Składniki:
-
KETO kokosanki bez cukru
-
3 jajka
-
100g wiórek kokosowych
-
do smaku erytrolu
-
1 szczypta soli
-
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
-
30g masła
-
1 łyżka kakao
-
do smaku stewii / erytrolu
O przepisie:
Banalnie prosty przepis na przepyszne kokosanki, które w smaku nie różnią się od tych tradycyjnych, słodzonych cukrem. Świetnie nadadzą się na przekąskę do kawy, a proporcje makroskładników to marzenie – dużo tłuszczy, a jednocześnie błonnika.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10-15 minut
|
KETO kokosanki - przygotowanieBiałka jajek ubij ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj erytrytol – kolejną łyżkę wsyp dopiero po rozpuszczeniu kryształków erytrolu z poprzedniej. Na sam koniec stopniowo dodawaj wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszaj. Uwaga: jeśli zauważysz, że masa kokosowa powoli przestaje być wilgotna, skończ dodawanie wiórek kokosowych (dużo zależy od samych wiórek). W przeciwnym wypadku masa stanie się sypka i nieklejąca, a wykonanie ciasteczek niemożliwe. |
2
Gotowe!
20M
|
KETO kokosanki - pieczeniePiekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kulki lub przełóż do formy na makaroniki / małe ciasteczka. Piecz około 15 minut do zarumienienia. |
3
Gotowe!
10M
|
KETO kokosanki -dekorowanie polewą czekoladową (opcjonalnie) |