Składniki:
-
Greckie Keftedes, czyli pulpeciki z fetą
-
400g mielonej łopatki wieprzowej
-
400g mielonej wołowiny, na przykład gulaszowej
-
150g fety
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 spora natka pietruszki
-
1 duża cebula
-
2 małe jajka
-
4 łyżki oliwy do smażenia
-
1/3 łyżeczki lnu mielonego
-
szczypta cynamonu
-
2 łyżki brandylub czerwonego wytrawnego wina
-
80 ml mleka
-
3 łyżki wody
-
sól i pieprz
O przepisie:
Dzięki odkrywaniu smaków z różnych zakątków świata, moje dania nigdy mi się nie nudzą. Wam podobno również. ❤️ Codziennie mogę wymyślać inne rodzaje podania mięsa, czy też warzyw. Dzisiaj zainspirowana kuchnią grecką, chcę pokazać Ci przepis na niskowęglowodanową wersję greckich keftedes. W oryginalnym przepisie to pulpeciki z dodatkiem fety, miąższu chleba i mleka, podawane w sosie pomidorowym. Ja proponuje Ci oczywiście wersję bezglutenową i keto – bez dodatku chleba. Keftedes możesz podawać także w postaci pulpetów, bez sosu, na przykład z tzatzikami i pitą (tak jak w przepisie na gyros).
Przepis na keftedes znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Greckie keftedes - przygotowanie sosu pomidorowegoPietruszkę i cebulę posiekaj bardzo drobno, po czym połowę podsmaż na łyżce oliwy. Do zarumienionej cebuli dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, brandy (lub wino) oraz wodę i gotuj przez 15 minut. |
2
Gotowe!
10M
|
Greckie keftedes - przygotowanie pulpetówZmielone mięso wymieszaj w misce z pozostałą cebulą i pietruszką. Do masy dodaj mleko, 2-3 łyżki wody (może być gazowana), 1 łyżkę oliwy, mielony len, cynamon, jajka, pół łyżeczki soli, pieprz lub chilli oraz 100g pokruszonej fety. Mięso dokładnie mieszaj przez kilka minut, by odpowiednio je napowietrzyć. Odstaw na kilka minut. |
3
Gotowe!
30M
|
Greckie keftedes - smażenie pulpetówZwilżonymi oliwą dłońmi formuj małe pulpeciki i smaż przez kilka minut na pozostałej oliwie, tak by pulpeciki się zarumieniły. Kotleciki przełóż do sosu i zagotuj. W razie potrzeby podlej sos wodą. Gotuj razem przez 5-10 minut. Podawaj z pokruszoną fetą i świeżymi ziołami. |