0 0
KETO Tiramisu ☕️

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Krem do KETO tiramisu
500g mascarpone (może być bez laktozy)
4 żółtka
80g erytrolu lub ksylitolu w pudrze (lub do smaku)
"Biszkopty" migdałowe do KETO tiramisu
2 białka
100g mąki migdałowej
1 szczypta soli
30g erytrolu lub ksylitolu
"Poncz" do tiramisu
1 podwójne espresso
20ml amaretto (opcjonalnie)
Dekoracja KETO tiramisu
2 łyżki gorzkiego kakao
Potrzebne będą również:
6 pucharków lub małych szklanek
papier do pieczenia
mikser

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

511
Kcal
11
B[g]
47
T[g]
6
W[g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Tiramisu ☕️

Włoskie tiramisu w wersji bez cukru i bez glutenu

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
Kuchnia
  • 30M
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

  • Krem do KETO tiramisu

  • "Biszkopty" migdałowe do KETO tiramisu

  • "Poncz" do tiramisu

  • Dekoracja KETO tiramisu

  • Potrzebne będą również:

O przepisie:

Udostępnij

Gdybym miała wskazać jeden deser, którego brakowało mi najbardziej po przejściu na dietę ketogeniczną, bez wahania wybrałabym tiramisu. Ten włoski klasyk zachwyca swoją kremową konsystencją, intensywnym aromatem kawy i aksamitnym mascarpone – wszystko to, co kocham w deserach, ale na co na diecie niskowęglowodanowej musiałam na początku patrzeć z tęsknotą.

Tiramisu to dla mnie coś więcej niż tylko deser. To smak celebracji, spotkań, wyjątkowych chwil. Aż trudno uwierzyć, że można go odtworzyć w wersji keto bez cukru i bez glutenu, nie tracąc nic z jego charakteru. Ale da się. I to jak!

KETO tiramisu? To możliwe!

Długo szukałam idealnego sposobu na keto tiramisu, które zachowa ten cudowny balans między puszystym kremem a lekkim biszkoptem, z wyraźną nutą espresso i odrobiną Amaretto. Prób było wiele, ale w końcu powstała wersja, która zadowoliła nie tylko mnie, ale i najbardziej wymagających fanów klasycznej kuchni włoskiej. I to właśnie ich pochwały traktuję jako największy komplement.

Te produkty przydadzą Ci się do przygotowania KETO tiramisu (REKLAMA)


Ten przepis na KETO tiramisu to dowód na to, że nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków, by trzymać się swoich celów zdrowotnych. Nie ma tu ani grama cukru, nie ma glutenu, a mimo to… smakuje jak marzenie. A może nawet lepiej?

Przepis na KETO Tiramisu znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Biszkopty migdałowe do KETO tiramisu

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle miksując, dodawaj słodzik. Gdy piana będzie śnieżnobiała i błyszcząca, delikatnie wmieszaj mąkę migdałową. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 6 ciasteczek - lekko spłaszczonych i nieco mniejszych niż średnica pucharków. Piecz ok. 15 minut w 170°C (góra-dół), aż się zarumienią. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Wskazówka: warto przygotować podwójną porcję ciasteczek migdałowych - zużyjesz całe jajka z przepisu, a te biszkopty, które zostaną, doskonale smakują jako przekąska do kawy!

2
Gotowe!

Przygotuj poncz i krem do KETO tiramisu

Przygotuj kawę i wymieszaj ją z Amaretto. Pozostaw do ostygnięcia.

Żółtka ubij ze słodzikiem na puszystą, niemal białą masę. Dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

3
Gotowe!

Przygotowanie KETO tiramisu

Złóż tiramisu warstwami:
- na dnie pucharka łyżka kremu
- migdałowe ciasteczko (nasączone odrobiną kawy z Amaretto)
- reszta kremu
- posypka z kakao

4
Gotowe!

Chłodzenie KETO tiramisu

Wstaw KETO tiramisu do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smak w pełni się rozwinie, a krem stanie się idealnie aksamitny

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Rafaello - kokosowe kulki mocy
Poprzedni
KETO Rafaello 🥥
KETO cake pops - KETO lizaki
Następny
KETO Lizaki Cake Pops 🍭
KETO Rafaello - kokosowe kulki mocy
Poprzedni
KETO Rafaello 🥥
KETO cake pops - KETO lizaki
Następny
KETO Lizaki Cake Pops 🍭