Tort Pavlova bez cukru – beza ketogeniczna
Beza bez cukru z kremem i owocami - ketogeniczna i low carb

0 0
Tort Pavlova bez cukru – beza ketogeniczna

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Beza bez cukru (z ksylitolem)
5 zimnych białek jaja
szczypta soli
150g ksylitolu w pudrze
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu jabłkowego
Krem z mascarpone
150ml śmietanki 36%
200g mascarpone
8 łyżeczek erytrolu
Pavlova bez cukru - do dekoracji:
100g owoców jagodowych

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

232
Kcal
3,3
B [g]
4,9 g
W [g] netto
17,25g
T [g]
Cechy:

Niełatwy w przygotowaniu tort bezowy bez cukru, który okazał się Waszym ulubieńcem :)

  • 3H30M
  • Porcji: 10
  • Trudny

Składniki:

  • Beza bez cukru (z ksylitolem)

  • Krem z mascarpone

  • Pavlova bez cukru - do dekoracji:

O przepisie:

Podziel się

Wymarzyłam sobie BEZĘ BEZ CUKRU…  Nie było to łatwe zadanie. Od marzeń do ich realizacji minęło sporo czasu i kilka prób (a może bardziej błędów), ale jest! 😍

Pyszna beza słodzona ksylitolem, jako podstawa obłędnej Pavlovej, z kremem na bazie mascarpone oraz malinami i jagodami. Torcik jest delikatny, nie za słodki… ciężko się przy nim opanować 😋

Pavlova bez cukru – trudności

Uwaga: Beza jest sporym wyzwaniem nawet wersji z cukrem. Z beza z ksylitolem jest jeszcze trudniej , także od razu uprzedzam:

  • jeśli białka będą ciepłe, źle je ubijesz lub nie oddzielisz dokładnie żółtek – beza nie wyjdzie;
  • jeśli nie zmielisz ksylitolu lub nie rozdrobnisz go odpowiednio – beza nie wyjdzie;
  • jeśli składników nie będziesz dodawać stopniowo – beza nie wyjdzie;
  • jeśli w trakcie pieczenia temperatura będzie za wysoka, za niska lub zmienna – beza nie wyjdzie;
  • jeśli będziesz mieć pecha – beza nie wyjdzie;
  • jeśli zechcesz ograniczyć węglowodany odejmując mąkę ziemniaczaną – beza raczej nie wyjdzie – próbowałam i niestety trzeba przeboleć odrobinę mąki ziemniaczanej w składzie;

Beza bez cukru – czas przygotowania

Nie oznacza to w żadnym wypadku, że jest to deser niewykonalny. Lepiej po prostu nie robić go na ostatnią chwilę. Mi beza bez cukru wyszła dopiero za drugim razem, a nawet jak ją wyciągałam z piekarnika to jeszcze nie byłam pewna, czy wszystko ok. Lepiej zatem przygotować bezę przynajmniej dzień wcześniej, aby mieć szansę na poprawki 😀

Jak zrobić bezę bez cukru?

Szczegóły w przepisie!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg). Gdy piekarnik się nagrzeje, zmniejsz temperaturę do 130 stopni.

2
Gotowe!

Nagrzewanie piekarnika do pieczenia bezy

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na niej kształt bezy, który chcesz uzyskać. Na przykład może to być forma tortowa 22 cm. Posmaruj papier odrobiną tłuszczu, np. oleju kokosowego lub masła.

3
Gotowe!

Ubijanie białek na bezę

W mocno schłodzonych jajkach białka oddziel od żółtek. Ubij ze ze szczyptą soli do momentu, w którym po odwróceniu miski do góry nogami, białka będą nadal sztywne. Następnie dodawaj stopniowo po łyżce ksylitolu w pudrze, przesianą mąkę ziemniaczaną. Gdy ksylitol całkowicie rozpuści się, a masa stanie się błyszcząco biała, ciągnąca, dodaj ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

4
Gotowe!

Formowanie bezy bez cukru

Przełóż masę na papier i ukształtuj wyższe ścianki zewnętrzne, aby zostawić miejsce na później dodany krem.

5
Gotowe!
2H

Suszenie bezy

Włóż bezę do piekarnika i piesz/susz przez 1,5 do 2 godzin. Następnie otwórz piekarnik i zostaw w nim bezę do momentu wystygnięcia.

6
Gotowe!

Komplikacje związane z pieczeniem bezy

Beza z ksylitolem będzie lekko beżowa – to normalne, ksylitol barwi bezę.
Na tym etapie beza może pozostać jeszcze lepka. Nie zrażaj się tym, zostaw ją w temperaturze pokojowej na kilka godzin, prawdopodobnie będzie ok.
W trakcie pieczenia na krawędziach bezy może rozlać się gorący ksylitol – takie twarde plamki o kolorze karmelu. Wystarczy, że je odłamiesz od bezy – to nic takiego.
Jeśli beza ma konsystencję twardego „żelka” to niestety nadaje się do wyrzucenia.

7
Gotowe!

Pavlova bez cukru - tworzenie tortu bezowego i dekoracja

Ubij śmietankę 36%, a następnie dodaj mascarpone i erytrytol do smaku. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia erytrytolu (zazwyczaj jest on w większych kryształkach, więc może to potrwać z 2-3 minuty).

Krem nałóż na bezę, udekoruj owocami jagodowymi (mogą być mrożone). Schłodź w lodówce przez min. 2 godziny, a następnie ciesz się smakiem pysznej Pavlovej ❤️ 🎂 🍰

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

domowe pralinki bez cukru
poprzednie
Pralinki z masłem orzechowym
kieszonki schabowe
następne
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
domowe pralinki bez cukru
poprzednie
Pralinki z masłem orzechowym
kieszonki schabowe
następne
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami