1 0
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 mała główka kalafiora
500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej (proponuję mielić samodzielnie)
250g pieczarek
1 cebula
2 jajka
200g śmietany 18%
200g tartego sera gouda
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lub do smaku soli himalajskiej
1/2 łyżeczki lub do smaku świeżo mielonego pieprzu
2 średnie ząbki czosnku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

502,5
Kcal
35,04
B [g]
40,23
T [g]
6,16
W [g]

Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym

Warstwowa zapiekanka na bazie kalafiora z farszem z mięsa mielonego

Cechy:
Kuchnia:
  • 1H
  • Porcji: 6
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Tradycyjna, a przy tym wysokotłuszczona zapiekanka kalafiorowa z serem, pieczarkami i mięsem mielonym. Pyszna zwłaszcza po odgrzaniu, gdy smaki się przegryzą, a sama zapiekanka zetnie.

Bazuje na tradycyjnym polskim przepisie, który poznałam dzięki nieistniejącemu już (niestety ? ) blogowi Kuchnia Keto.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie kalafiora

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po całkowitym ostudzeniu, kalafiora odsącz z ewentualnej wody, a następnie dokładnie rozgnieć go widelcem.

2
Gotowe!

Przygotowanie farszu

Pieczarki i cebulkę podsmaż na oleju kokosowym / oliwie. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

3
Gotowe!

Przygotowanie sosu

Jajka rozbij i roztrzep. Dodaj do nich śmietanę, tarty ser gouda i posiekany czosnek.

4
Gotowe!

Przygotowanie zapiekanki

Połowę kalafiora wyłóż do naczynia żaroodpornego i ugnieć na jego dnie. Następnie wyłóż farsz, drugą połowę kalafiora i zalej całość sosem. Na powierzchni zapiekanki zrób kilkanaście dziurek patyczkiem do szaszłyka i odstaw na minimum godzinę (chodzi o to, by sos dostał się również do wnętrza zapiekanki).

Piecz w 180 stoniach przez około 30 minut. Wierzch zapiekanki powinien być zarumieniony.

Zapiekankę możesz podać od razu, ale jest to jeden z niewielu przypadków, gdy potrawa najlepiej smakuje po odgrzaniu, gdy wszystkie składniki zdążą się przeżreć.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Korzenne brownie
Poprzedni
Korzenne brownie z mascarpone i malinami
Ketogeniczne muffinki z owocami leśnymi
Następny
Muffinki z owocami leśnymi
Korzenne brownie
Poprzedni
Korzenne brownie z mascarpone i malinami
Ketogeniczne muffinki z owocami leśnymi
Następny
Muffinki z owocami leśnymi