (bez cukru!) i właśnie tego użyłam w przepisie.


Z przepisu wychodzi ok. 20 ciasteczek, czyli 10 porcji. Podane węglowodany są węglowodanami netto, czyli po odliczeniu erytrolu (alkoholu cukrowego), który poza indywidualnymi przypadkami nie powoduje wyrzutów insuliny.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie ciasta

Masło orzechowe, zmielony erytrol oraz jajko wymieszać dokładnie w misce (można robić to łyżką, ale zdecydowanie łatwiej jest rękoma).

Ciasto jest bardzo tłuste. Tłuszcz ten będzie się wytrącał w trakcie mieszania składników - nie przejmuj się tym.

2
Gotowe!

Formowanie ciasteczek orzechowych

Gdy już wymieszasz składniki, zacznij formować z ciasta małe kuleczki i następnie wyłóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Każdą z kulek "rozpłaszcz" na blaszce, tak by wysokość ciasteczka wyniosła nie więcej, niż centymetr.

3
Gotowe!
15M

Pieczenie ciastek orzechowych bez cukru

Posyp ciastka słonecznikiem i dociśnij. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Spożywaj po ostygnięciu.
Ciastka możesz również przechowywać w puszce, gdzie utrzymają świeżość przez dłuższy czas. Smacznego :)

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Tzatziki
Poprzedni
Tzatziki – grecki sos czosnkowy
Makaron z cukinii
Następny
Makaron z cukinii
Tzatziki
Poprzedni
Tzatziki – grecki sos czosnkowy
Makaron z cukinii
Następny
Makaron z cukinii