Składniki:
-
KETO TORT
-
100g czekolady mlecznej bez cukru (np. Wawel lub Balance)
-
60g masła
-
2 jajka
-
1 łyżka mąki migdałowej
-
1 laska wanilii
-
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
-
1 szczypta soli
-
KETO Krem tortowy z mascarpone
-
100g serka mascarpone
-
100 ml śmietany 36%
-
4 łyżeczki erytrytolu
O przepisie:
Czasem po prostu nachodzi mnie ochota na deser. Co ciekawe nie jest to już kwestia zapotrzebowania na cukier, od niego odzwyczaiłam się dawno – to raczej taka zachcianka siedząca w głowie . Wydaje się, że nie tylko ja tak mam – Waszą ulubioną kategorią na blogu są właśnie desery bez cukru 😃
Poniżej przedstawiam przepis, który sprawdzi się na co dzień, ale może też zastąpić torcik urodzinowy. Będzie smakował zarówno osobom na diecie low carb, jak i fanom cukru, którzy nie odczują jego braku (przetestowane! 😉). Tort przygotowany jest w okrągłej formie 15 cm (porcja dla 6 osób). Na końcu opisu znajdziesz sposoby na przeliczenie składników do większych form.
KETO tort czekoladowy z tego przepisu to jeden z Waszych ulubionych wypieków i najpopularniejszych przepisów na blogu!
Magda, stała czytelniczka bloga napisała o nim:
Trochę zaklacowate brownie, o zbitej strukturze, mocno czekoladowe i przepyszne!! W mojej wersji krem obsypałam wiórkami kokosowymi. Do wielokrotnej powtórki :-)) Dziękuję za przepis ❤️ – Magda
KETO Tort bez mąki i cukru
Tort jest bardzo delikatny i sprawia wrażenie „lekkiego”, pomimo bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Ważne jest dobre ubicie białek, w przeciwnym wypadku zamiast lekkiego tortu, upieczemy zakalec. Samo ciasto w konsystencji przypomina brownie.
Oczywiście w sezonie możesz tort ozdobić owocami jagodowymi, warto również przetestować wersję z orzechami – ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i… makroskładniki 😉
KETO Tort – jaka forma?
Tort z tego przepisu przygotowałam w formie 15 cm. To 6-8 małych porcji, czyli symboliczny torcik na niewielkie spotkanie rodzinne, dla mnie idealnie.
Potrzebujesz większego KETO tortu?
Jeśli jednak potrzebujesz większego, bardziej standardowego rozmiarowo tortu to nie ma problemu! 😃
Tort na 12 porcji (okrągła forma 21-22 cm)
Użyj okrągłej formy 21-22 cm i podwój składniki (wystarczy, że w kalkulatorze składników obok przepisu, wpiszesz 12 porcji).
Tort na 18 porcji (okrągła forma 26cm)
Użyj okrągłej formy 26 cm i podwój składniki (wystarczy, że w kalkulatorze składników obok przepisu, wpiszesz 18 porcji).
Smacznego! ❤️
Edit. Przepis na KETO tort jest jednym z najstarszych nas blogu powstał w październiku 2016. 6 lat później doczekał się aktulizacji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
40M
|
KETO Tort - przygotowanie bezglutenowego biszkoptuCzekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. |
2
Gotowe!
10M
|
KETO tort - ciasto czekoladoweBiałka dokładnie ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do nich żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Na sam koniec ubijania, wlej rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Opcjonalnie dodaj mąkę migdałową i aromaty (wanilia / pomarańcza). |
3
Gotowe!
25M
|
Pieczenie KETO tortu bez mąki i cukruPiecz w 160 stopnia z termoobiegiem (180 bez) przez 20-25 minut (weryfikuj wilgotność drewnianym patyczkiem). |
4
Gotowe!
30M
|
Cięcie KETO tortu bez mąkiPo upieczeniu poczekaj do całkowitego ostygnięcia biszkoptu, a następnie przekrój go delikatnie nożem lub nitką, tworząc dwie warstwy. |
5
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie kremu do keto-tortuUbij śmietankę. Na sam koniec dodaj mascarpone i erytrol (do smaku). Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia erytrolu. |
6
Gotowe!
2H
|
Podawanie KETO tortuBiszkopt przełóż kremem, udekoruj i schłodź w lodówce. Po stężeniu kremu, zajadaj się pysznym deserem ;) |