Składniki:
-
Śmietankowa truskawka na patyku
-
200 ml śmietanki 30%
-
100 ml śmietany 18%w wersji bez laktozy zamień obie śmietanki na warianty bez laktozy lub śmietankę kokosową, dzięki której uzyskasz kokosowy aromat
-
200g truskawek+ 30g do dekoracji
-
50g erytrolu lub do smaku
-
POTRZEBNE BĘDĄ RÓWNIEŻ:
-
Mikser
-
4 silikonowe foremki do lodów na patyku
O przepisie:
Preferujesz lody „na patyku”? Mam dobre wieści! Wszystkie przepisy na KETO lody możesz przygotować również w ten sposób. Po ukręceniu / kilkukrotnym zmiksowaniu lodowej masy, przełóż lody do foremek, dodaj patyczki i wspólnie zamroź.
Dziś mam jednak dla Ciebie smaczny przepis na łatwiejsze w przygotowaniu lody śmietankowo-truskawkowe. Smakują jak… koktajl owocowy! 🍓
Truskawki zmiksowane i zmrożone z dwoma rodzajami śmietanki to orzeźwiający i szybki deser, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem owoców wtedy… gdy masz na to ochotę.
Przepis na keto lody truskawkowe znajdziesz również w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Śmietankowa truskawka na patyku - przygotowanieTruskawki umyj i pozbądź się szypułek. 200g włóż do misy miksera. Dodaj śmietany, erytrol i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek na lody wlej powstałą masę truskawkową. Na wierzch wyłóż pozostałe truskawki pokrojone na plasterki. |
2
Gotowe!
3H
|
KETO lody truskawkowe bez cukru - mrożenieWłóż do zamrażalnika na minimum kilka godzin, a najlepiej na dobę. |