Składniki:
-
Domowy majonez
-
2 żółtkalub 1 całe jajko
-
około 350 ml neutralnego w smaku oleju roślinnego (np. tłoczonego na zimno rzepakowego BIO)
-
2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
-
1 łyżeczka musztardy
-
szczypta soli
-
szczypta świeżo mielonego pieprzuopcjonalnie
-
Potrzebne będą również
-
blender ręczny (typu żyrafa)
-
wysokie naczynie (na przykład litrowy słoik)
O przepisie:
Domowy majonez to doskonały, wysokotłuszczowy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, jajek faszerowanych czy po prostu kanapek. Niestety majonezy dostępne w sklepach zawierają bardzo dużo konserwantów. Dlatego zachęcam Cię do przygotowania domowego majonezu, który gotowy będzie w 10 minut, a przechowywać go w lodówce możesz do 14 dni.
Jak przygotować idealny domowy majonez?
Przygotowanie majonezu nie jest procesem skomplikowanym, ale musisz pamiętać o trzech rzeczach:
- Do przygotowania domowego majonezu używamy surowych jajek. Z tego względu jajka wcześniej umyj, a następnie sparz, by mieć pewność pozbycia się bakterii. Każde jajko włóż do wrzątku (powinno spędzić w nim 10 sekund), a następnie schłodź zimną wodą.
- Wszystkie składniki majonezu powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym wypadku rosną szanse na to, że domowy majonez się zwarzy.
- Wybrany olej musisz dolewać delikatnym strumieniem. Nie spiesz się. 😉
Najlepsze składniki domowego majonezu
Do przygotowania majonezu potrzebujesz dwóch żółtek lub jednego całego jajka. Wybierz jajka dobrej jakości, szczególnie polecam „zerówki” lub „jedynki”, czyli jajka od kur z wolnego wybiegu.
Osobiście preferuję przygotowanie majonezu z żółtek, ponieważ łatwiej jest wówczas przygotować mniejszą porcję (z połowy składników). Smakowo jednak różnica nie jest bardzo wyczuwalna – możesz przygotować domowy majonez na oba sposoby.
Przyda się również biały ocet winny lub sok z cytryny (świeży lub pasteryzowany), a także dobrej jakości musztarda. Osobiście najchętniej używam musztardy miodowej, która dodaje odrobiny słodyczy majonezowi. Ci, którzy mnie już trochę znają, wiedzą, że w moim domu znajdą sporo produktów z ukochanego Bornholmu, jednym z nich jest musztarda Leehnsgard z miodem. To właśnie jej używam do przygotowania majonezu.
Możesz użyć również zwykłej musztardy, wówczas dodaj 2-3 kropelki stewii w płynie (w wersji KETO) lub odrobinę cukru (jeśli go nie unikasz). Przy zastosowaniu musztardy miodowej nie widzę jednak takiej potrzeby.
Co zrobić, jeśli majonez się zwarzy?
Jednym z częstych problemów, zwłaszcza wtedy gdy wykonujesz majonez po raz pierwszy, jest warzenie się majonezu. Przyczyną mogą być za zimne składniki lub zbyt szybkie dolewanie oleju. Taki domowy majonez możesz jednak uratować! Do garnka z wrzątkiem włóż wysokie naczynie, w którym blendujesz majonez (tak by było zanurzone do połowy) i zacznij ucierać do momentu, aż majonez znowu zgęstnieje.
Jak przechowywać domowy majonez?
Domowy majonez przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku. Tak przechowywany wytrzyma nawet 14 dni.
Wartości odżywcze domowego majonezu wyliczone zostały dla całości.
Przepis na domowy majonez znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Domowy majonez blenderemJajka sparz wrzątkiem i odstaw na chwilę. Do wysokiego naczynia wlej 2 łyżeczki octu winnego, dodaj musztardę, sól, pieprz oraz żółtka (lub jedno jajko w całości). Końcówkę blendera przyłóż do dna naczynia i blenduj kilka sekund. Stopniowo, delikatnym strumieniem zacznij dolewać olej, cierpliwie miksując całość. Majonez będzie gotowy, gdy uzyska gęstą, aksamitną i puszystą strukturę. Domowy majonez przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. |