Składniki:
-
Jajecznica z kurkami
-
6 jajek
-
300g kurek
-
1/2 cebuli
-
20g masła
-
1 łyżeczka śmietanki 30%
-
sól i pieprz do smaku
-
posiekany szczypior lub koperek(opcjonalnie)
O przepisie:
Sezon na kurki w pełni, na blogu nie może zatem zabraknąć klasycznej jajecznicy z kurkami. 😍 Aksamitna i pełna aromatów, jajecznica z kurkami jest doskonałą opcją na letnie śniadanie. Poza sezonem do przygotowania jajecznicy możesz użyć mrożonych (ale wcześniej rozmrożonych) grzybów.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Jajecznica z kurkami - przygotowanie składnikówKurki oczyść pędzelkiem lub nożykiem, dokładnie umyj i osusz. Większe grzyby przekrój na pół / na cztery części (w zależności od wielkości). |
2
Gotowe!
|
Jajecznica z kurkami - smażenieNa patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Smaż jajecznicę, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj śmietankę. Wymieszaj i przełóż jajecznicę z kurkami na talerze. Dekoruj na przykład posiekanym szczypiorem lub koperkiem. |