Składniki:
-
1 kg jagód, świeżych lub mrożonych (lub innych owoców jagodowych)
-
2 gałązki rozmarynu
-
2-3 łyżki ksylitolumożesz również zrezygnować z ksylitolu
O przepisie:
Lubisz gofry lub naleśniki, ale brakuje Ci do nich odpowiedniego nadzienia? Nie wyobrażasz sobie dżemu na diecie keto? Nic bardziej mylnego! Wszystko zależy od odpowiedniego wyliczenia makro, na odpowiedni dżem także znajdzie się miejsce. Przygotowałam dla Ciebie domowy przepis, bez cukru, ulepszaczy i konserwantów, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Dżem podawaj jako dodatek do wysokotłuszczowego dania.
Przepis na dżem znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie owocówOwoce ( u mnie jagody) umieść w dużym garnku. Najlepiej z szerokim dnem. W zaparzaczu od herbaty umieść rozmaryn i zanurz w owocach. Wszystko gotuj przez 30 minut, do zmniejszenia objętości składników. |
2
Gotowe!
30M
|
Gotowanie dżemuWyciągnij zaparzacz z rozmarynem z garnka i dodaj ksylitol. Zwiększ temperaturę i gotuj cały czas mieszając. Mikstura powinna cały czas bulgotać. Uważaj żeby nie przywarła do garnka. Gdy dżem zgęstnieje- ściągnij z palnika, przełóż do słoików i dokładnie zakręć. |
3
Gotowe!
15M
|
Wekowanie słoików z dżememDo piekarnika włóż słoiki. Ustaw temperaturę 180 stopni i zostaw słoiczki na 20 minut od rozgrzania piekarnika. Następnie wyłóż je rękawicą na ściereczkę odwracając do góry dnem. Tak zawekowane i ostudzone słoiki przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez przynajmniej kilka tygodni. Podawaj ze świeżym, posiekanym rozmarynem, jako dodatek do wysokotłuszczowego dania. Chcąc przedłużyć trwałość dżemu, proces wekowania zamień na tyndalizację. Przygotowany wg przepisu dżem poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych). Postaw słoiczki z dżemem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić dżem przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowane słoiczki z dżemem przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃 Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |