2 0
KETO Tort czekoladowy 🍫

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO TORT
100g czekolady mlecznej bez cukru (np. Wawel lub Balance)
60g masła
2 jajka
1 łyżka mąki migdałowej
1 laska wanilii
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
1 szczypta soli
KETO Krem tortowy z mascarpone
100g serka mascarpone
100 ml śmietany 36%
4 łyżeczki erytrytolu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

319
Kcal
4,97
B [g]
2,1
W [g] netto
29,55
T [g]

KETO Tort czekoladowy 🍫

Czekoladowo-śmietankowy KETO tort bez cukru

Cechy:
  • 3H20M
  • Porcji: 6
  • Trudny

Składniki:

  • KETO TORT

  • KETO Krem tortowy z mascarpone

O przepisie:

Udostępnij

Czasem po prostu nachodzi mnie ochota na deser. Co ciekawe nie jest to już kwestia zapotrzebowania na cukier, od niego odzwyczaiłam się dawno – to raczej taka zachcianka siedząca w głowie . Wydaje się, że nie tylko ja tak mam – Waszą ulubioną kategorią na blogu są właśnie desery bez cukru 😃

Poniżej przedstawiam przepis, który sprawdzi się na co dzień, ale może też zastąpić torcik urodzinowy. Będzie smakował zarówno osobom na diecie low carb, jak i fanom cukru, którzy nie odczują jego braku (przetestowane! 😉). Tort przygotowany jest w okrągłej formie 15 cm (porcja dla 6 osób). Na końcu opisu znajdziesz sposoby na przeliczenie składników do większych form.

KETO tort czekoladowy z tego przepisu to jeden z Waszych ulubionych wypieków i najpopularniejszych przepisów na blogu!
Magda, stała czytelniczka bloga napisała o nim:

Trochę zaklacowate brownie, o zbitej strukturze, mocno czekoladowe i przepyszne!! W mojej wersji krem obsypałam wiórkami kokosowymi. Do wielokrotnej powtórki :-)) Dziękuję za przepis ❤️ – Magda

KETO Tort bez mąki i cukru

Tort jest bardzo delikatny i sprawia wrażenie „lekkiego”, pomimo bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Ważne jest dobre ubicie białek, w przeciwnym wypadku zamiast lekkiego tortu, upieczemy zakalec. Samo ciasto w konsystencji przypomina brownie.

Oczywiście w sezonie możesz tort ozdobić owocami jagodowymi, warto również przetestować wersję z orzechami – ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i… makroskładniki 😉

KETO Tort – jaka forma?

Tort z tego przepisu przygotowałam w formie 15 cm. To 6-8 małych porcji, czyli symboliczny torcik na niewielkie spotkanie rodzinne, dla mnie idealnie.

Potrzebujesz większego KETO tortu?

Jeśli jednak potrzebujesz większego, bardziej standardowego rozmiarowo tortu to nie ma problemu! 😃

Tort na 12 porcji (okrągła forma 21-22 cm)

Użyj okrągłej formy 21-22 cm i podwój składniki (wystarczy, że w kalkulatorze składników obok przepisu, wpiszesz 12 porcji).

Tort na 18 porcji (okrągła forma 26cm)

Użyj okrągłej formy 26 cm i podwój składniki (wystarczy, że w kalkulatorze składników obok przepisu, wpiszesz 18 porcji).

Smacznego! ❤️


Edit. Przepis na KETO tort jest jednym z najstarszych nas blogu powstał w październiku 2016. 6 lat później doczekał się aktulizacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
40M

KETO Tort - przygotowanie bezglutenowego biszkoptu

Czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

2
Gotowe!
10M

KETO tort - ciasto czekoladowe

Białka dokładnie ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do nich żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Na sam koniec ubijania, wlej rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Opcjonalnie dodaj mąkę migdałową i aromaty (wanilia / pomarańcza).

3
Gotowe!
25M

Pieczenie KETO tortu bez mąki i cukru

Piecz w 160 stopnia z termoobiegiem (180 bez) przez 20-25 minut (weryfikuj wilgotność drewnianym patyczkiem).

4
Gotowe!
30M

Cięcie KETO tortu bez mąki

Po upieczeniu poczekaj do całkowitego ostygnięcia biszkoptu, a następnie przekrój go delikatnie nożem lub nitką, tworząc dwie warstwy.

5
Gotowe!
15M

Przygotowanie kremu do keto-tortu

Ubij śmietankę. Na sam koniec dodaj mascarpone i erytrol (do smaku). Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia erytrolu.

6
Gotowe!
2H

Podawanie KETO tortu

Biszkopt przełóż kremem, udekoruj i schłodź w lodówce. Po stężeniu kremu, zajadaj się pysznym deserem ;)

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO burger
Poprzedni
KETO burger 🍔
Domowy Labneh
Następny
Domowy Labneh 🌿
KETO burger
Poprzedni
KETO burger 🍔
Domowy Labneh
Następny
Domowy Labneh 🌿