0 0
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
BIFTEKI Z FETĄ
500g mielonego mięsa wołowego (na przykład łopatki)
80g sera feta pokrojonego na 4 równe paski
1 mała cebula
1 jajko
kilka liści mięty
4-5 gałązki świeżego oregano lub ½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki mielonego lnu, ewentualnie babki jajowatej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
SOS JOGURTOWY
150g jogurt greckiego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
DODATKI
2 różnokolorowe papryki (lub kilka małych, jak na zdjęciu)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

885
Kcal
81
B [g]
55
T [g]
10
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Bifteki z sosem jogurtowym 🍽

Greckie Bifteki z Fetą i Sosem Czosnkowym

Cechy:
Kuchnia
  • 40M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

  • BIFTEKI Z FETĄ

  • SOS JOGURTOWY

O przepisie:

Udostępnij

Uwielbiam aromatyczną, dobrze doprawioną kuchnię. Taka właśnie jest kuchnia grecka. Dziś przedstawiam Ci przepis na bifteki – aromatyczne klopsiki nadziewane fetą. W ketogenicznej odsłonie bułkę tartą zamieniłam na mielony len. Dla dopełnienia smaku przełamiemy je sosem jogurtowo- czosnkowym i podamy z grillowanymi słodkimi papryczkami.

Przepis na bifteki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Bifteki z fetą - przygotowanie masy na klopsy

Cebulę i czosnek oraz zioła bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa wraz z 1 łyżką oliwy, jajkami i mielonym lnem. Całość porządnie mieszaj przez dłuższą chwilę, by napowietrzyć mięso. Następnie podziel je na osiem części i uformuj w równe, owalne kotlety.

Pomiędzy każdy z dwóch kotletów połóż pasek fety i zlep je ze sobą dokładnie. Z całości powstaną cztery faszerowane kotlety. Po skończeniu czynności odstaw je na chwilę.

2
Gotowe!
15M

Bifteki - grillowanie

Na zwilżonej, oliwą z oliwek, patelni grillowej smaż kotlety po 7-8 minut z każdej strony. Po odwróceniu dodaj na patelnię małe słodkie papryczki i ugrilluj je razem z kotletami.

3
Gotowe!
10M

Sos jogurtowo-czosnkowy - przygotowanie

Jogurt naturalny wymieszaj ze startym czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Podawaj kotlety z papryczkami i sosem.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Mazurek z kremem budyniowym i owocami
Poprzedni
KETO Mazurek z kremem budyniowym 🍓
ragout
Następny
Ragoût 🍲
KETO Mazurek z kremem budyniowym i owocami
Poprzedni
KETO Mazurek z kremem budyniowym 🍓
ragout
Następny
Ragoût 🍲