Kurczak marynowany w maślance
Aromatyczny i niewysuszony kurczak pieczony na soli

0 0
Kurczak marynowany w maślance

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 średni kurczak (ok. 1,7 kg)
1 l maślanki
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta majeranku
1 szczypta lubczyku
2 duże cebule
2 łyżki oliwy
50g masła (twardego, dopiero wyciągniętego z lodówki)
DO PIECZENIA:
naczynie żaroodporne (otwarte)
0,5 kg soli gruboziarnistej

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

773
~ Kcal
49,5
~ B[g]
60,6
~ T[g]
2,0
~ W[g]
Cechy:
Kuchnia
  • 2H00M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • DO PIECZENIA:

O przepisie:

Podziel się

Aromatyczny kurczak pieczony, zachowujący swoją wilgotność dzięki marynowaniu w maślance już dzień wcześniej 🥛oraz pieczeniu na soli gruboziarnistej 🧂😍

To kombinacja kilku metod pieczenia i marynowania, na które natrafiłam w poszukiwaniu “kurczaka idealnego” – o chrupkiej skórce i wilgotnym mięsie. Dokładnie taki efekt uzyskacie dzięki zastosowaniu poniższego przepisu.

Tym samym, w poszukiwaniu smaków LCHF, pozostaję w ten weekend przy kurczaku. Chociaż kurczak jest mięsem raczej chudym, o wysokiej zawartości białka, przy odpowiednim marynowaniu i podaniu na przykład z masełkiem czosnkowym, sprawdzi się również w diecie ketogenicznej.

Uwaga. Jako 1 porcję traktuję mięso z połowy kurczaka o wadze ok. 1,7 kg, ze skórą (udko, pierś, skrzydełko). Oczywiście wartości są orientacyjne, stąd danie sprawdzi się po okresie adaptacji, ale w jej trakcie może być ryzykowne (choć nie musi, jeśli pozostałe posiłki zostały zdominowane przez tłuszcze).

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
min. 12H

DZIEŃ WCZEŚNIEJ - marynata I

W dniu poprzedzającym pieczenie, kurczaka dokładnie umyj, włóż do sporej miski grzbietem do góry i zalej maślanką. Schowaj do lodówki na noc.

2
Gotowe!
min. 4H

RANO - marynata II

Rano osusz kurczaka z maślanki. Do środka kurczaka włóż 2 pokrojone na ćwiartki cebule oraz masło.
Przygotuj marynatę: sól himalajską, pieprz, paprykę słodką, zioła, tarty czosnek i oliwę wymieszaj.
Dokładnie natrzyj kurczaka i włóż go z powrotem do lodówki.

3
Gotowe!
1H35M

Pieczenie kurczaka

Do naczynia żaroodpornego wysyp sól (koniecznie gruboziarnistą, która nie wchłonie się w mięso, a sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a mięso nadal wilgotne).

Na sól wyłóż kurczaka GRZBIETEM do góry i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (chodzi o to, by masło wchłonęło się w piersi, zamiast wypłynąć na zewnątrz).
Po 20-25 minutach odwróć kurczaka piersiami do góry i włóż z powrotem do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.
W międzyczasie kilkukrotnie odwracaj naczynie żaroodporne, by kurczak dopiekł się z każdej strony.

4
Gotowe!
10M

Podanie kurczaka

Po upieczeniu pozwól kurczakowi odpocząć jeszcze z 5 minut, zanim rozpoczniesz porcjowanie.
Podawaj z masłem czosnkowym lub sosem LCHF (niewliczone w wartości odżywcze).

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

pieczone pałki z kurczaka
poprzednie
Pałki z kurczaka
Sałatka grecka
następne
Sałatka Grecka – Horiatiki
pieczone pałki z kurczaka
poprzednie
Pałki z kurczaka
Sałatka grecka
następne
Sałatka Grecka – Horiatiki