Kokosanki bez mąki i cukru
Ketogeniczne ciastka kokosowe

0 0
Kokosanki bez mąki i cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Kokosanki bez cukru - składniki
Ciastka kokosowe
2 jajka
100g wiórek kokosowych
do smaku erytrolu
1 szczypta soli
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
30g masła
1 łyżka kakao
do smaku stewii / erytrolu

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

37,68
Kcal
0,64
B [g]
0,32
W [g]
3,56
T [g]
Cechy:

Bogactwo błonnika w małym, kokosowym ciasteczku.

  • 45M
  • Porcji: 25
  • Średni

Składniki:

  • Kokosanki bez cukru - składniki

  • Ciastka kokosowe

  • Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

O przepisie:

Podziel się

Banalnie prosty przepis na przepyszne kokosanki, które w smaku nie różnią się od tych tradycyjnych, słodzonych cukrem. Świetnie nadadzą się na przekąskę do kawy, a proporcje makroskładników to marzenie  – dużo tłuszczy, a jednocześnie błonnika 😉

Wpis mocno inspirowany jest przepisem na kokosowe makaroniki z bloga Healthy Living How To, który podesłała mi Ania ❤️

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10-15 minut

Przepis na ciastka kokosowe low carb

Białka jajek ubij ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj erytrytol – kolejną łyżkę wsyp dopiero po rozpuszczeniu kryształków erytrolu z poprzedniej. Na sam koniec stopniowo dodawaj wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszaj.

Uwaga: jeśli zauważysz, że masa kokosowa powoli przestaje być wilgotna, skończ dodawanie wiórek kokosowych (dużo zależy od samych wiórek). W przeciwnym wypadku masa stanie się sypka i nieklejąca, a wykonanie ciasteczek niemożliwe.

2
Gotowe!
18-20 minut

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kulki lub przełóż do formy na makaroniki / małe ciasteczka.

3
Gotowe!
10 minut

Dekorowanie polewą czekoladową (opcjonalnie)

W międzyczasie, na kilka minut przez wyjęciem ciasteczek, w rondelku rozpuść masło. Dodaj erytrol i cały czas energicznie mieszając stopniowo dodawaj kakao. Polej kokosanki odrobiną polewy i poczekaj aż wystygną.
Smacznego! :)

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

kieszonki schabowe
poprzednie
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Golonka odtłuszczona
następne
Pieczona golonka “odtłuszczona”
kieszonki schabowe
poprzednie
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Golonka odtłuszczona
następne
Pieczona golonka “odtłuszczona”