Składniki:
-
KETO BURGER - kotlet wołowy
-
200g steka z antrykotu
-
30g boczku wędzonego
-
30g sera wędzonego (najlepiej oscypka, ale może być też np. wędzony radamer)
-
40g cebuli
-
1 mały ogórek kiszony
-
sól i pieprz do doprawienia na chwilę przed zdjęciem z patelni
-
szczypta płatków i oregano do udekorowania bułek
-
KETO BURGER - BUŁKA na bazie mąki kokosowej
-
2 jajka
-
1 płaska łyżeczka mąki kokosowej
-
odrobina soli i pieprzu
-
1/2 łyżeczki masła klarowanego
-
KETO BURGER - DODATKI
-
2 spore liście sałaty
-
2 duże plasterki pomidora
-
1 mały korniszon
-
2 platerki cebuli
-
2 plasterki cheddara
-
2 plasterki boczku
-
SOS do domowego burgera
-
2 łyżeczki ketchupu
-
2 łyżeczki majonezu
-
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
O przepisie:
Niskowęglowodanowe wakacje okazały się dla mnie dużym wyzwaniem i nie mogę ich nazwać pasmem dietetycznych sukcesów. Ale nie ma tego złego – po urlopie wróciłam ze zwiększonym zapałem i metabolizmem wyraźnie podkręconym przez węglowodany. Szybko pozbyłam się nadprogramowego kilograma zdobytego podczas wakacji, a pomysły podpatrzone w Australii zaczęłam wprowadzać w swojej kuchni.
KETO burger jak z Grill’d
Jednym z nich jest KETO burger, którego upatrzyłam w restauracji Grill’d. Po spróbowaniu od razu pożałowałam, że sieć lokali nie rozrosła się poza kontynent australijski. Po powrocie do Polski zaczęłam zatem kombinować sama i efektem moich starań jest poniższy przepis na bułki do keto burgera.
Do tego najlepsza moim zdaniem wersja burgera – z dodatkiem wędzonego sera, boczku i… ogórka kiszonego. Nie oceniaj, póki nie spróbujesz! Dodatek ogórka i wędzonego sera podpowiedziała mi kiedyś przyjaciółka pracująca wówczas w amerykańskiej restauracji. Od kiedy spróbowałam – jeśli mielę mięso samodzielnie – zawsze przygotowuję keto burgery w ten sposób. 😃
Oczywiście zamiast samodzielnie mielonego antrykotu wraz z dodatkami, możesz użyć gotowego mięsa wołowego uformowanego w kotlety – sprawdź jednak jego skład przez zakupem.
Tak czy inaczej: ciesz się smakiem ulubionego burgera w wersji KETO!
Edit. Przepis na KETO burgera powstał tuż po moich australijskich, cudownych podróżach – w maju 2016 roku. Sześć lat później doczekał się niewielkiej aktualizacji.
ProTIP: Jeśli jesteś w adaptacji lub potrzebujesz podbić tłuszcze w makro keto burgera, dodaj do mięsa odrobinę masła klarowanego lub oleju kokosowego.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie mięsa do KETO burgeraDo maszynki do mielenia mięsa wrzuć kawałki antrykotu, boczek, ser, cebulę i ogórka kiszonego. Pomysł z ogórkiem kiszonym może wydawać się niestandardowy, ale właśnie dzięki niemu, niezależnie od stopnia wysmażenia, mięso pozostaje soczyste, a z kolei wędzony ser i boczek dodają aromatu grilla, tak charakterystycznego dla dobrych burgerów. Dokładnie wymieszaj zmielone składniki, uformuj z nich kulkę i rozpłaszcz na talerzu w taki sposób, aby powstał kotlet o grubości maksymalnie 2cm. Odstaw na chwilę i zajmij się bułką ? |
2
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie niskowęglowodanowej bułki do KETO burgeraOddziel białko od żółtka i ubij je z odrobiną soli. Na sam koniec, kiedy piana jest już sztywna, dodaj żółtko i ubijaj jeszcze chwilę. Dosyp niepełną łyżeczkę mąki kokosowej i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Z powstałego ciasta usmaż na odrobinie masła klarowanego cztery cieniutkie placki. Możesz je uformować łyżeczką bezpośrednio na patelni lub wykorzystać formy do jajka sadzonego / patelni do pancakes. Z wierzchu posyp placuszki ziołami. Powstała bułeczka powinna być dość delikatna, wręcz prawie rozpadająca się. Jeśli jest zbita to dodał_ś za dużo mąki kokosowej - bułka będzie sucha i średnio zjadliwa. Bułeczki możesz również upiec w piekarniku - wystarczy ok. kwadransa w 180 stopniach. |
3
Gotowe!
8M
|
KETO burger - smażeniePo przygotowaniu bułeczki, zgrilluj plasterki boczku. Następnie na tej samej patelni zacznij smażyć burgera. W razie potrzeby zwilż patelnię odrobiną tłuszczu - antrykot jest tłusty i kotlet szybko zacznie smażyć się na własnym wytopionym tłuszczu. Pamiętaj, aby często odwracać burgera, maksymalnie co 2 minuty. Czas dla uzyskania wysmażonego kotleta to ok. 8 minut. Na sam koniec smażenia, minutę przed zdjęciem z patelni, na kotleta nałóż plasterek sera. Jeśli wolisz burgera rare, czy medium-rare, koniecznie monitoruj jego stan i zdejmij kotleta z patelni po uzyskaniu wybranego stopnia wysmażenia. |
4
Gotowe!
5M
|
KETO burger - złożenie kanapkiW międzyczasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój wybrane przez siebie warzywa. Majonez wymieszaj z musztardą francuską. Jeden z placków posmaruj sosem białym (majonezowo-musztardowym), nałóż na niego sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i boczek. Tak samo w drugiej porcji. Połóż na nich po kotlecie ze stopionym serem. Drugi placek posmaruj ketchupem – on powinien wylądować bezpośrednio na kotlecie. Smacznego! 😃 |