Składniki:
-
Sos grzybowy z leśnych grzybów
-
1 kg leśnych grzybów
-
1 cebula
-
250ml śmietanki
-
4 łyżki śmietany 18%
-
30g masła klarowanego
-
sól
-
pieprz
O przepisie:
Sezon na grzybobranie w pełni, więc dziś mam dla Was szybki i łatwy w przygotowaniu sos grzybowy inspirowany przepisem mojej Mamy. Jest pyszny i przede wszystkim: eksponuje smak leśnych grzybów.
Z czym podać sos grzybowy ze świeżych grzybów?
Sos grzybowy stanowi świetny dodatek do KETO makaronu z mozzarelli i żółtek (lub kopytek, jeśli nie ograniczasz udziału węglowodanów w diecie 😉). Osobiście najczęściej podaję go z domowym schabowym lub delikatnym w smaku mięsem (piersi kurczaka czy polędwiczką wieprzową).
Poznaj moje książki kucharskie KETO / LCHF
Jakie grzyby do sosu grzybowego?
Przygotowany według przepisu sos grzybowy w pełni eksponuje smak wybranych grzybów. Użyj tych, które udało Ci się zebrać podczas grzybobrania – sprawdzą się tu borowiki (użyte do wyliczenia makro), podgrzybki, maślaki, ale również rydze czy kurki.
Oczywiście możesz użyć również pieczarek lub grzybów mrożonych, lecz sos będzie najsmaczniejszy ze świeżo zebranymi, leśnymi grzybami.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Sos grzybowy z leśnych grzybów - przygotowanieGrzyby oczyść z pozostałości runa leśnego i umyj. Każdy grzyb sprawdź i usuń fragmenty, które budzą wątpliwości. Pokrój grzyby na mniejsze części - mogą to być plastry, kostka, czy połówki lub ćwiartki w przypadku mniejszych grzybów. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj do miękkości, co jakiś czas mieszając. Na koniec zalej grzyby mieszanką śmietanki słodkiej z kwaśną, zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. |