Składniki:
-
Domowe śledzie w śmietanie
-
300g filetów śledziowych(najlepiej matjasów)
-
50g majonezu
-
250 ml ml śmietany 18%
-
1 winne jabłko
-
½ czerwonej cebuli
-
½ pęczka koperku
-
do smaku Pieprz i sól
-
miód / stewia / ksylitol(opcjonalnie, niewliczone w makro)
O przepisie:
Śledzie w śmietanie to w Polsce świąteczne danie. Pojawiają się nie tylko na stole wigilijnym – w wielu domach goszczą także w święta Wielkanocne. Niestety gotowe śledzie sklepowe często kryją w sobie mnóstwo konserwantów i glukozy, dlatego dzisiaj pokażę Ci jak szybko i smacznie przyrządzić tę potrawę we własnym domu, bazując wyłącznie na naturalnych, zdrowych składnikach.
Przepis na śledzie w śmietanie znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Namoczenie filetów śledziowychŚledzie włóż do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. |
2
Gotowe!
5M
|
Przygotowanie sosu śmietanowegoWymieszaj śmietanę z majonezem i pieprzem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną cebulę i koperek. |
3
Gotowe!
5M
|
Podanie śledziWyciągnij śledzie z wody i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój filet na mniejsze kawałki, połącz z sosem śmietanowym i odstaw na godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |