Składniki:
-
KETO Beza bez cukru (z ksylitolem)
-
5 zimnych białek jaja
-
szczypta soli
-
150g ksylitolu w pudrze
-
20g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
Krem z mascarpone
-
150ml śmietanki 36%
-
200g mascarpone
-
8 łyżeczek erytrolu
-
KETO Pavlova bez cukru - do dekoracji:
-
100g owoców jagodowych
O przepisie:
Wymarzyłam sobie BEZĘ BEZ CUKRU… Nie było to łatwe zadanie. Od marzeń do ich realizacji minęło sporo czasu i kilka prób (a może bardziej błędów), ale jest! ?
Pyszna beza słodzona ksylitolem, jako podstawa obłędnej Pavlovej, z kremem na bazie mascarpone oraz malinami i jagodami. Torcik jest delikatny, nie za słodki… ciężko się przy nim opanować ?
KETO Pavlova bez cukru – trudności
Uwaga: Beza jest sporym wyzwaniem nawet wersji z cukrem. Z beza z ksylitolem jest jeszcze trudniej , także od razu uprzedzam:
- jeśli białka będą ciepłe, źle je ubijesz lub nie oddzielisz dokładnie żółtek – beza nie wyjdzie;
- jeśli nie zmielisz ksylitolu lub nie rozdrobnisz go odpowiednio – beza nie wyjdzie;
- jeśli składników nie będziesz dodawać stopniowo – beza nie wyjdzie;
- jeśli w trakcie pieczenia temperatura będzie za wysoka, za niska lub zmienna – beza nie wyjdzie;
- jeśli będziesz mieć pecha – beza nie wyjdzie;
- jeśli zechcesz ograniczyć węglowodany odejmując mąkę ziemniaczaną – beza raczej nie wyjdzie – próbowałam i niestety trzeba przeboleć odrobinę mąki ziemniaczanej w składzie;
KETO Beza bez cukru – czas przygotowania
Nie oznacza to w żadnym wypadku, że jest to deser niewykonalny. Lepiej po prostu nie robić go na ostatnią chwilę. Mi beza bez cukru wyszła dopiero za drugim razem, a nawet jak ją wyciągałam z piekarnika to jeszcze nie byłam pewna, czy wszystko ok. Lepiej zatem przygotować bezę przynajmniej dzień wcześniej, aby mieć szansę na poprawki.
Jak zrobić bezę bez cukru?
Szczegóły w przepisie!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg). Gdy piekarnik się nagrzeje, zmniejsz temperaturę do 130 stopni. |
2
Gotowe!
|
Nagrzewanie piekarnika do pieczenia bezyBlachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na niej kształt bezy, który chcesz uzyskać. Na przykład może to być forma tortowa 22 cm. Posmaruj papier odrobiną tłuszczu, np. oleju kokosowego lub masła. |
3
Gotowe!
|
Ubijanie białek na bezęW mocno schłodzonych jajkach białka oddziel od żółtek. Ubij ze ze szczyptą soli do momentu, w którym po odwróceniu miski do góry nogami, białka będą nadal sztywne. Następnie dodawaj stopniowo po łyżce ksylitolu w pudrze, przesianą mąkę ziemniaczaną. Gdy ksylitol całkowicie rozpuści się, a masa stanie się błyszcząco biała, ciągnąca, dodaj ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. |
4
Gotowe!
|
Formowanie bezy bez cukru |
5
Gotowe!
2H
|
Suszenie bezyWłóż bezę do piekarnika i piesz/susz przez 1,5 do 2 godzin. Następnie otwórz piekarnik i zostaw w nim bezę do momentu wystygnięcia. |
6
Gotowe!
|
Komplikacje związane z pieczeniem bezyBeza z ksylitolem będzie lekko beżowa (nawet bardziej, niż na jasnym zdjęciu) – to normalne, ksylitol barwi bezę. |
7
Gotowe!
|
Pavlova bez cukru - tworzenie tortu bezowego i dekoracjaUbij śmietankę 36%, a następnie dodaj mascarpone i erytrytol do smaku. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia erytrytolu (zazwyczaj jest on w większych kryształkach, więc może to potrwać z 2-3 minuty). Krem nałóż na bezę, udekoruj owocami jagodowymi (mogą być mrożone). Schłodź w lodówce przez min. 2 godziny, a następnie ciesz się smakiem pysznej Pavlovej ❤️ ? ? |