Składniki:
-
Sos kurkowy z mascarpone
-
500g kurek
-
250g mascarpone
-
100ml śmietanki 18%
-
1 mała cebula
-
1 ząbek czosnku
-
sól
-
pieprz
-
½ natki pietruszki
-
łyżeczka masła klarowanegodo smażenia
-
pół kieliszka białego, wytrawnego winaopcjonalnie, wliczone w makro
O przepisie:
Sezon na kurki w pełni, czas więc na mój ulubiony przepis na sos kurkowy z mascarpone! Oczywiście poza sezonem do przygotowania sosu możesz użyć mrożonych kurek lub wcześniej namoczonych kurek suszonych (zakupić możesz je na przykład tu).
Z czym podać sos kurkowy z mascarpone?
Sos kurkowy świetnie sprawdzi się jako samodzielny dodatek do makaronu z mozzarelli i żółtek lub makaronu z cukinii. Dla tych, którzy z kolei nie ograniczają udziału węglowodanów w diecie, podany z młodymi ziemniaczkami, makaronem czy ryżem. To także doskonały sos do pieczonego w całości kurczaka, grillowanej piersi lub polędwiczek wieprzowych.
Miłośnikom grzybów polecam również przepisy:
Przepis na sos kurkowy z mascarpone znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
8M
|
Sos kurkowy z mascarpone - przygotowanie składnikówKurki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Pietruszkę posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie masła klarowanego. Dodaj czosnek, smaż przez kolejną minutę, następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. |
2
Gotowe!
20M
|
Sos kurkowy z mascarpone - duszenieSmaż przez ok. 10 minut. Dodaj do kurek białe wino i odparuj. Następnie dodaj mascarpone. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera, dodaj śmietankę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. |
3
Gotowe!
2M
|
Sos kurkowy z mascarpone - sposób podania |