0 0
Śledzie w śmietanie 🐟

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Domowe śledzie w śmietanie
300g filetów śledziowych (najlepiej matjasów)
50g majonezu
250 ml ml śmietany 18%
1 winne jabłko
½ czerwonej cebuli
½ pęczka koperku
do smaku Pieprz i sól
miód / stewia / ksylitol (opcjonalnie, niewliczone w makro)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

265,7
Kcal
10,4
B [g]
22,5
T [g]
5,1
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Śledzie w śmietanie 🐟

DOMOWE ŚLEDZIE Z JABŁKAMI, CEBULKĄ I KOPERKIEM

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 20M
  • Porcji: 6
  • Łatwy

Składniki:

  • Domowe śledzie w śmietanie

O przepisie:

Udostępnij

Śledzie w śmietanie to w Polsce świąteczne danie. Pojawiają się nie tylko na stole wigilijnym – w wielu domach goszczą także w święta Wielkanocne. Niestety gotowe śledzie sklepowe często kryją w sobie mnóstwo konserwantów i glukozy, dlatego dzisiaj pokażę Ci jak szybko i smacznie przyrządzić tę potrawę we własnym domu, bazując wyłącznie na naturalnych, zdrowych składnikach.

Przepis na śledzie w śmietanie znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Namoczenie filetów śledziowych

Śledzie włóż do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut.

2
Gotowe!
5M

Przygotowanie sosu śmietanowego

Wymieszaj śmietanę z majonezem i pieprzem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną cebulę i koperek.

3
Gotowe!
5M

Podanie śledzi

Wyciągnij śledzie z wody i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój filet na mniejsze kawałki, połącz z sosem śmietanowym i odstaw na godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Paella z ryżem z kalafiora
Poprzedni
KETO Paella z kurczakiem i chorizo 🥘
Pasztet Pieczony Z Pistacjami
Następny
Pasztet z pistacjami 🍴
Paella z ryżem z kalafiora
Poprzedni
KETO Paella z kurczakiem i chorizo 🥘
Pasztet Pieczony Z Pistacjami
Następny
Pasztet z pistacjami 🍴