Składniki:
-
Bezglutenowa tarta - spód low carb
-
100g masła
-
2 jajka
-
90g mąki kokosowej
-
5g soli
-
1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzika
-
Krem z mascarpone
-
250g mascarpone
-
200ml śmietanki min. 30%
-
1 laska wanilii
-
słodzik do smakuu mnie 40g ksylitolu i ok. 10 kropelek stewii
-
Krem czekoladowy do tarty
-
60g czekolady gorzkiej min. 70%
-
200ml śmietanki min. 30%
-
stewii do smaku
-
Owoce i dekoracje
-
300g owoców jagodowych (jeżyn, malin, jagód, borówek, truskawek)
-
20g płatków migdałowych
-
stewii do smaku
O przepisie:
Przed weekendem dopadła mnie ochota na coś słodkiego. Skorzystałam z dnia urlopu, by poeksperymentować i wracam do Was z przepisem na genialną, ketogeniczną tartę i chyba najlepszy deser niskowęglowodanowy, jaki udało mi się zrobić do tej pory. Tarta zawiera wszystko to, czego oczekuje się od letniego deseru: świeży, owocowy smak, intensywną nutę czekolady oraz delikatność wanilii.
Na zachętę dodam, że B. zjadł z ogromnym smakiem i stwierdził, że po prostu nie czuje, że to deser bez cukru ?
—
Uwaga na mąkę kokosową! Ketogeniczna mąka kokosowa powinna mieć od 7 g do 15 g węglowodanów (u mnie w tym wypadku 15) na 100g. Tymczasem na rynku są dostępne mąki o zawartości nawet 54g węglowodanów – mąka, mące nierówna.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30 minut
|
Spód tarty bezglutenowej / ketogenicznejMasło rozpuszczamy i po wystudzeniu mieszamy z mąką kokosową, dwoma jajkami, solą i ksylitolem. Powstanie ciasto w strukturze przypominające tartę, może odrobinę delikatniejsze. Formę do tarty delikatnie wykładamy ciastem. Z doświadczenia – średnio sprawdza się tu standardowe wałkowanie i potem wykładanie formy. Powstałe ciasto jest bardzo elastyczne, więc sugeruję rozprowadzić je równomiernie w formie, ugniatając palcami i wyrównując płaską łyżką / łopatką do ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut i zostawiamy do wystudzenia. |
2
Gotowe!
10 minut
|
Krem do ciasta bez cukru, z mascarpone i waniliąW trakcie pieczenia tarty, śmietankę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy (możemy nadal mikserem, ale na delikatnych obrotach). Dodajemy szczyptę wanilii, a następnie zmielony ksylitol i stewię (do smaku). Chowamy do lodówki. |
3
Gotowe!
1,5 godziny
|
Czekoladowy krem bez cukruI to jest prawdziwy sztos. Krem czekoladowy można w tarcie pominąć, by oszczędzić czas lub węglowodany z czekolady, ale… nie warto – fantastycznie przełamuje smak tarty. W trakcie pieczenia tarty, śmietankę i czekoladę (połamaną na kosteczki) podgrzewamy w rondelku i stale mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Śmietankę przelewamy do chłodnego naczynia i studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie ubijamy jak bitą śmietanę. |
4
Gotowe!
15 minut
|
Przygotowanie tarty low carbNa spód tarty wykładamy krem czekoladowy i delikatnie wyrównujemy. Następnie nakładamy krem z mascarpone i ponownie bardzo delikatnie wyrównujemy. Dekorujemy owocami jagodowymi, płatkami migdałów oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Do dekoracji przygotować możesz również polewę czekoladową (czekolada rozpuszczona z masłem) i prażone wiórki kokosowe, które podkreślą smak kokosowego spodu. Tarta najlepsza jest na następny dzień, gdy spód wchłonie odrobinę wilgoci z kremu. O ile wytrzymacie ?Absolutne minimum to kilka godzin w lodówce. |