Kokosanki bez mąki i cukru
Ketogeniczne ciastka kokosowe

1 1
Kokosanki bez mąki i cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Kokosanki bez cukru - składniki
Ciastka kokosowe
3 jajka
100g wiórek kokosowych
do smaku erytrolu
1 szczypta soli
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
30g masła
1 łyżka kakao
do smaku stewii / erytrolu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

37,68
Kcal
0,64
B [g]
0,32
W [g]
3,56
T [g]
Cechy:
Kuchnia:

Bogactwo błonnika w małym, kokosowym ciasteczku.

  • 45M
  • Porcji: 25
  • Medium

Składniki:

  • Kokosanki bez cukru - składniki

  • Ciastka kokosowe

  • Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

O przepisie:

Udostępnij

Banalnie prosty przepis na przepyszne kokosanki, które w smaku nie różnią się od tych tradycyjnych, słodzonych cukrem. Świetnie nadadzą się na przekąskę do kawy, a proporcje makroskładników to marzenie  – dużo tłuszczy, a jednocześnie błonnika ?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10-15 minut

Przepis na ciastka kokosowe low carb

Białka jajek ubij ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj erytrytol – kolejną łyżkę wsyp dopiero po rozpuszczeniu kryształków erytrolu z poprzedniej. Na sam koniec stopniowo dodawaj wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszaj.

Uwaga: jeśli zauważysz, że masa kokosowa powoli przestaje być wilgotna, skończ dodawanie wiórek kokosowych (dużo zależy od samych wiórek). W przeciwnym wypadku masa stanie się sypka i nieklejąca, a wykonanie ciasteczek niemożliwe.

2
Gotowe!
18-20 minut

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kulki lub przełóż do formy na makaroniki / małe ciasteczka.

3
Gotowe!
10 minut

Dekorowanie polewą czekoladową (opcjonalnie)

W międzyczasie, na kilka minut przez wyjęciem ciasteczek, w rondelku rozpuść masło. Dodaj erytrol i cały czas energicznie mieszając stopniowo dodawaj kakao. Polej kokosanki odrobiną polewy i poczekaj aż wystygną.
Smacznego! :)

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

kieszonki schabowe
Poprzedni
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Golonka odtłuszczona
Następny
Pieczona golonka “odtłuszczona”
kieszonki schabowe
Poprzedni
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Golonka odtłuszczona
Następny
Pieczona golonka “odtłuszczona”