1 0
KETO burger 🍔

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO BURGER - kotlet wołowy
200g steka z antrykotu
30g boczku wędzonego
30g sera wędzonego (najlepiej oscypka, ale może być też np. wędzony radamer)
40g cebuli
1 mały ogórek kiszony
sól i pieprz do doprawienia na chwilę przed zdjęciem z patelni
szczypta płatków i oregano do udekorowania bułek
KETO BURGER - BUŁKA na bazie mąki kokosowej
2 jajka
1 płaska łyżeczka mąki kokosowej
odrobina soli i pieprzu
1/2 łyżeczki masła klarowanego
KETO BURGER - DODATKI
2 spore liście sałaty
2 duże plasterki pomidora
1 mały korniszon
2 platerki cebuli
2 plasterki cheddara
2 plasterki boczku
SOS do domowego burgera
2 łyżeczki ketchupu
2 łyżeczki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

536
Kcal
42,2
B [g]
37,5
T [g]
5,6
W [g]

KETO burger 🍔

KETO Burger Wołowy z Bułką Kokosową

Cechy:

Skorzystałam z Twojego przepisu na keto burgera i uważam ze był to najlepszy Burger jaki kiedykolwiek jadłam! - Honda

  • 38M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • KETO BURGER - kotlet wołowy

  • KETO BURGER - BUŁKA na bazie mąki kokosowej

  • KETO BURGER - DODATKI

  • SOS do domowego burgera

O przepisie:

Udostępnij

Niskowęglowodanowe wakacje okazały się dla mnie dużym wyzwaniem i nie mogę ich nazwać pasmem dietetycznych sukcesów. Ale nie ma tego złego – po urlopie wróciłam ze zwiększonym zapałem i metabolizmem wyraźnie podkręconym przez węglowodany. Szybko pozbyłam się nadprogramowego kilograma zdobytego podczas wakacji, a pomysły podpatrzone w Australii zaczęłam wprowadzać w swojej kuchni.

KETO burger jak z Grill’d

Jednym z nich jest KETO burger, którego upatrzyłam w restauracji Grill’d. Po spróbowaniu od razu pożałowałam, że sieć lokali nie rozrosła się poza kontynent australijski. Po powrocie do Polski zaczęłam zatem kombinować sama i efektem moich starań jest poniższy przepis na bułki do keto burgera.

Do tego najlepsza moim zdaniem wersja burgera – z dodatkiem wędzonego sera, boczku i… ogórka kiszonego. Nie oceniaj, póki nie spróbujesz! Dodatek ogórka i wędzonego sera podpowiedziała mi kiedyś przyjaciółka pracująca wówczas w amerykańskiej restauracji. Od kiedy spróbowałam – jeśli mielę mięso samodzielnie – zawsze przygotowuję keto burgery w ten sposób. 😃

Oczywiście zamiast samodzielnie mielonego antrykotu wraz z dodatkami, możesz użyć gotowego mięsa wołowego uformowanego w kotlety – sprawdź jednak jego skład przez zakupem.

Tak czy inaczej: ciesz się smakiem ulubionego burgera w wersji KETO!

Edit. Przepis na KETO burgera powstał tuż po moich australijskich, cudownych podróżach – w maju 2016 roku. Sześć lat później doczekał się niewielkiej aktualizacji.

ProTIP: Jeśli jesteś w adaptacji lub potrzebujesz podbić tłuszcze w makro keto burgera, dodaj do mięsa odrobinę masła klarowanego lub oleju kokosowego.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie mięsa do KETO burgera

Do maszynki do mielenia mięsa wrzuć kawałki antrykotu, boczek, ser, cebulę i ogórka kiszonego. Pomysł z ogórkiem kiszonym może wydawać się niestandardowy, ale właśnie dzięki niemu, niezależnie od stopnia wysmażenia, mięso pozostaje soczyste, a z kolei wędzony ser i boczek dodają aromatu grilla, tak charakterystycznego dla dobrych burgerów.

Dokładnie wymieszaj zmielone składniki, uformuj z nich kulkę i rozpłaszcz na talerzu w taki sposób, aby powstał kotlet o grubości maksymalnie 2cm. Odstaw na chwilę i zajmij się bułką ?

2
Gotowe!
15M

Przygotowanie niskowęglowodanowej bułki do KETO burgera

Oddziel białko od żółtka i ubij je z odrobiną soli. Na sam koniec, kiedy piana jest już sztywna, dodaj żółtko i ubijaj jeszcze chwilę. Dosyp niepełną łyżeczkę mąki kokosowej i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.

Z powstałego ciasta usmaż na odrobinie masła klarowanego cztery cieniutkie placki. Możesz je uformować łyżeczką bezpośrednio na patelni lub wykorzystać formy do jajka sadzonego / patelni do pancakes. Z wierzchu posyp placuszki ziołami.

Powstała bułeczka powinna być dość delikatna, wręcz prawie rozpadająca się. Jeśli jest zbita to dodał_ś za dużo mąki kokosowej - bułka będzie sucha i średnio zjadliwa.

Bułeczki możesz również upiec w piekarniku - wystarczy ok. kwadransa w 180 stopniach.

3
Gotowe!
8M

KETO burger - smażenie

Po przygotowaniu bułeczki, zgrilluj plasterki boczku.

Następnie na tej samej patelni zacznij smażyć burgera. W razie potrzeby zwilż patelnię odrobiną tłuszczu - antrykot jest tłusty i kotlet szybko zacznie smażyć się na własnym wytopionym tłuszczu. Pamiętaj, aby często odwracać burgera, maksymalnie co 2 minuty.

Czas dla uzyskania wysmażonego kotleta to ok. 8 minut. Na sam koniec smażenia, minutę przed zdjęciem z patelni, na kotleta nałóż plasterek sera. Jeśli wolisz burgera rare, czy medium-rare, koniecznie monitoruj jego stan i zdejmij kotleta z patelni po uzyskaniu wybranego stopnia wysmażenia.

4
Gotowe!
5M

KETO burger - złożenie kanapki

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój wybrane przez siebie warzywa. Majonez wymieszaj z musztardą francuską.

Jeden z placków posmaruj sosem białym (majonezowo-musztardowym), nałóż na niego sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i boczek. Tak samo w drugiej porcji. Połóż na nich po kotlecie ze stopionym serem.

Drugi placek posmaruj ketchupem – on powinien wylądować bezpośrednio na kotlecie.

Smacznego! 😃

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Szakszuka z chorizo
Poprzedni
Szakszuka z chorizo 🍳
KETO tort
Następny
KETO Tort czekoladowy 🍫
Szakszuka z chorizo
Poprzedni
Szakszuka z chorizo 🍳
KETO tort
Następny
KETO Tort czekoladowy 🍫