0 0
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 mała główka kalafiora
500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej (proponuję mielić samodzielnie)
250g pieczarek
1 cebula
2 jajka
200g śmietany 18%
200g tartego sera gouda
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lub do smaku soli himalajskiej
1/2 łyżeczki lub do smaku świeżo mielonego pieprzu
2 średnie ząbki czosnku

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

502,5
Kcal
35,04
B [g]
40,23
T [g]
6,16
W [g]

Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym

Warstwowa zapiekanka na bazie kalafiora z farszem z mięsa mielonego

Cechy:
Kuchnia
  • 1H
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Podziel się

Tradycyjna, a przy tym wysokotłuszczona zapiekanka kalafiorowa z serem, pieczarkami i mięsem mielonym. Pyszna zwłaszcza po odgrzaniu, gdy się “przeżre”.

Bazuje na tradycyjnym polskim przepisie, który poznałam dzięki nieistniejącemu już (niestety 😢 ) blogowi Kuchnia Keto.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie kalafiora

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po całkowitym ostudzeniu, kalafiora odsącz z ewentualnej wody, a następnie dokładnie rozgnieć go widelcem.

2
Gotowe!

Przygotowanie farszu

Pieczarki i cebulkę podsmaż na oleju kokosowym / oliwie. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

3
Gotowe!

Przygotowanie sosu

Jajka rozbij i roztrzep. Dodaj do nich śmietanę, tarty ser gouda i posiekany czosnek.

4
Gotowe!

Przygotowanie zapiekanki

Połowę kalafiora wyłóż do naczynia żaroodpornego i ugnieć na jego dnie. Następnie wyłóż farsz, drugą połowę kalafiora i zalej całość sosem. Na powierzchni zapiekanki zrób kilkanaście dziurek patyczkiem do szaszłyka i odstaw na minimum godzinę (chodzi o to, by sos dostał się również do wnętrza zapiekanki).

Piecz w 180 stoniach przez około 30 minut. Wierzch zapiekanki powinien być zarumieniony.

Zapiekankę możesz podać od razu, ale jest to jeden z niewielu przypadków, gdy potrawa najlepiej smakuje po odgrzaniu, gdy wszystkie składniki zdążą się przeżreć.

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Korzenne brownie
poprzednie
Korzenne brownie z mascarpone i malinami
Ketogeniczne muffinki z owocami leśnymi
następne
Muffinki z owocami leśnymi
Korzenne brownie
poprzednie
Korzenne brownie z mascarpone i malinami
Ketogeniczne muffinki z owocami leśnymi
następne
Muffinki z owocami leśnymi