Składniki:
-
1 sztuka / ok. 1,2 kg bez kłębu mała główka (młodej) kapusty
-
1 duża marchewka
-
1 mała cebula
-
5 łyżek majonezu
-
1 łyżeczka / do smaku soli himalajskiej
-
świeżo mielonego pieprzu pół łyżeczki
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1/2 łyżki octu winnego
-
5 kropel stewii w płynie (opcjonalnie)
O przepisie:
Coleslaw to popularna surówka obiadowa z szatkowanej kapusty, którą przy minimalnej modyfikacji, z powodzeniem możecie wykorzystać jako dodatek do ketogenicznego obiadu. Idealnie pasuje do szarpanej wieprzowiny, pieczonego mięsa, czy golonek, a przy tym, pomimo nieidealnych proporcji makroskładników, zawiera na tyle mało węglowodanów, że przy zachowaniu umiaru nie wytrąci Was z ketozy 🙂
Colesław może spokojnie postać w lodówce kilka dni, a z podanych składników przygotujecie ok. 8 porcji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Białą kapustę (najlepiej młodą) drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Całość przełóż do miski. |
2
Gotowe!
|
Do miski dodaj: sok z cytryny, ocet winny i majonez. Dopraw solą, pieprzem i stewią (ta doda odrobiny słodyczy, ale jest to składnik opcjonalny). Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę przed podaniem, by kapusta zmiękła. |
3
Gotowe!
|
Podawaj jako surówkę do ketogenicznego obiadu. |