2 0
Ciasteczka chałwowe

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
250g tahini (pasty sezamowej 100%)
120g mąki kokosowej
3 jajka
100g słodzika (lub do smaku) - u mnie erytrol
30g czekolady gorzkiej 80%
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

138
Kcal
5
B [g]
12
T [g]
2
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Ciasteczka chałwowe

Keto ciastka na bazie pasty Tahini

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • Przepisy KETO WEGE
  • 25M
  • Porcji: 18
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Upolowałam Tahini Bio w fajnej cenie, więc trzeba było znaleźć zastosowanie. Sam zapach przywiódł na myśl uwielbianą przeze mnie chałwę i zapadła decyzja! Zrobię ciasteczka chałwowe ?
Tylko jak? ?
Zdając się na improwizację totalną i minimalnie bazując na przepisie na ciasteczka orzechowe, dodałam to, co miałam pod ręką.

I tak powstały one! Z początku chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku KETO CIASTA, o apetycznym zapachu i smaku chałwowo-kokosowym ?❤️


Wartości odżywcze są orientacyjne, ponieważ zawartość węglowodanów zależy przede wszystkim od posiadanej mąki kokosowej. Celujcie w taką, która posiada mniej niż 15g węglowodanów na 100g. Sama miałam mąkę o zawartości 8g węglowodanów na 100g (kupioną we wrocławskim sklepie BIO) i taka została wliczona w makro.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Jajka, erytrol (lub inny słodzik), tahini i mąkę kokosową zmiksuj ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj do powstałego ciasta, dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką. Jeśli mieszanie sprawia Ci trudność (dużo zależy od mąki kokosowej, która chłonie wilgoć), dodaj wody (u mnie kilka łyżek).

2
Gotowe!

Z ciasta formuj dłońmi kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszcz do wysokości 0,5 cm (pomogą zwilżone dłonie, by ciastka nie przyklejały się) na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Możesz dodatkowo udekorować ciastka sezamem, jak na zdjęciu.

3
Gotowe!

Piecz 10 minut w 180 stopniach. Przechowuj w szczelnej puszce nawet do 2-3 tygodni.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone
Poprzedni
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Domowa przyprawa do piernika
Następny
Domowa przyprawa do piernika
polędwiczki z pomidorami suszonymi i mascarpone
Poprzedni
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Domowa przyprawa do piernika
Następny
Domowa przyprawa do piernika