2 0
Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Bezglutenowa tarta - spód low carb
100g masła
2 jajka
90g mąki kokosowej
5g soli
1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzika
Krem z mascarpone
250g mascarpone
200ml śmietanki min. 30%
1 laska wanilii
słodzik do smaku u mnie 40g ksylitolu i ok. 10 kropelek stewii
Krem czekoladowy do tarty
60g czekolady gorzkiej min. 70%
200ml śmietanki min. 30%
stewii do smaku
Owoce i dekoracje
300g owoców jagodowych (jeżyn, malin, jagód, borówek, truskawek)
20g płatków migdałowych
stewii do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

510
Kcal
8,5
B [g]
10,1
W [g]
46,1
T [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone

Tarta bez cukru, ketogeniczna, low carb

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu

Mocno owocowa, przełamana gorzką czekoladą tarta bez cukru.

  • 2H
  • Porcji: 8
  • Średni

Składniki:

  • Bezglutenowa tarta - spód low carb

  • Krem z mascarpone

  • Krem czekoladowy do tarty

  • Owoce i dekoracje

O przepisie:

Udostępnij

Przed weekendem dopadła mnie ochota na coś słodkiego. Skorzystałam z dnia urlopu, by poeksperymentować i wracam do Was z przepisem na genialną, ketogeniczną tartę i chyba najlepszy deser niskowęglowodanowy, jaki udało mi się zrobić do tej pory. Tarta zawiera wszystko to, czego oczekuje się od letniego deseru: świeży, owocowy smak, intensywną nutę czekolady oraz delikatność wanilii.

Na zachętę dodam, że B. zjadł z ogromnym smakiem i stwierdził, że po prostu nie czuje, że to deser bez cukru ?

Uwaga na mąkę kokosową! Ketogeniczna mąka kokosowa powinna mieć od 7 g do 15 g węglowodanów (u mnie w tym wypadku 15) na 100g. Tymczasem na rynku są dostępne mąki o zawartości nawet 54g węglowodanów – mąka, mące nierówna.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30 minut

Spód tarty bezglutenowej / ketogenicznej

Masło rozpuszczamy i po wystudzeniu mieszamy z mąką kokosową, dwoma jajkami, solą i ksylitolem. Powstanie ciasto w strukturze przypominające tartę, może odrobinę delikatniejsze.

Formę do tarty delikatnie wykładamy ciastem. Z doświadczenia – średnio sprawdza się tu standardowe wałkowanie i potem wykładanie formy. Powstałe ciasto jest bardzo elastyczne, więc sugeruję rozprowadzić je równomiernie w formie, ugniatając palcami i wyrównując płaską łyżką / łopatką do ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach 15 minut i zostawiamy do wystudzenia.

2
Gotowe!
10 minut

Krem do ciasta bez cukru, z mascarpone i wanilią

W trakcie pieczenia tarty, śmietankę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy (możemy nadal mikserem, ale na delikatnych obrotach). Dodajemy szczyptę wanilii, a następnie zmielony ksylitol i stewię (do smaku). Chowamy do lodówki.

3
Gotowe!
1,5 godziny

Czekoladowy krem bez cukru

I to jest prawdziwy sztos. Krem czekoladowy można w tarcie pominąć, by oszczędzić czas lub węglowodany z czekolady, ale… nie warto – fantastycznie przełamuje smak tarty.

W trakcie pieczenia tarty, śmietankę i czekoladę (połamaną na kosteczki) podgrzewamy w rondelku i stale mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników.

Śmietankę przelewamy do chłodnego naczynia i studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie ubijamy jak bitą śmietanę.

4
Gotowe!
15 minut

Przygotowanie tarty low carb

Na spód tarty wykładamy krem czekoladowy i delikatnie wyrównujemy. Następnie nakładamy krem z mascarpone i ponownie bardzo delikatnie wyrównujemy. Dekorujemy owocami jagodowymi, płatkami migdałów oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

Do dekoracji przygotować możesz również polewę czekoladową (czekolada rozpuszczona z masłem) i prażone wiórki kokosowe, które podkreślą smak kokosowego spodu.

Tarta najlepsza jest na następny dzień, gdy spód wchłonie odrobinę wilgoci z kremu. O ile wytrzymacie ?Absolutne minimum to kilka godzin w lodówce.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Sos koktajlowy różowy
Poprzedni
Sos koktajlowy różowy
Feta zapiekana z pomidorami
Następny
Feta zapiekana z pomidorami
Sos koktajlowy różowy
Poprzedni
Sos koktajlowy różowy
Feta zapiekana z pomidorami
Następny
Feta zapiekana z pomidorami
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here