Sałatka Grecka – Horiatiki
Oryginalna grecka sałatka z serem feta i świeżymi warzywami

0 0
Sałatka Grecka – Horiatiki

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
3 dojrzałe pomidory
3 ogórki gruntowe
1 zielona papryka
1 mała czerwona cebula
200g sera Feta (prawdziwego, np. firmy Mevgal)
60ml oliwy z oliwek (lub więcej, jeśli tak zdecydujesz ;)
kilkanaście czarnych oliwek z pestkami (osobiście preferuję sałatkę bez oliwek, ale oryginalny przepis musi zawierać oliwki)
szczypta oregano
do smaku: sól i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

657
Kcal
21
B [g]
54
T [g]
19
W [g]
Cechy:
Kuchnia:
  • 15M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Klasyczna sałatka wiejska, w Polsce nazywana po prostu grecką. Horiatiki to dla mnie wpomnienie przepięknej Grecji, z jej cudowną atmosferą i pięknymi krajobrazami ??❤️To pierwsza myśl, gdy nie mam pomysłu na obiad, czy sałatkę na przykład do łososia. Zwłaszcza, że idea Horiatiki sprowadza się do szybkiego, wręcz niedbałego przygotowania – to sałatka wiejska, która ma być łatwa w wykonaniu i nie wymagać precyzji. Świeże warzywa (co ważne: bez sałaty!) i ser feta, suto skropione oliwą to wprost idealne danie na letnie upały.

Recepturę na to pyszne danie, miałam szczęście podejrzeć nie tylko podczas podróży do Grecji, ale również w Polsce, u bliskiej mi osoby o greckich korzeniach (Agata ??)


Sałatka grecka, spełnia również wymogi diety LCHF, o ile nie ograniczasz węglowodanów prawie do zera. Tak, 19 g węgli przy tej proporcji składników jest dopuszczalne nawet w keto, zwłaszcza w okresie letnim, pod warunkiem, że nie jesteś w trakcie adaptacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Pomidory umyj i pokrój niedbale w sporą kostkę. Ogórki obierz i pokrój w grubsze plastry lub kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paseczki, a cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka.

2
Gotowe!

Warzywa przełóż na talerze, posyp oliwkami, na wierzch połóż plaster sera feta (możesz również rozgnieść ser palcami, by lepiej wymieszał się z sosem). Polej sporą ilością oliwy i posyp oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą (z tą ostrożnie - feta sama w sobie jest dość słona).

3
Gotowe!

Sałatkę podawaj po 15 minutach, gdy się "przegryzie". Samodzielnie lub jako dodatek do ryby czy mięsa.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Kurczak pieczony na soli
Poprzedni
Kurczak marynowany w maślance
Dynia makaronowa 1
Następny
Dynia makaronowa
Kurczak pieczony na soli
Poprzedni
Kurczak marynowany w maślance
Dynia makaronowa 2
Następny
Dynia makaronowa