Składniki:
-
BIFTEKI Z FETĄ
-
500g mielonego mięsa wołowego (na przykład łopatki)
-
80g sera feta pokrojonego na 4 równe paski
-
1 mała cebula
-
1 jajko
-
kilka liści mięty
-
4-5 gałązki świeżego oreganolub ½ łyżeczki suszonego oregano
-
¼ łyżeczki mielonego lnu, ewentualnie babki jajowatej
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki soli
-
SOS JOGURTOWY
-
150g jogurt greckiego
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pieprz
-
DODATKI
-
2 różnokolorowe papryki (lub kilka małych, jak na zdjęciu)
O przepisie:
Uwielbiam aromatyczną, dobrze doprawioną kuchnię. Taka właśnie jest kuchnia grecka. Dziś przedstawiam Ci przepis na bifteki – aromatyczne klopsiki nadziewane fetą. W ketogenicznej odsłonie bułkę tartą zamieniłam na mielony len. Dla dopełnienia smaku przełamiemy je sosem jogurtowo- czosnkowym i podamy z grillowanymi słodkimi papryczkami.
Przepis na bifteki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Bifteki z fetą - przygotowanie masy na klopsyCebulę i czosnek oraz zioła bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa wraz z 1 łyżką oliwy, jajkami i mielonym lnem. Całość porządnie mieszaj przez dłuższą chwilę, by napowietrzyć mięso. Następnie podziel je na osiem części i uformuj w równe, owalne kotlety. Pomiędzy każdy z dwóch kotletów połóż pasek fety i zlep je ze sobą dokładnie. Z całości powstaną cztery faszerowane kotlety. Po skończeniu czynności odstaw je na chwilę. |
2
Gotowe!
15M
|
Bifteki - grillowanieNa zwilżonej, oliwą z oliwek, patelni grillowej smaż kotlety po 7-8 minut z każdej strony. Po odwróceniu dodaj na patelnię małe słodkie papryczki i ugrilluj je razem z kotletami. |
3
Gotowe!
10M
|
Sos jogurtowo-czosnkowy - przygotowanieJogurt naturalny wymieszaj ze startym czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Podawaj kotlety z papryczkami i sosem. |