Składniki:
-
KETO Chocolate Chip Cookies
-
200g masła
-
110-120g mąki kokosowej
-
3 jajka
-
50g gotowych dropsów z ciemnej czekolady lub posiekanej równomiernie czekolady gorzkiej
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Laska wanilii
-
Kilka łyżek wody
-
wybrany słodzik w pudrze(u mnie 100g mielonego erytrolu)
O przepisie:
Chocolate chip cookies to tradycyjne amerykańskie ciasteczka, które w Stanach Zjednoczonych znajdziesz w każdej kawiarni i na półce w każdego sklepu spożywczego. Chcę zaproponować Ci ich wersję bez mąki i cukru, która idealnie wpasowuje się w keto przekąskę. Są bardzo smaczne i proste w wykonaniu.
Przepis na Chocolate chip cookies znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie ciastek maślanych bez mąkiRozetnij laskę wanilii i nożem wyciągnij z niej miąższ. W misce wymieszaj masło (najlepiej w temperaturze pokojowej), jaja, mąkę kokosową, proszek do pieczenia oraz miąższ wanilii. |
2
Gotowe!
10M
|
Formowanie KETO Chocolate Chip CookiesCiasto podziel na równe porcje. Powinno wyjść ich dwadzieścia. Następnie zwilż dłonie i uformuj kulki, które spłaszczysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powstałe ciasteczka powinny mieć około pół centymetra wysokości. |
3
Gotowe!
10M
|
Pieczenie KETO ciastek z czekoladąPiecz około 10 minut w 180 stopniach, do zarumienienia, Przechowuj w szczelnym naczyniu nawet kilka tygodni. |