Składniki:
-
KETO ciasto piernikowe
-
70g mąki kokosowej
-
60g mąki migdałowej
-
80ml śmietanki 30% (lub więcej do podlania)
-
4 jaja
-
150g masła
-
20g przyprawy do piernika bez cukru i mąki pszennej
-
2 łyżeczki kakao
-
1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-
120g lub do smaku erytrolu lub ksylitolu w pudrze
-
KETO polewa czekoladowa do piernika
-
50g masła
-
25ml śmietanki 30%
-
25g kakao
-
2 łyżeczki lub do smaku erytrolu lub ksylitolu
-
Piernik KETO - dodatkowe składniki (niewliczone w makro)
-
domowy dżem bez cukru lub powidła śliwkowe bez cukru
-
posypki bezcukrowe
-
suszone płatki róż
O przepisie:
Do świąt jeszcze chwila, ale jak to zwykle bywa… zleci, zanim zauważymy.😁 Zresztą – piernik to dla mnie ciasto całoroczne, bo jestem jego ogromną fanką, zwłaszcza w wersji po staropolsku: z powidłami i polewą.
Przez długi czas uważałam, że smak piernika jest nie do podrobienia w wersji KETO, a brak możliwości zastosowania mąki pszennej i miodu eliminuje ten (nie tylko) świąteczny przysmak z diety. Każda próba opracowania przepisu kończyła się porażką.
Przygotowując jednak ostatnie przepisy do książki „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” podjęłam jeszcze jedną próbę. I tak, spontanicznie, powstało przepyszne ciasto, które zaskoczyło mnie smakiem i aromatem oraz trafiło na listę obowiązkowych, nie tylko około-świątecznych przepisów. Ten KETO piernik skradnie Twoje serce!
Piernik bez miodu, bez cukru, bez glutenu – czy to możliwe?
Tak! Ciasto z tego przepisu ma charakterystyczny smak piernika, choć nie zawiera grama miodu czy mąki pszennej. Oczywiście – odrobinę różni się strukturą samego ciasta, lecz absolutnie nie przeszkodzi Ci to w cieszeniu się smakiem keto piernika.
Staropolski KETO piernik z powidłami – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania piernika przydadzą Ci się:
- mąka kokosowa Kokos, jak nie raz wspominałam już na blogu, jest produktem trudnym w obróbce. Sporo zależy od wybranej mąki kokosowej i jej właściwości absorpcyjnych (tego, jak mocno „chłonie” płyny). Piekąc, najczęściej wybieram tę mąkę kokosową i staram się nie kupować innych. Wybierając samodzielnie pilnuj, aby mąka kokosowa zawierała nie więcej, niż 20g węglowodanów na 100g. Kontroluj również konsystencję ciasta – jeśli będzie za gęste, dodaj więcej śmietanki.
- mąka migdałowa, czyli blanszowane mielone migdały.
Najczęściej wybieram tę mąkę migdałową. Alternatywnie, zamiast mąki migdałowej, możesz użyć 30g więcej mąki kokosowej, wpłynie to jednak na bardziej „gliniastą” konsystencję piernika.
- śmietanka 30% jako mokry składnik ciasta.
- średniej wielkości jajka („M”), najlepiej „zerówki”
- masło, rozpuszczone chwilkę wcześniej
- domowa przyprawa do piernika lub gotowa mieszanka bez dodatku cukru i mąki, na przykład ta.
- ciemne kakao, najczęściej wybieram to.
- bezglutenowy proszek do pieczenia, na przykład ten.
- wybrany zamiennik cukru, na przykład ten erytrol lub ten ksylitol.
Więcej o różnicach pomiędzy erytrolem, a ksylitolem przeczytasz w artykule: Ksylitol a erytrol w diecie KETO
KETO Piernik bez miodu – dodatki
Osobiście uwielbiam piernik z powidłami i dekoracjami! Jeśli Ty też to warto zaopatrzyć się również:
- powidła śliwkowe bez cukru (na przykład te) – zazwyczaj są bardzo kwaśne, więc warto je do smaku „posłodzić” erytrolem lub ksylitolem. Dobrym wyborem jest również samodzielnie przygotowany dżem jagodowy bez cukru.
- suszone płatki róż (na przykład te) – fantastycznie dopełniają smak piernika.
- posypki bezcukrowe, czyli alternatywa dla klasycznych cukrowych perełek. Znajdziesz je tu.
Tych produktów używam do przygotowania KETO piernika:
KETO piernik bez laktozy
Jeśli eliminujesz laktozę z diety – zamiast śmietanki użyj mleka kokosowego (wybierz takie, które ma czysty skład, na przykład to), a zamiast masła oleju kokosowego.
Czy w pierniku czuć mąkę kokosową?
Często pytacie mnie o kokosowy posmak w ciastach. W pierniku, dzięki zastosowaniu dwóch rodzajów mąk i intensywnych w smaku przypraw korzennych, aromat kokosa jest niemalże niewyczuwalny. Dlatego zanim zniechęcisz się do piernika z powodu mąki kokosowej, najpierw go spróbuj. 😃
Świąteczne inspiracje w wersji KETO
Jeśli szukasz innych przykładów kuchni świątecznej w wersji KETO, znajdziesz je tutaj: KETO Wigilia (dania jarskie), KETO Święta (dania bożonarodzeniowe).
Wśród przepisów świątecznych czekają na Ciebie:
- Zupa Grzybowa 🍲
- Staropolski bigos 🍽
- Śledzie w śmietanie 🐟
- Chleb czystoziarnisty 🍞
- KETO Sernik Wiedeński 🍰
- KETO szarlotka 🍎
- i wiele innych!
Przepis na KETO piernik znajdziesz również w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO piernik - pieczenie ciasta piernikowegoCiasto przygotuj 1-2 dni przed planowanym podaniem, by smaki mogły się przegryźć. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj śmietankę, wybrany zamiennik cukru, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek. Przełóż zawartość rondelka do sporej miski i odstaw na dłuższą chwilę do ostudzenia. Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Do miski, w której jest śmietanka z masłem, wsyp mąkę migdałową i kokosową oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj ubite białka i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto powinno być nadal zbite, ale nadawać się do swobodnego mieszania łyżką. W razie potrzeby dodaj odrobinkę więcej śmietanki lub przegotowanej wody. Przełóż ciasto do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W formie urośnie jedynie delikatnie, więc możesz wypełnić niemalże jej całość. Wygładź wierzch szpatułką. Piecz 45-55 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Przed wyjęciem sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe: wbij patyczek w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu nie została na nim wilgotna masa, możesz piernik wyciągnąć z piekarnika. Ostudź (ciepłe ciasto będzie BARDZO kruche i może się połamać), wyjmij z formy i wyłóż na kratkę. Na tym etapie możesz przekroić zimne ciasto nożem na trzy blaty i pomiędzy nie dodać wybraną konfiturę bez cukru, by uzyskać piernik à la staropolski, jak na zdjęciu. |
2
Gotowe!
|
KETO piernik w czekoladzie - przygotowanie polewyPrzygotuj polewę czekoladową. Masło wraz ze śmietanką i wybranym zamiennikiem cukru zagotuj w rondelku. Następnie dodaj kakao i mieszaj trzepaczką do momentu połączenia składników i uzyskania błyszczącej, jednolitej konsystencji. Pod kratkę, na której znajduje się piernik wyłóż papier do pieczenia lub śniadaniowy. Gorącą polewę wykładaj na piernik i rozsmarowuj łyżką lub szpatułką do tortu. Pokryj wierzch i boki piernika. Prawdopodobnie nie zużyjesz całej polewy – część ścieknie po bokach ciasta. Na wszelki wypadek jednak całość polewy została wliczona w makro. Dekoruj suszonymi płatkami róż i posypkami bezcukrowymi zanim polewa zastygnie. |