Souvlaki
Pyszne greckie szaszłyki z karkówki wieprzowej

0 0
Souvlaki

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 kg karkówki wieprzowej (nie za tłustej)
2 szklanki oliwy z oliwek
2 cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub oregano
2-3 łyżeczki papryki słodkiej
do smaku (min. 1 łyżeczka) soli himalajskiej
do smaku świeżo mielonego pieprzu
pół szklanki wytrawnego wina (białego lub czerwonego)

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

494
Kcal
37,6
B [g]
0,4
W [g]
38
T [g]
Cechy:
Kuchnia

Pyszne greckie souvlaki, świetnie nadające się na posiłek w diecie LCHF.

  • 1H45M
  • Porcji: 5
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Podziel się

Kuchnia grecka jest moją ulubioną. Souvlaki, czyli popularne szaszłyki z karkówki, w oryginale są już dość tłuste, więc przepis nie wymaga modyfikacji pod wymogi diety ketogenicznej. To świetne, smaczne danie, które podane z sałatką grecką, czy tzatzikami niemal przeniesie Was do ciepłej, słonecznej Grecji, wypełnionej smakami i aromatami.

Uwaga: jak w przypadku każdego mięsa, wartości kaloryczne dania po usmażeniu są trudne do precyzyjnego wyliczenia. Z tego względu podane wartości odżywcze są szacowanymi.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15 min.

Marynata do greckich souvlaków

Oliwę i wino wymieszaj ze sobą. Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnej tarce, sok z cytryn wyciśnij. Świeże zioła i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj paprykę słodką, sól i świeżo zmielony pieprz.

2
Gotowe!
15 min.

Przygotowanie karkówki

Karkówkę umyj i osusz. Jeśli karkówka jest bardzo otoczona tłuszczem, warto część tłuszczu wyciąć (nie całość!). Następnie pokrój mięso na grube plastry, a każdy z nich na 4-5 pionowych pasków. Paski nadziewaj krótszą krawędzią na patyczki do szaszłyków (w zależności od długości patyczków: od 3 do 5 kawałków na szaszłyk).
Uwaga: Aby patyczki do szaszłyków nie chłonęły wilgoci z mięsa, warto je wcześniej namoczyć ok. godziny w wodzie.

3
Gotowe!
min. 1 godz.

Marynowanie souvlaków

Marynatę wylej do płaskiego i szczelnego naczynia lub na blachę do pieczenia. Szaszłyki połóż do marynaty i co jakiś czas odwracaj. Minimalny czas marynowania to ok. godziny czasu, najlepiej jednak zostaw je na noc w lodówce.

4
Gotowe!
15 min.

Smażenie i podawanie souvlaków

W zależności od preferencji dotyczących stopnia wysmażenia mięsa, smaż souvlaki na zwilżonej oliwą patelni grillowej, po 3-5 minut na stronę (nie dłużej, by nie przesuszyć mięsa).
Następnie włóż szaszłyki na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Podawaj z sałatką grecką i/lub tzatzikami.

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Sos czosnkowy
poprzednie
Sos czosnkowy
Tzatziki
następne
Tzatziki – grecki sos czosnkowy
Sos czosnkowy
poprzednie
Sos czosnkowy
Tzatziki
następne
Tzatziki – grecki sos czosnkowy