Tort czekoladowy bez cukru
Torcik bez mąki i cukru z kremem na bazie mascarpone

2 0
Tort czekoladowy bez cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Biszkopt bez cukru - forma tortowa o średnicy 15 cm (6 porcji)
100g czekolady mlecznej bez cukru (np. Wawel lub Balance)
60g masła
2 jajka
1 łyżka mąki migdałowej (opcjonalnie - biszkopt z mąką więcej "wybacza")
1 laska wanilii
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
1 szczypta soli
Ketogeniczny krem z mascarpone
100g serka mascarpone
100 ml śmietany 36%
4 łyżeczki erytrytolu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

319
Kcal
4,97
B [g]
2,1
W [g] netto
29,55
T [g]
Cechy:

Trochę zaklacowate brownie, o zbitej strukturze, mocno czekoladowe i przepyszne!! W mojej wersji krem obsypałam wiórkami kokosowymi. Do wielokrotnej powtórki :-)) Dziękuję za przepis ?- Magda

  • 3H20M
  • Porcji: 6
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt bez cukru - forma tortowa o średnicy 15 cm (6 porcji)

  • Ketogeniczny krem z mascarpone

O przepisie:

Udostępnij

Czasem po prostu nachodzi mnie ochota na deser. Co ciekawe nie jest to już kwestia zapotrzebowania na cukier, od niego odzwyczaiłam się bardzo dawno – to raczej taka zachcianka siedząca w głowie . Wydaje się, że nie tylko ja tak mam – Waszą ulubioną kategorią na blogu są właśnie desery bez cukru ?

Poniżej przedstawiam przepis, który sprawdzi się na co dzień, ale może też zastąpić tort urodzinowy. Będzie smakował zarówno osobom na diecie low carb, jak i fanom cukru, którzy nie odczują jego braku (przetestowane! ? )

Keto tort – bez mąki i cukru

Tort jest bardzo delikatny i sprawia wrażenie „lekkiego”, pomimo bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Ważne jest dobre ubicie białek, w przeciwnym wypadku zamiast lekkiego tortu, upieczemy zakalec.

Oczywiście w sezonie możesz tort ozdobić owocami jagodowymi, warto również przetestować wersję z orzechami – ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i… makroskładniki ?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
40M

Niskowęglowodanowy, ketogeniczny biszkopt

Czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

2
Gotowe!
10M

Białka dokładnie ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do nich żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Na sam koniec ubijania, wlej rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Opcjonalnie dodaj mąkę migdałową i aromaty (wanilia / pomarańcza).

3
Gotowe!
25M

Pieczenie tortu bez mąki i cukru

Piecz w 160 stopnia z termoobiegiem (180 bez) przez 20-25 minut (weryfikuj wilgotność drewnianym patyczkiem).

4
Gotowe!
30M

Cięcie biszkoptu bez mąku

Po upieczeniu poczekaj do całkowitego ostygnięcia biszkoptu, a następnie przekrój go delikatnie nożem lub nitką, tworząc dwie warstwy.

5
Gotowe!
15M

Krem do tortu bez cukru

Ubij śmietankę. Na sam koniec dodaj mascarpone i erytrol (do smaku). Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia erytrolu.

6
Gotowe!
2H

Biszkopt przełóż kremem, udekoruj i schłodź w lodówce. Po stężeniu kremu, zajadaj się pysznym deserem ;)

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

parówki zapiekane
Poprzedni
Parówki zapiekane z serem i boczkiem
Keto naleśniki
Następny
KETO Naleśniki 🥞
parówki zapiekane
Poprzedni
Parówki zapiekane z serem i boczkiem
Keto naleśniki
Następny
KETO Naleśniki 🥞