Składniki:
-
DOMOWY MIKS PRZYPRAW DO GYROSA
-
3 łyżki papryki słodkiej
-
1 łyżeczka papryki wędzonej
-
1 łyżeczka płatków chilli / peperoncino
-
2-3 łyżeczki soli
-
1 łyżka suszonej cebuli
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka suszonej kolendry
-
1 łyżeczka suszonej pietruszki
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka bazylii
-
½ łyżeczki gorczycy
-
½ łyżeczki kuminu
-
½ łyżeczki kurkumy
-
½ łyżeczki cynamonu
-
3 goździki
-
1 ziarenko ziela angielskiego
-
KETO GYROS Z UDEK KURCZAKA
-
400g mięsa z udek kurczaka
-
2 łyżki świeżo posiekanych ziół, na przykład pietruszki i oregano
-
¼ domowego miksu przypraw
-
1 łyżka oliwy do smażenia
-
KETO PITA
-
3 jajka
-
75g serka śmietankowego
-
szczypta soli
-
¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-
oreganodo posypania
-
TZATZIKI
-
4 ogórki gruntowe
-
200g jogurtu greckiego
-
łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 mały ząbek czosnku
-
1 płaska łyżeczka soli
O przepisie:
Grecka kuchnia jest pełna naturalnych składników i aromatów. Klasyczny grecki gyros to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań wśród osób, które znam. W oryginalnej wersji do przyrządzenia mięsa używa się specjalnego rusztu. Ja pokażę Ci dzisiaj jak w domu można przygotować to danie w wersji bardzo zbliżonej do pierwowzoru. W przepisie zaproponuję Ci użycie mięsa z udek kurczaka zamarynowanego w domowym miksie przypraw, podanego z sosem tzatziki oraz niskowęglowodanową pitą, która w innych przepisach nazywana jest „oopsie bread” lub „cloud bread”.
Możesz również przygotować gyrosa w bardziej tradycyjnej wersji – użyj wówczas mięsa z szynki wieprzowej, zamarynuj je chwilę wcześniej, a następnie postępuj zgodnie z przepisem.
Przepis na gyros z pitą znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Domowa przyprawa do gyrosa - przygotowanieŻeby zamarynować mięso, najpierw musimy przygotować domową przyprawę gyros. Wszystkie przyprawy zmiksuj ze sobą i przesyp do słoika. W przepisie użyjemy jedynie ¼ przyprawy, więc zostanie Ci w zapasie. |
2
Gotowe!
10M
|
Gyros z udek kurczaka - marynowanie mięsaUmyte i oczyszczone z chrząstek mięso pokrój w paski i zamarynuj w przyprawie, oliwie z oliwek i posiekanych ziołach. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw na kilka godzin do lodówki. |
3
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie sosu tzatzikiObrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie nasól dosyć obficie i odstaw na godzinę. Po tym czasie dokładnie odsącz ogórki. Jeżeli dodał_ś dużo soli, nadmiar możesz wypłukać, choć zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Dodaj jogurt naturalny typu greckiego, starty czosnek i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. |
4
Gotowe!
30M
|
KETO Pita - przygotowanieBiałka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodaj ser śmietankowy, proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie połącz masę z ubitymi białkami i znowu wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj pity. Masę możesz też wylać na blachę w całości i pokroić po upieczeniu. Posyp oregano i wstaw do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika. Piecz przez 25-30 minut. |
5
Gotowe!
10M
|
Keto Gyros - smażenieNa dobrze rozgrzaną patelnię wyłóż mięso z udek kurczaka. Smaż do zarumienienia, ale nie przesusz żeby mięso pozostało soczyste. Podawaj gyrosa z pitą, tzatzikami i świeżymi lub grillowanymi warzywami. |