Składniki:
-
1 średni kurczak (ok. 1,7 kg)
-
1 l maślanki
-
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
-
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
-
2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
-
1 szczypta suszonego czosnku
-
1 szczypta suszonej cebuli
-
1 szczypta majeranku
-
1 szczypta lubczyku
-
2 duże cebule
-
2 łyżki oliwy
-
50g masła (twardego, dopiero wyciągniętego z lodówki)
-
DO PIECZENIA:
-
naczynie żaroodporne (otwarte)
-
0,5 kg soli gruboziarnistej
-
OPCJONALNIE:
-
sok z cytryny do skropienia kurczaka po upieczeniu
O przepisie:
Aromatyczny kurczak pieczony, zachowujący swoją wilgotność dzięki marynowaniu w maślance już dzień wcześniej oraz pieczeniu na soli gruboziarnistej.
To kombinacja kilku metod pieczenia i marynowania, na które natrafiłam w poszukiwaniu „kurczaka idealnego” – o chrupkiej skórce i wilgotnym mięsie. Dokładnie taki efekt uzyskacie dzięki zastosowaniu poniższego przepisu.
Tym samym, w poszukiwaniu smaków LCHF, pozostaję w ten weekend przy kurczaku. Chociaż kurczak jest mięsem raczej chudym, o wysokiej zawartości białka, przy odpowiednim marynowaniu i podaniu na przykład z masełkiem czosnkowym, sprawdzi się również w diecie ketogenicznej.
Uwaga. Jako 1 porcję traktuję mięso z połowy kurczaka o wadze ok. 1,7 kg, ze skórą (udko, pierś, skrzydełko). Oczywiście wartości są orientacyjne, stąd danie sprawdzi się po okresie adaptacji, ale w jej trakcie może być ryzykowne (choć nie musi, jeśli pozostałe posiłki zostały zdominowane przez tłuszcze).
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
12H
|
DZIEŃ WCZEŚNIEJ - marynata IW dniu poprzedzającym pieczenie, kurczaka dokładnie umyj, włóż do sporej miski grzbietem do góry i zalej maślanką. Schowaj do lodówki na noc. |
2
Gotowe!
4H
|
RANO - marynata IIRano osusz kurczaka z maślanki. Do środka kurczaka włóż 2 pokrojone na ćwiartki cebule oraz masło. Dokładnie natrzyj kurczaka i włóż go z powrotem do lodówki. |
3
Gotowe!
1H35M
|
Pieczenie kurczakaDo naczynia żaroodpornego wysyp sól (koniecznie gruboziarnistą, która nie wchłonie się w mięso, a sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a mięso nadal wilgotne). Na sól wyłóż kurczaka GRZBIETEM do góry i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (chodzi o to, by masło wchłonęło się w piersi, zamiast wypłynąć na zewnątrz). |
4
Gotowe!
10M
|
Podanie kurczakaPo upieczeniu pozwól kurczakowi odpocząć jeszcze z 5 minut, zanim rozpoczniesz porcjowanie. |