Składniki:
-
3 białka jajek
-
200g mąki migdałowej
-
ok. 70g erytrolu
-
20 ml amaretto
-
szczypta soli himalajskiej
-
szczypta wanilii (opcjonalnie)
O przepisie:
Już dawno temu zaprzyjaźniłam się z mąką migdałową. Nie mogłam zatem nie przygotować niskowęglowodanowej wersji Amaretti – pochodzących z Włoch maleńkich ciasteczek migdałowych.
Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, nadają się przechowywania w puszce nawet przez 2 tygodnie. Nie dość, że będą świetną przegryzką w chwilach słabości to sprawdzą się także jako dodatek do kawy w towarzystwie (niekoniecznie keto) przyjaciół ?
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Białka jajek ubij ze szczyptą soli. Mąkę migdałową wymieszaj z mielonym erytrytolem i stewią, a następnie całość wymieszaj z ubitymi białkami. Dodaj amaretto i dokładnie wymieszaj. |
2
Gotowe!
|
Przełóż ciasto do szprycy (bez końcówki) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj małe ciasteczka o średnicy ok. 1 cm. Piecz w 170 stopniach z termoobiegiem, około 15 minut. |