0 0
Dżem jagodowy 🫐 z rozmarynem BEZ CUKRU

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 kg jagód, świeżych lub mrożonych (lub innych owoców jagodowych)
2 gałązki rozmarynu
2-3 łyżki ksylitolu możesz również zrezygnować z ksylitolu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

65
Kcal
1
B [g]
1
T [g]
12,5
W [g] netto

Dżem jagodowy 🫐 z rozmarynem BEZ CUKRU

KONFITURA Z OWOCÓW JAGODOWYCH BEZ CUKRU

Cechy:
Kuchnia
  • 1H15M
  • Porcji: 10
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Lubisz gofry lub naleśniki, ale brakuje Ci do nich odpowiedniego nadzienia? Nie wyobrażasz sobie dżemu na diecie keto? Nic bardziej mylnego! Wszystko zależy od odpowiedniego wyliczenia makro, na odpowiedni dżem także znajdzie się miejsce. Przygotowałam dla Ciebie domowy przepis, bez cukru, ulepszaczy i konserwantów, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Dżem podawaj jako dodatek do wysokotłuszczowego dania.

Przepis na dżem znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Przygotowanie owoców

Owoce ( u mnie jagody) umieść w dużym garnku. Najlepiej z szerokim dnem. W zaparzaczu od herbaty umieść rozmaryn i zanurz w owocach. Wszystko gotuj przez 30 minut, do zmniejszenia objętości składników.

2
Gotowe!
30M

Gotowanie dżemu

Wyciągnij zaparzacz z rozmarynem z garnka i dodaj ksylitol. Zwiększ temperaturę i gotuj cały czas mieszając. Mikstura powinna cały czas bulgotać. Uważaj żeby nie przywarła do garnka. Gdy dżem zgęstnieje- ściągnij z palnika, przełóż do słoików i dokładnie zakręć.

3
Gotowe!
15M

Wekowanie słoików z dżemem

Do piekarnika włóż słoiki. Ustaw temperaturę 180 stopni i zostaw słoiczki na 20 minut od rozgrzania piekarnika.

Następnie wyłóż je rękawicą na ściereczkę odwracając do góry dnem. Tak zawekowane i ostudzone słoiki przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez przynajmniej kilka tygodni. Podawaj ze świeżym, posiekanym rozmarynem, jako dodatek do wysokotłuszczowego dania.

Chcąc przedłużyć trwałość dżemu, proces wekowania zamień na tyndalizację. Przygotowany wg przepisu dżem poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików i zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych).

Postaw słoiczki z dżemem na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić dżem przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowane słoiczki z dżemem przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc mogą tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Poprzedni
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Grzane Wino Bez Cukru
Następny
Grzane Wino 🍇 BEZ CUKRU
Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Poprzedni
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Grzane Wino Bez Cukru
Następny
Grzane Wino 🍇 BEZ CUKRU