1 1
KETO Kokosanki 🥥

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO kokosanki bez cukru
3 białka dużych, schłodzonych jajek
80g wiórek kokosowych
4 kopiaste łyżki erytrolu (lub do smaku)
20g rozpuszczonego masła
1 szczypta soli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

726
Kcal
16
B [g]
67
T [g]
21
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Kokosanki 🥥

KETO ciastka kokosowe bez cukru

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • 45M
  • Porcji: 25
  • Średni

Składniki:

  • KETO kokosanki bez cukru

O przepisie:

Udostępnij

Banalnie prosty przepis na przepyszne kokosanki, które w smaku nie różnią się od tych tradycyjnych, słodzonych cukrem. Chrupiące i delikatnie słodkie kokosanki świetnie nadadzą się na przekąskę do kawy i dostarczą nie tylko zdrowych tłuszczy, ale również błonnika.

Idealne KETO kokosanki

Powodzenie przepisu zależy w dużej mierze od zastosowanej ilości wiórków kokosowych. Wiórki jak i mąka kokosowa nie są łatwym produktem – w zależności od producenta będą różnić się chłonnością. Podczas dodawania wiórków do białek zwróć uwagę, aby ciasto pozostało wilgotne. Jeśli  przesadzisz i ciasto stanie się sypkie – koniecznie przygotuj i dodaj więcej bezy.

Z przepisu powstanie ok. 20 ciasteczek. Makro policzyłam dla całości.

Aktualizacja: 17.07.2022

Pierwsza publikacja: 12.11.2016

Przepis na kokosanki, czyli francuskie coco au miel bez cukru znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10-15 minut

KETO kokosanki bez cukru - przygotowanie

Białka jajek ubij ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj erytrytol – kolejną łyżkę wsyp dopiero po rozpuszczeniu kryształków erytrolu z poprzedniej. Na sam koniec dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło i ubijaj jeszcze chwilę. Następnie stopniowo dodawaj wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszaj.

2
Gotowe!
20M

KETO kokosanki - pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kulki lub przełóż do formy na makaroniki / małe ciasteczka. Piecz około 15 minut do zarumienienia.

Pozostaw na kratce do ostygnięcia. Możesz dodatkowo udekorować kokosanki erytrolem w pudrze, czekoladą lub kruszonymi liofilizowanymi malinami (jak na zdjęciu głównym). Przechowuj keto kokosanki w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Stek z antrykotu
Poprzedni
Stek z antrykotu 🥩
żeberka
Następny
Żeberka z sosem BBQ bez cukru 🍴
Stek z antrykotu
Poprzedni
Stek z antrykotu 🥩
żeberka
Następny
Żeberka z sosem BBQ bez cukru 🍴
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here