1 0
KETO piernik à la staropolski 🍯

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO ciasto piernikowe
70g mąki kokosowej
60g mąki migdałowej
80ml śmietanki 30% (lub więcej do podlania)
4 jaja
150g masła
20g przyprawy do piernika bez cukru i mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
120g lub do smaku erytrolu lub ksylitolu w pudrze
KETO polewa czekoladowa do piernika
50g masła
25ml śmietanki 30%
25g kakao
2 łyżeczki lub do smaku erytrolu lub ksylitolu
Piernik KETO - dodatkowe składniki (niewliczone w makro)
domowy dżem bez cukru lub powidła śliwkowe bez cukru
posypki bezcukrowe
suszone płatki róż

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

5,5
B [g]
28,9
T [g]
3
W [g] netto
301
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO piernik à la staropolski 🍯

KETO ciasto piernikowe z powidłami bez cukru i bez glutenu

Cechy:
Kuchnia
  • 1H35M
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

  • KETO ciasto piernikowe

  • KETO polewa czekoladowa do piernika

  • Piernik KETO - dodatkowe składniki (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Do świąt jeszcze chwila, ale jak to zwykle bywa… zleci, zanim zauważymy.😁 Zresztą – piernik to dla mnie ciasto całoroczne, bo jestem jego ogromną fanką, zwłaszcza w wersji po staropolsku: z powidłami i polewą.

Przez długi czas uważałam, że smak piernika jest nie do podrobienia w wersji KETO, a brak możliwości zastosowania mąki pszennej i miodu eliminuje ten (nie tylko) świąteczny przysmak z diety. Każda próba opracowania przepisu kończyła się porażką.

Przygotowując jednak ostatnie przepisy do książki „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” podjęłam jeszcze jedną próbę. I tak, spontanicznie, powstało przepyszne ciasto, które zaskoczyło mnie smakiem i aromatem oraz trafiło na listę obowiązkowych, nie tylko około-świątecznych przepisów. Ten KETO piernik skradnie Twoje serce!

Piernik bez miodu, bez cukru, bez glutenu – czy to możliwe?

Tak! Ciasto z tego przepisu ma charakterystyczny smak piernika, choć nie zawiera grama miodu czy mąki pszennej. Oczywiście – odrobinę różni się strukturą samego ciasta, lecz absolutnie nie przeszkodzi Ci to w cieszeniu się smakiem keto piernika.

Staropolski KETO piernik z powidłami – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania piernika przydadzą Ci się:

  • mąka kokosowa

    Kokos, jak nie raz wspominałam już na blogu, jest produktem trudnym w obróbce. Sporo zależy od wybranej mąki kokosowej i jej właściwości absorpcyjnych (tego, jak mocno „chłonie” płyny).  Piekąc, najczęściej wybieram tę mąkę kokosową  i staram się nie kupować innych. Wybierając samodzielnie pilnuj, aby mąka kokosowa zawierała nie więcej, niż 20g węglowodanów na 100g. Kontroluj również konsystencję ciasta – jeśli będzie za gęste, dodaj więcej śmietanki.

  • mąka migdałowa, czyli blanszowane mielone migdały.

    Najczęściej wybieram tę mąkę migdałową. Alternatywnie, zamiast mąki migdałowej, możesz użyć 30g więcej mąki kokosowej, wpłynie to jednak na bardziej „gliniastą” konsystencję piernika.

  • śmietanka 30% jako mokry składnik ciasta.
  • średniej wielkości jajka („M”), najlepiej „zerówki”
  • masło, rozpuszczone chwilkę wcześniej
  • domowa przyprawa do piernika lub gotowa mieszanka bez dodatku cukru i mąki, na przykład ta.
  • ciemne kakao, najczęściej wybieram to.
  • bezglutenowy proszek do pieczenia, na przykład ten.
  • wybrany zamiennik cukru, na przykład ten erytrol lub ten ksylitol.
    Więcej o różnicach pomiędzy erytrolem, a ksylitolem przeczytasz w artykule: Ksylitol a erytrol w diecie KETO

KETO Piernik bez miodu – dodatki

Osobiście uwielbiam piernik z powidłami i dekoracjami! Jeśli Ty też to warto zaopatrzyć się również:

Tych produktów używam do przygotowania KETO piernika:


KETO piernik bez laktozy

Jeśli eliminujesz laktozę z diety – zamiast śmietanki użyj mleka kokosowego (wybierz takie, które ma czysty skład, na przykład to), a zamiast masła oleju kokosowego.

Czy w pierniku czuć mąkę kokosową?

Często pytacie mnie o kokosowy posmak w ciastach. W pierniku, dzięki zastosowaniu dwóch rodzajów mąk i intensywnych w smaku przypraw korzennych, aromat kokosa jest niemalże niewyczuwalny. Dlatego zanim zniechęcisz się do piernika z powodu mąki kokosowej, najpierw go spróbuj. 😃

Świąteczne inspiracje w wersji KETO

Jeśli szukasz innych przykładów kuchni świątecznej w wersji KETO, znajdziesz je tutaj: KETO Wigilia (dania jarskie), KETO Święta (dania bożonarodzeniowe).

Wśród przepisów świątecznych czekają na Ciebie:

Przepis na KETO piernik znajdziesz również w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

KETO piernik - pieczenie ciasta piernikowego

Ciasto przygotuj 1-2 dni przed planowanym podaniem, by smaki mogły się przegryźć.

Masło rozpuść w rondelku. Dodaj śmietankę, wybrany zamiennik cukru, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek. Przełóż zawartość rondelka do sporej miski i odstaw na dłuższą chwilę do ostudzenia.

Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.

Do miski, w której jest śmietanka z masłem, wsyp mąkę migdałową i kokosową oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto na tym etapie będzie bardzo gęste (i z każdą chwilą będzie gęstnieć ze względu na właściwości absorpcyjne mąki kokosowej), ale powinno nadawać się do mieszania. Jeśli pojawią się trudności, dodaj jeszcze odrobinę śmietanki.

Do ciasta dodaj ubite białka i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto powinno być nadal zbite, ale nadawać się do swobodnego mieszania łyżką. W razie potrzeby dodaj odrobinkę więcej śmietanki lub przegotowanej wody.

Przełóż ciasto do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W formie urośnie jedynie delikatnie, więc możesz wypełnić niemalże jej całość. Wygładź wierzch szpatułką.

Piecz 45-55 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Przed wyjęciem sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe: wbij patyczek w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu nie została na nim wilgotna masa, możesz piernik wyciągnąć z piekarnika. Ostudź (ciepłe ciasto będzie BARDZO kruche i może się połamać), wyjmij z formy i wyłóż na kratkę.

Na tym etapie możesz przekroić zimne ciasto nożem na trzy blaty i pomiędzy nie dodać wybraną konfiturę bez cukru, by uzyskać piernik à la staropolski, jak na zdjęciu.

2
Gotowe!

KETO piernik w czekoladzie - przygotowanie polewy

Przygotuj polewę czekoladową. Masło wraz ze śmietanką i wybranym zamiennikiem cukru zagotuj w rondelku.

Następnie dodaj kakao i mieszaj trzepaczką do momentu połączenia składników i uzyskania błyszczącej, jednolitej konsystencji. Pod kratkę, na której znajduje się piernik wyłóż papier do pieczenia lub śniadaniowy. Gorącą polewę wykładaj na piernik i rozsmarowuj łyżką lub szpatułką do tortu. Pokryj wierzch i boki piernika.

Prawdopodobnie nie zużyjesz całej polewy – część ścieknie po bokach ciasta. Na wszelki wypadek jednak całość polewy została wliczona w makro.

Dekoruj suszonymi płatkami róż i posypkami bezcukrowymi zanim polewa zastygnie.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Souvlaki (suwlaki) - oryginalne greckie szaszłyki
Poprzedni
Souvlaki 🇬🇷
Dynia makaronowa 🎃 1
Następny
Dynia makaronowa 🎃
Souvlaki (suwlaki) - oryginalne greckie szaszłyki
Poprzedni
Souvlaki 🇬🇷
Dynia makaronowa 🎃 2
Następny
Dynia makaronowa 🎃