Składniki:
-
1 mała główka kalafiora
-
500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej (proponuję mielić samodzielnie)
-
250g pieczarek
-
1 cebula
-
2 jajka
-
200g śmietany 18%
-
200g tartego sera gouda
-
1 płaska łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka lub do smaku soli himalajskiej
-
1/2 łyżeczki lub do smaku świeżo mielonego pieprzu
-
2 średnie ząbki czosnku
O przepisie:
Tradycyjna, a przy tym wysokotłuszczona zapiekanka kalafiorowa z serem, pieczarkami i mięsem mielonym. Pyszna zwłaszcza po odgrzaniu, gdy smaki się przegryzą, a sama zapiekanka zetnie.
Bazuje na tradycyjnym polskim przepisie, który poznałam dzięki nieistniejącemu już (niestety ? ) blogowi Kuchnia Keto.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Przygotowanie kalafioraKalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po całkowitym ostudzeniu, kalafiora odsącz z ewentualnej wody, a następnie dokładnie rozgnieć go widelcem. |
2
Gotowe!
|
Przygotowanie farszuPieczarki i cebulkę podsmaż na oleju kokosowym / oliwie. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. |
3
Gotowe!
|
Przygotowanie sosuJajka rozbij i roztrzep. Dodaj do nich śmietanę, tarty ser gouda i posiekany czosnek. |
4
Gotowe!
|
Przygotowanie zapiekankiPołowę kalafiora wyłóż do naczynia żaroodpornego i ugnieć na jego dnie. Następnie wyłóż farsz, drugą połowę kalafiora i zalej całość sosem. Na powierzchni zapiekanki zrób kilkanaście dziurek patyczkiem do szaszłyka i odstaw na minimum godzinę (chodzi o to, by sos dostał się również do wnętrza zapiekanki). Piecz w 180 stoniach przez około 30 minut. Wierzch zapiekanki powinien być zarumieniony. Zapiekankę możesz podać od razu, ale jest to jeden z niewielu przypadków, gdy potrawa najlepiej smakuje po odgrzaniu, gdy wszystkie składniki zdążą się przeżreć. |