Składniki:
-
3 dojrzałe pomidory
-
3 ogórki gruntowe
-
1 zielona papryka
-
1 mała czerwona cebula
-
200g sera Feta (prawdziwego, np. firmy Mevgal)
-
60ml oliwy z oliwek (lub więcej, jeśli tak zdecydujesz ;)
-
kilkanaście czarnych oliwek z pestkami (osobiście preferuję sałatkę bez oliwek, ale oryginalny przepis musi zawierać oliwki)
-
szczypta oregano
-
do smaku: sól i pieprz
O przepisie:
Klasyczna sałatka wiejska, w Polsce nazywana po prostu grecką. Horiatiki to dla mnie wpomnienie przepięknej Grecji, z jej cudowną atmosferą i pięknymi krajobrazami ??❤️To pierwsza myśl, gdy nie mam pomysłu na obiad, czy sałatkę na przykład do łososia. Zwłaszcza, że idea Horiatiki sprowadza się do szybkiego, wręcz niedbałego przygotowania – to sałatka wiejska, która ma być łatwa w wykonaniu i nie wymagać precyzji. Świeże warzywa (co ważne: bez sałaty!) i ser feta, suto skropione oliwą to wprost idealne danie na letnie upały.
Recepturę na to pyszne danie, miałam szczęście podejrzeć nie tylko podczas podróży do Grecji, ale również w Polsce, u bliskiej mi osoby o greckich korzeniach (Agata ??)
Sałatka grecka, spełnia również wymogi diety LCHF, o ile nie ograniczasz węglowodanów prawie do zera. Tak, 19 g węgli przy tej proporcji składników jest dopuszczalne nawet w keto, zwłaszcza w okresie letnim, pod warunkiem, że nie jesteś w trakcie adaptacji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Pomidory umyj i pokrój niedbale w sporą kostkę. Ogórki obierz i pokrój w grubsze plastry lub kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paseczki, a cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka. |
2
Gotowe!
|
Warzywa przełóż na talerze, posyp oliwkami, na wierzch połóż plaster sera feta (możesz również rozgnieść ser palcami, by lepiej wymieszał się z sosem). Polej sporą ilością oliwy i posyp oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą (z tą ostrożnie - feta sama w sobie jest dość słona). |
3
Gotowe!
|
Sałatkę podawaj po 15 minutach, gdy się "przegryzie". Samodzielnie lub jako dodatek do ryby czy mięsa. |