Składniki:
-
KETO Moussaka (Musaka)
-
600g zmielonej łopatki wołowej
-
600g bakłażana
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
4 łyżki oliwy do smażenia
-
500 ml passaty pomidorowej
-
1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
-
1/2 natki pietruszki
-
szczypta oregano
-
szczypta bazylii
-
1 1/2 łyżeczki solilub do smaku
-
szczypta peperoncino lub chilli
-
szczypta cynamonu
-
200g mozzarelli w kulkach
-
KETO sos beszamelowy
-
100g parmigiano reggiano lub innego dobrej jakości twardego sera
-
60ml mleka
-
20g masła
-
szczypta soli
-
odrobina gałki muszatołowej
O przepisie:
Moussaka (czyt. Musaka) to grecka zapiekanka bakłażanowa z mięsem mielonym doprawionym cynamonem, zapieczona pod beszamelem. Aromatyczna, nieskomplikowana w wykonaniu i po prostu pyszna – klasyk kuchni greckiej!
KETO moussaka i jej sekret: KETO sos beszamelowy
W tym przepisie zastąpiłam sos beszamelowy gęstym sosem serowym, dzięki któremu potrawa spełnia założenia diety keto. Sos do złudzenia przypomina tradycyjny beszamel, choć nie zawiera mąki pszennej.
Miłośnikom kuchni greckiej w wersji KETO polecam również:
- Sałatka Grecka Horiatiki
- Bifteki z sosem jogurtowym 🍽
- Kofty jagnięco-wołowe z sosem z pieczonej papryki i fety🌶
- Greckie keftedes 🇬🇷
- Souvlaki 🇬🇷
- Gyros z keto-pitą 🥙
Przepis na keto moussakę znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO Moussaka (Musaka) - przygotowanie bakłażanaBakłażana umyj i pokrój w cienkie (ok. 2-3 mm) plasterki. Wyłóż plastry na zwilżonej oliwą blasze do pieczenia, zwilż oliwą i posól. Piecz w 180 stopniach kilka minut (do zarumienienia). |
2
Gotowe!
|
KETO Moussaka (Musaka) - przygotowanie farszuCebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia. Dodaj passatę, wino, sól, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Duś kwadrans. |
3
Gotowe!
|
Układanie KETO musakiW zwilżonym oliwą naczyniu żaroodpornym, układaj moussakę warstwami: warstwa bakłażana, połowa farszu mięsnego, bakłażan, druga połowa farszu, bakłażan. |
4
Gotowe!
|
KETO sos beszamelowy - przygotowanieNastępnie przygotuj sos à la beszamel: Masło rozpuść, dodaj mleka i podgrzej, dodaj parmezan, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Na wolnym ogniu redukuj do uzyskania gęstego sosu, cały czas mieszając trzepaczką i unikając przypalenia. |
5
Gotowe!
|
KETO Moussaka (Musaka) - sposób podaniaNa wierzch zapiekanki wlej sos i dodaj mozzarellę w kulkach. Piecz 30 minut w 180 stopniach. |