Składniki:
-
SOUVLAKI (SUWLAKI)
-
800g tłustej łopatki lub chudej karkówki wieprzowej
-
350g oliwy z oliwekdo marynaty
-
2 małe cytryny
-
kilka gałązek świeżej mięty
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
kilka gałązek świeżego oregano
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
-
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
-
papryczka chilli lub świeżo mielony pieprzdo smaku
-
100 ml białego wytrawnego wina
-
patyczki do szaszłyków
-
TZATZIKI
-
4 ogórki gruntowe
-
200g jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 mały ząbek czosnku
-
solido smaku
O przepisie:
Souvlaki (suwlaki), to jedno z pierwszych greckich dań, które pokochałam. Chwilę później pokochaliście je Wy – przepis na souvlaki jest jednym z ulubionych przepisów czytelników bloga. Nie sądziłam, że dobrze zamarynowana i prawidłowo przygotowana wieprzowina może aż tak rozpływać się w ustach! Ten oryginalny, grecki przepis na souvlaki udowodni Ci, że szaszłyki z wieprzowiny mogą Cię zaskoczyć. Niech smaki słonecznej Grecji, zagoszczą na Twoim stole. 🇬🇷
Souvlaki (suwlaki) – z jakiego mięsa przygotować greckie szaszłyki?
Tradycyjnie greckie souvlaki (suwlaki) przygotowywane są z tłustej wieprzowiny. Może to być chuda karkówka lub tłustsza łopatka wieprzowa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by przygotować souvlaki z jagnięciny czy mięsa z kurczaka, jak w przypadku gyrosa. Sprawdzi się tu mięso z udek kurczaka lub pierś z kurczaka (tu uważaj, by nie grillować mięsa za długo – pierś z kurczaka jest bardzo chuda i łatwo ją „przeciągnąć”).
Metalowe szpadki czy drewniane patyczki – na co nadziewać souvlaki?
Suwlaki w wersji tradycyjnej są grillowane nad rusztem, więc zazwyczaj używa się do nich metalowych szpadek. W tym domowym przepisie polecam jednak użycie drewnianych patyczków do szaszłyków, namoczonych wcześniej w wodzie przez minimum godzinę. Dzięki temu drewno zamiast chłonąć wilgoć z mięsa, będzie ją oddawać, nadając souvlakom dodatkowej soczystości.
Z czym podać greckie souvlaki?
Souvlaki świetnie komponują się z greckim sosem tzatziki na bazie jogurtu greckiego, czosnku i świeżego ogórka. Osobiście podaję je najczęściej z lekką sałatką – świeżymi warzywami skropionymi oliwą lub Horiatiki, czyli popularną sałatką grecką.
Koniecznie wypróbuj przepis na greckie souvlaki – jedno z ulubionych dań czytelników bloga! ❤️
Data powstania przepisu na souvlaki: październik 2016.
Data aktualizacji przepisu na suwlaki: 24 września 2022.
Reklama składników, których używam do przygotowywania souvlaków:
Przepis na SOUVLAKI (suwlaki) znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
2H
|
Souvlaki (suwlaki) - przygotowanie greckich szaszłykówPrzed przystąpieniem do przygotowania souvlaków, namocz w wodzie patyczki na szaszłyki przez minimum godzinę. Skórkę ze sparzonej cytryny zetrzyj na małych oczkach i wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny, dodaj do dużej miski. Umyj zioła, posiekaj i wrzuć do soku z cytryny. Dodaj oliwę, białe wytrawne wino, paprykę słodką, sól i posiekane chilli. Na głęboką blachę do pieczenia lub do głębokiego, płaskiego naczynia, do którego swobodnie zmieszczą się wszystkie szaszłyki, rozłóż folię aluminiową i przelej na nią marynatę. Umyte mięso pokrój na grube plastry. Każdy plaster podziel 3-5 pasków i krótszą krawędzią nadziewaj je na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki połóż na marynacie i co jakiś czas odwracaj na drugą stronę. Marynuj przez minimum 2 godziny, a jeśli masz taką możliwość: przez całą noc w lodówce. Jeśli nie masz możliwości przygotowania marynaty do souvlaków jak na zdjęciu i odwracania ich regularnie, kawałki pokrojonego mięsa wrzuć do miski i zalej marynatą. Wówczas dopiero przed smażeniem nadziej souvlaki na namoczone drewniane patyczki. |
2
Gotowe!
15M
|
Tzatziki - przygotowanie sosu do souvlaków |
3
Gotowe!
15M
|
Souvlaki (suwlaki) - smażenie mięsaWyłóż souvlaki na rozgrzaną patelnię grillową, wcześniej delikatnie zwilżoną oliwą do smażenia. Smaż szaszłyki na dużym ogniu - po 3-5 minut na każdą stronę, a następnie wstaw jeszcze na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Souvlaki podawaj z tzatzikami i wybranymi warzywami (świeżymi lub grillowanymi). |