0 1
KETO Moussaka 🍆

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Moussaka (Musaka)
600g zmielonej łopatki wołowej
600g bakłażana
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy do smażenia
500 ml passaty pomidorowej
1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
1/2 natki pietruszki
szczypta oregano
szczypta bazylii
1 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
szczypta peperoncino lub chilli
szczypta cynamonu
200g mozzarelli w kulkach
KETO sos beszamelowy
100g parmigiano reggiano lub innego dobrej jakości twardego sera
60ml mleka
20g masła
szczypta soli
odrobina gałki muszatołowej

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

857,8
Kcal
52,4
B [g]
17
W [g]
61,5
T [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Moussaka 🍆

Musaka z keto sosem beszamelowym

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 1H20M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • KETO Moussaka (Musaka)

  • KETO sos beszamelowy

O przepisie:

Udostępnij

Moussaka (czyt. Musaka) to grecka zapiekanka bakłażanowa z mięsem mielonym doprawionym cynamonem, zapieczona pod beszamelem. Aromatyczna, nieskomplikowana w wykonaniu i po prostu pyszna – klasyk kuchni greckiej!

KETO moussaka i jej sekret: KETO sos beszamelowy

W tym przepisie zastąpiłam sos beszamelowy gęstym sosem serowym, dzięki któremu potrawa spełnia założenia diety keto.  Sos do złudzenia przypomina tradycyjny beszamel, choć nie zawiera mąki pszennej.

Miłośnikom kuchni greckiej w wersji KETO polecam również:

Przepis na keto moussakę znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

KETO Moussaka (Musaka) - przygotowanie bakłażana

Bakłażana umyj i pokrój w cienkie (ok. 2-3 mm) plasterki. Wyłóż plastry na zwilżonej oliwą blasze do pieczenia, zwilż oliwą i posól. Piecz w 180 stopniach kilka minut (do zarumienienia).

2
Gotowe!

KETO Moussaka (Musaka) - przygotowanie farszu

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia. Dodaj passatę, wino, sól, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Duś kwadrans.

3
Gotowe!

Układanie KETO musaki

W zwilżonym oliwą naczyniu żaroodpornym, układaj moussakę warstwami: warstwa bakłażana, połowa farszu mięsnego, bakłażan, druga połowa farszu, bakłażan.

4
Gotowe!

KETO sos beszamelowy - przygotowanie

Następnie przygotuj sos à la beszamel: Masło rozpuść, dodaj mleka i podgrzej, dodaj parmezan, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Na wolnym ogniu redukuj do uzyskania gęstego sosu, cały czas mieszając trzepaczką i unikając przypalenia.

5
Gotowe!

KETO Moussaka (Musaka) - sposób podania

Na wierzch zapiekanki wlej sos i dodaj mozzarellę w kulkach. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Wyciągnij moussakę z piekarnika, odstaw na kilka minut, a następnie podziel na porcje i podaj.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

sos kurkowy z mascarpone
Poprzedni
Sos kurkowy z mascarpone 🥘
Butter Chicken w wersji KETO
Następny
Butter Chicken 🥘
sos kurkowy z mascarpone
Poprzedni
Sos kurkowy z mascarpone 🥘
Butter Chicken w wersji KETO
Następny
Butter Chicken 🥘