Składniki:
-
KETO PIZZA Z KALAFIORA
-
800g kalafiora świeżego lub mrożonego
-
80g mozzarelli tartej
-
70g twardego sera dojrzewającego (na przykład parmezanu, corregio czy polskiego jantara)
-
2 jajka
-
1 szczypta oregano
-
1 szczypta szczypta płatków chilii
-
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
-
oliwado posmarowania blachy
-
PROPONOWANE DODATKI DO PIZZY Z KALAFIORA
-
4 łyżki passaty pomidorowej
-
120g tartej mozzarelli
-
kilka plastrów boczku
-
6 pomidorków koktajlowych
-
60g papryka czerwona
-
40g czerwona cebula
-
garść rukoli
O przepisie:
Pizza na spodzie kalafiorowym to mój faworyt wśród niskowęglowodanowych fast-foodów. Muszę przyznać, że nie wiem, czemu do tej pory nie pojawiła się na blogu, bo naszym domu gości bardzo często! 😃
Żeby pizza z kalafiora wyszła idealna, ciasto elastyczne, a jednocześnie chrupiące, trzeba dołożyć starań. Jednak obiecuję – efekt końcowy Cię nie zawiedzie! 🍕
Spód na bazie kalafiora przytłacza delikatne w smaku dodatki, stąd do tradycyjnych włoskich połączeń polecam Ci ciasto fat head jak w KETO Pizza 🍕 Prosciutto Crudo e Rucola.
Pizza z kalafiora – jakie dodatki wybrać?
Spód z kalafiora komponuje się natomiast świetnie z wyrazistymi smakami. Tak jak w tym przepisie, w którym znajdziesz wędzony boczek, czerwoną paprykę czy cebulę.
Polecam Ci również wersję pizzy z kalafiora „po polsku”, gdzie oprócz passaty i mozzarelli występują: boczek, oscypek, ogórek kiszony w plastrach i cebula.
Przepis na pizzę z kalafiora znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
40M
|
Pizza na spodzie z kalafiora - przygotowanie spoduKalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze. Zmiksuj różyczki kalafiora po ostudzeniu i porządnie odsącz (użyj do tego gazy lub bawełnianej ścierki i odciśnij wielokrotnie, aż masa będzie gęsta i możliwe sucha w dotyku, straci prawdopodobnie około szklanki wody). To proces, od którego staranności zależy powodzenie przepisu. Dodaj starte sery: mozzarellę i wybrany dojrzewający, 2 jajka i przyprawy i całość wymieszaj. Zwilż oliwą wyłożony na blasze papier do pieczenia. Rozprowadź na nim masę kalafiorową (ciasto najlepsze jest, gdy ma ok. 5 mm grubości). |
2
Gotowe!
30M
|
Pizza z kalafiora - pieczenie spoduPiecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Jeżeli zajdzie taka potrzeba przewróć ciasto na drugą stronę. Po upieczeniu spód pozostaw do ostygnięcia na kratce, w temperaturze pokojowej. Może poczekać w ten sposób nawet do następnego dnia, schowaj go wówczas do lodówki po ostygnięciu. Często przygotowuję spód pizzy z kalafiora dzień wcześniej, by skrócić czas przygotowań w dniu, gdy planuję zjeść pizzę. |
3
Gotowe!
20M
|
KETO pizza na spodzie z kalafiora- dodanie składnikówNa upieczony spód pizzy dodaj: passatę pomidorową, suszone oregano, boczek, mozzarellę i posiekane warzywa (poza rukolą). Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Piecz pizzę kilka minut, do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia sera. Smacznego! |