0 0
Pizza z kalafiora 🍕

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO PIZZA Z KALAFIORA
800g kalafiora świeżego lub mrożonego
80g mozzarelli tartej
70g twardego sera dojrzewającego (na przykład parmezanu, corregio czy polskiego jantara)
2 jajka
1 szczypta oregano
1 szczypta szczypta płatków chilii
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
oliwa do posmarowania blachy
PROPONOWANE DODATKI DO PIZZY Z KALAFIORA
4 łyżki passaty pomidorowej
120g tartej mozzarelli
kilka plastrów boczku
6 pomidorków koktajlowych
60g papryka czerwona
40g czerwona cebula
garść rukoli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

716
Kcal
57
B [g]
46
T [g]
18
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pizza z kalafiora 🍕

(NIE TYLKO) KETO PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

Cechy:
Kuchnia
  • 1H30M
  • Porcji: 2
  • Trudny

Składniki:

  • KETO PIZZA Z KALAFIORA

  • PROPONOWANE DODATKI DO PIZZY Z KALAFIORA

O przepisie:

Udostępnij

Pizza na spodzie kalafiorowym to mój faworyt wśród niskowęglowodanowych fast-foodów. Muszę przyznać, że nie wiem, czemu do tej pory nie pojawiła się na blogu, bo naszym domu gości bardzo często! 😃

Żeby pizza z kalafiora wyszła idealna, ciasto elastyczne, a jednocześnie chrupiące, trzeba dołożyć starań. Jednak obiecuję – efekt końcowy Cię nie zawiedzie! 🍕

Spód na bazie kalafiora przytłacza delikatne w smaku dodatki, stąd do tradycyjnych włoskich połączeń polecam Ci ciasto fat head jak w KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola.

Pizza z kalafiora – jakie dodatki wybrać?

Spód z kalafiora komponuje się natomiast świetnie z wyrazistymi smakami. Tak jak w tym przepisie, w którym znajdziesz wędzony boczek, czerwoną paprykę czy cebulę.

Polecam Ci również wersję pizzy z kalafiora „po polsku”, gdzie oprócz passaty i mozzarelli występują: boczek, oscypek, ogórek kiszony w plastrach i cebula.

Przepis na pizzę z kalafiora znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
40M

Pizza na spodzie z kalafiora - przygotowanie spodu

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze.

Zmiksuj różyczki kalafiora po ostudzeniu i porządnie odsącz (użyj do tego gazy lub bawełnianej ścierki i odciśnij wielokrotnie, aż masa będzie gęsta i możliwe sucha w dotyku, straci prawdopodobnie około szklanki wody). To proces, od którego staranności zależy powodzenie przepisu.

Dodaj starte sery: mozzarellę i wybrany dojrzewający, 2 jajka i przyprawy i całość wymieszaj. Zwilż oliwą wyłożony na blasze papier do pieczenia. Rozprowadź na nim masę kalafiorową (ciasto najlepsze jest, gdy ma ok. 5 mm grubości).

2
Gotowe!
30M

Pizza z kalafiora - pieczenie spodu

Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Jeżeli zajdzie taka potrzeba przewróć ciasto na drugą stronę.

Po upieczeniu spód pozostaw do ostygnięcia na kratce, w temperaturze pokojowej. Może poczekać w ten sposób nawet do następnego dnia, schowaj go wówczas do lodówki po ostygnięciu. Często przygotowuję spód pizzy z kalafiora dzień wcześniej, by skrócić czas przygotowań w dniu, gdy planuję zjeść pizzę.

3
Gotowe!
20M

KETO pizza na spodzie z kalafiora- dodanie składników

Na upieczony spód pizzy dodaj: passatę pomidorową, suszone oregano, boczek, mozzarellę i posiekane warzywa (poza rukolą).

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Piecz pizzę kilka minut, do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia sera.
Po wyciągnięciu posyp rukolą.

Smacznego!

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO makaron
Poprzedni
KETO makaron z mozzarelli
Szakszuka z chorizo
Następny
Szakszuka z chorizo 🍳
KETO makaron
Poprzedni
KETO makaron z mozzarelli
Szakszuka z chorizo
Następny
Szakszuka z chorizo 🍳