0 0
Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Sos grzybowy z leśnych grzybów
1 kg leśnych grzybów
1 cebula
250ml śmietanki
4 łyżki śmietany 18%
30g masła klarowanego
sól
pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

10,9
B [g]
17
T [g]
4,5
W [g] netto
250
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Szybki sos ze świeżych, leśnych grzybów

Cechy:
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia
  • 20M
  • Porcji: 6
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos grzybowy z leśnych grzybów

O przepisie:

Udostępnij

Sezon na grzybobranie w pełni, więc dziś mam dla Was szybki i łatwy w przygotowaniu sos grzybowy inspirowany przepisem mojej Mamy. Jest pyszny i przede wszystkim: eksponuje smak leśnych grzybów.

Z czym podać sos grzybowy ze świeżych grzybów?

Sos grzybowy stanowi świetny dodatek do KETO makaronu z mozzarelli i żółtek (lub kopytek, jeśli nie ograniczasz udziału węglowodanów w diecie 😉). Osobiście najczęściej podaję go z domowym schabowym lub delikatnym w smaku mięsem (piersi kurczaka czy polędwiczką wieprzową).



Poznaj moje książki kucharskie KETO / LCHF


Jakie grzyby do sosu grzybowego?

Przygotowany według przepisu sos grzybowy w pełni eksponuje smak wybranych grzybów. Użyj tych, które udało Ci się zebrać podczas grzybobrania – sprawdzą się tu borowiki (użyte do wyliczenia makro), podgrzybki, maślaki, ale również rydze czy kurki.

Oczywiście możesz użyć również pieczarek lub grzybów mrożonych, lecz sos będzie najsmaczniejszy ze świeżo zebranymi, leśnymi grzybami.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

Sos grzybowy z leśnych grzybów - przygotowanie

Grzyby oczyść z pozostałości runa leśnego i umyj. Każdy grzyb sprawdź i usuń fragmenty, które budzą wątpliwości. Pokrój grzyby na mniejsze części - mogą to być plastry, kostka, czy połówki lub ćwiartki w przypadku mniejszych grzybów.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Na koniec zalej grzyby mieszanką śmietanki słodkiej z kwaśną, zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Poprzedni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽
Dynia makaronowa 🎃
Następny
Dynia makaronowa 🎃
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Poprzedni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽
Dynia makaronowa 🎃
Następny
Dynia makaronowa 🎃
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here