0 0
Greckie keftedes 🇬🇷

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Greckie Keftedes, czyli pulpeciki z fetą
400g mielonej łopatki wieprzowej
400g mielonej wołowiny, na przykład gulaszowej
150g fety
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 spora natka pietruszki
1 duża cebula
2 małe jajka
4 łyżki oliwy do smażenia
1/3 łyżeczki lnu mielonego
szczypta cynamonu
2 łyżki brandy lub czerwonego wytrawnego wina
80 ml mleka
3 łyżki wody
sól i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

802
Kcal
49
B [g]
59
T [g]
15
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Greckie keftedes 🇬🇷

Greckie pulpeciki z serem feta

Cechy:
Kuchnia
  • 1H
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

  • Greckie Keftedes, czyli pulpeciki z fetą

O przepisie:

Udostępnij

Dzięki odkrywaniu smaków z różnych zakątków świata, moje dania nigdy mi się nie nudzą. Wam podobno również. ❤️  Codziennie mogę wymyślać inne rodzaje podania mięsa, czy też warzyw. Dzisiaj zainspirowana kuchnią grecką, chcę pokazać Ci przepis na niskowęglowodanową wersję greckich keftedes. W oryginalnym przepisie to  pulpeciki z dodatkiem fety, miąższu chleba i mleka, podawane w sosie pomidorowym. Ja proponuje Ci oczywiście wersję bezglutenową i keto – bez dodatku chleba. Keftedes możesz podawać także w postaci pulpetów, bez sosu, na przykład z tzatzikami i pitą (tak jak w przepisie na gyros).

Przepis na keftedes znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

Greckie keftedes - przygotowanie sosu pomidorowego

Pietruszkę i cebulę posiekaj bardzo drobno, po czym połowę podsmaż na łyżce oliwy. Do zarumienionej cebuli dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, brandy (lub wino) oraz wodę i gotuj przez 15 minut.

2
Gotowe!
10M

Greckie keftedes - przygotowanie pulpetów

Zmielone mięso wymieszaj w misce z pozostałą cebulą i pietruszką. Do masy dodaj mleko, 2-3 łyżki wody (może być gazowana), 1 łyżkę oliwy, mielony len, cynamon, jajka, pół łyżeczki soli, pieprz lub chilli oraz 100g pokruszonej fety. Mięso dokładnie mieszaj przez kilka minut, by odpowiednio je napowietrzyć. Odstaw na kilka minut.

3
Gotowe!
30M

Greckie keftedes - smażenie pulpetów

Zwilżonymi oliwą dłońmi formuj małe pulpeciki i smaż przez kilka minut na pozostałej oliwie, tak by pulpeciki się zarumieniły. Kotleciki przełóż do sosu i zagotuj. W razie potrzeby podlej sos wodą.

Gotuj razem przez 5-10 minut.

Podawaj z pokruszoną fetą i świeżymi ziołami.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Chlebek Chmurka
Poprzedni
Chlebek Chmurka 🥯
faszerowana papryka
Następny
Papryki faszerowane chili con carne 🌶
Chlebek Chmurka
Poprzedni
Chlebek Chmurka 🥯
faszerowana papryka
Następny
Papryki faszerowane chili con carne 🌶