0 0
Gyros z keto-pitą 🥙

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
DOMOWY MIKS PRZYPRAW DO GYROSA
3 łyżki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka płatków chilli / peperoncino
2-3 łyżeczki soli
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
3 goździki
1 ziarenko ziela angielskiego
KETO GYROS Z UDEK KURCZAKA
400g mięsa z udek kurczaka
2 łyżki świeżo posiekanych ziół, na przykład pietruszki i oregano
¼ domowego miksu przypraw
1 łyżka oliwy do smażenia
KETO PITA
3 jajka
75g serka śmietankowego
szczypta soli
¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
oregano do posypania
TZATZIKI
4 ogórki gruntowe
200g jogurtu greckiego
łyżeczka oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

588
Kcal
44
B [g]
44
T [g]
6
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Gyros z keto-pitą 🥙

Gyros z kurczaka z pitą i tzatzikami

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 65M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • DOMOWY MIKS PRZYPRAW DO GYROSA

  • KETO GYROS Z UDEK KURCZAKA

  • KETO PITA

  • TZATZIKI

O przepisie:

Udostępnij

Grecka kuchnia jest pełna naturalnych składników i aromatów. Klasyczny grecki gyros to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań wśród osób, które znam. W oryginalnej wersji do przyrządzenia mięsa używa się specjalnego rusztu. Ja pokażę Ci dzisiaj jak w domu można przygotować to danie w wersji bardzo zbliżonej do pierwowzoru. W przepisie zaproponuję Ci użycie mięsa z udek kurczaka zamarynowanego w domowym miksie przypraw, podanego z sosem tzatziki oraz niskowęglowodanową pitą, która w innych przepisach nazywana jest „oopsie bread” lub „cloud bread”.

Możesz również przygotować gyrosa w bardziej tradycyjnej wersji – użyj wówczas mięsa z szynki wieprzowej, zamarynuj je chwilę wcześniej, a następnie postępuj zgodnie z przepisem.

Przepis na gyros z pitą znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Domowa przyprawa do gyrosa - przygotowanie

Żeby zamarynować mięso, najpierw musimy przygotować domową przyprawę gyros. Wszystkie przyprawy zmiksuj ze sobą i przesyp do słoika. W przepisie użyjemy jedynie ¼ przyprawy, więc zostanie Ci w zapasie.

2
Gotowe!
10M

Gyros z udek kurczaka - marynowanie mięsa

Umyte i oczyszczone z chrząstek mięso pokrój w paski i zamarynuj w przyprawie, oliwie z oliwek i posiekanych ziołach. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw na kilka godzin do lodówki.

3
Gotowe!
10M

Przygotowanie sosu tzatziki

Obrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie nasól dosyć obficie i odstaw na godzinę.

Po tym czasie dokładnie odsącz ogórki. Jeżeli dodał_ś dużo soli, nadmiar możesz wypłukać, choć zazwyczaj nie ma takiej potrzeby.

Dodaj jogurt naturalny typu greckiego, starty czosnek i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

4
Gotowe!
30M

KETO Pita - przygotowanie

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodaj ser śmietankowy, proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj.

Następnie połącz masę z ubitymi białkami i znowu wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj pity. Masę możesz też wylać na blachę w całości i pokroić po upieczeniu. Posyp oregano i wstaw do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika.

Piecz przez 25-30 minut.

5
Gotowe!
10M

Keto Gyros - smażenie

Na dobrze rozgrzaną patelnię wyłóż mięso z udek kurczaka. Smaż do zarumienienia, ale nie przesusz żeby mięso pozostało soczyste.

Podawaj gyrosa z pitą, tzatzikami i świeżymi lub grillowanymi warzywami.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

mini serniczki
Poprzedni
Mini serniczki 🧁
wołowina z woka
Następny
Wołowina z woka 🍜
mini serniczki
Poprzedni
Mini serniczki 🧁
wołowina z woka
Następny
Wołowina z woka 🍜
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here