Składniki:
-
KETO Amaretti
-
3 białka jajek
-
200g mąki migdałowej
-
80-100 g erytrolu w pudrze
-
do smaku stewii w płynie
-
20 ml amaretto
-
szczypta soli himalajskiej
-
szczypta wanilii (opcjonalnie)
O przepisie:
Amaretti to niewielkie słodko-gorzkie ciasteczka pochodzące ze słonecznej Italii. W oryginale bazują na mielonych migdałach, choć spotkasz się również z amaretti z pestek moreli. Łatwe do przygotowania, aromatyczne, o ograniczonej zawartości węglowodanów i bez glutenu – stanowią doskonałą przekąskę nie tylko w diecie ketogenicznej.
Z tego przepisu zostaną Ci żółtka jajek. Wykorzystaj je na przykład do przygotowania KETO Carbonary 🥓.
KETO amaretti to jeden z ulubionych przepisów czytelników bloga. Powstał w grudniu 2016 roku.
Data ostatniej aktualizacji: 19 lipca 2022.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO amaretti - przygotowanieBiałka jajek ubij ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj erytrol, aż do uzyskania gęstej, bezowej masy. |
2
Gotowe!
|
Amaretti bez cukru - pieczeniePrzełóż ciasto do szprycy (bez końcówki) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub formie do makaroników, wyciskaj małe, płaskie ciasteczka o średnicy 1-2 cm. Piecz w 170 stopniach z termoobiegiem, około 20 minut. |