1 0
Souvlaki 🇬🇷

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
SOUVLAKI (SUWLAKI)
800g tłustej łopatki lub chudej karkówki wieprzowej
350g oliwy z oliwek do marynaty
2 małe cytryny
kilka gałązek świeżej mięty
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego oregano
2 łyżeczki papryki słodkiej
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
papryczka chilli lub świeżo mielony pieprz do smaku
100 ml białego wytrawnego wina
patyczki do szaszłyków
TZATZIKI
4 ogórki gruntowe
200g jogurtu greckiego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
soli do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

720
Kcal
36
B [g]
64
T [g]
3
W [g]

Souvlaki 🇬🇷

SUWLAKI, CZYLI ORYGINALNE GRECKIE SZASZŁYKI

Cechy:
Kuchnia
  • 2H40M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • SOUVLAKI (SUWLAKI)

  • TZATZIKI

O przepisie:

Udostępnij

Souvlaki (suwlaki), to jedno z pierwszych greckich dań, które pokochałam. Nie sądziłam, że dobrze zamarynowana i prawidłowo przygotowana wieprzowina może aż tak rozpływać się w ustach! Ten przepis udowodni Ci, że szaszłyki z wieprzowiny mogą Cię zaskoczyć. Niech smaki słonecznej Grecji, zagoszczą na Twoim stole. 🇬🇷

Souvlaki – z jakiego mięsa przygotować greckie szaszłyki?

Tradycyjnie greckie souvlaki (suwlaki) przygotowywane są z tłustej wieprzowiny. Może to być chuda karkówka lub tłustsza łopatka wieprzowa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by przygotować souvlaki z jagnięciny czy mięsa z kurczaka, jak w przypadku gyrosa. Sprawdzi się tu mięso z udek kurczaka lub pierś z kurczaka (tu uważaj, by nie grillować mięsa za długo – pierś z kurczaka jest bardzo chuda i łatwo ją „przeciągnąć”).

Metalowe szpadki czy drewniane patyczki – na co nadziewać souvlaki?

Suwlaki w wersji tradycyjnej są grillowane nad rusztem, więc zazwyczaj używa się do nich metalowych szpadek. W tym domowym przepisie polecam jednak użycie drewnianych patyczków do szaszłyków, namoczonych wcześniej w wodzie przez minimum godzinę. Dzięki temu drewno zamiast chłonąć wilgoć z mięsa, będzie ją oddawać, nadając souvlakom dodatkowej soczystości.

Z czym podać greckie souvlaki?

Souvlaki świetnie komponują się z greckim sosem tzatziki na bazie jogurtu greckiego, czosnku i świeżego ogórka. Osobiście podaję je najczęściej z lekką sałatką – świeżymi warzywami skropionymi oliwą lub Horiatiki, czyli popularną sałatką grecką.

Koniecznie wypróbuj przepis na greckie souvlaki – jedno z ulubionych dań czytelników bloga! ❤️

Przepis na SOUVLAKI (suwlaki) znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
2H

Souvlaki - przygotowanie greckich szaszłyków

Przed przystąpieniem do przygotowania souvlaków, namocz w wodzie patyczki na szaszłyki przez minimum godzinę.

Skórkę ze sparzonej cytryny zetrzyj na małych oczkach i wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny, dodaj do dużej miski. Umyj zioła, posiekaj i wrzuć do soku z cytryny. Dodaj oliwę, białe wytrawne wino, paprykę słodką, sól i posiekane chilli.

Na głęboką blachę do pieczenia lub do głębokiego, płaskiego naczynia, do którego swobodnie zmieszczą się wszystkie szaszłyki, rozłóż folię aluminiową i przelej na nią marynatę.

Umyte mięso pokrój na grube plastry. Każdy plaster podziel 3-5 pasków i krótszą krawędzią nadziewaj je na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki połóż na marynacie i co jakiś czas odwracaj na drugą stronę. Marynuj przez minimum 2 godziny, a jeśli masz taką możliwość: przez całą noc w lodówce.

Jeśli nie masz możliwości przygotowania marynaty do souvlaków jak na zdjęciu i odwracania ich regularnie, kawałki pokrojonego mięsa wrzuć do miski i zalej marynatą. Wówczas dopiero przed smażeniem nadziej souvlaki na namoczone drewniane patyczki.

2
Gotowe!
15M

Tzatziki - przygotowanie

Umyte i obrane ogórki zetrzyj na grubych oczkach. Posól ogórki ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.

Po godzinie odsącz ogórki z wody, dodaj jogurt grecki, starty czosnek i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj i skrop tzatziki oliwą.

3
Gotowe!
15M

Souvlaki - smażenie

Wyłóż souvlaki na rozgrzaną patelnię grillową, wcześniej delikatnie zwilżoną oliwą do smażenia.

Smaż szaszłyki na dużym ogniu - po 3-5 minut na każdą stronę, a następnie wstaw jeszcze na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Souvlaki podawaj z tzatzikami i wybranymi warzywami (świeżymi lub grillowanymi).

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Carbonara
Poprzedni
KETO Carbonara 🥓
KETO Gofry
Następny
Keto GOFRY 🧇
KETO Carbonara
Poprzedni
KETO Carbonara 🥓
KETO Gofry
Następny
Keto GOFRY 🧇