0 0
Papryki faszerowane chili con carne 🌶

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Papryki faszerowana chili con carne
3 papryki Palermo / Ramiro (słodkie, długie i spiczaste)
250g mielonej wołowiny na przykład z antrykotu
1 mała cebula
80 ml passaty pomidorowej lub 2 małe pomidory
1 ząbek czosnku
100 ml bulionu kolagenowego
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki oregano
szczypta chilli do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki
80g mozzarelli
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
świeża kolendra

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

567
Kcal
41
B [g]
36
T [g]
14
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Papryki faszerowane chili con carne 🌶

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • 1H5M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Papryki faszerowana chili con carne

O przepisie:

Udostępnij

Meksykańsko-toskańskie chili con carne w niestandardowym, pysznym wydaniu. ❤️

Chili con carne to rozgrzewające danie z mielonej wołowiny, z dodatkiem chilli, kuminu i innych aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzi się jako farsz do keto naleśników, cukinii czy długiej papryki, jak w tym przepisie. Możesz podać je również z dodatkiem ryżu z kalafiora czyli startego na drobnej tarce i podsmażonego na maśle z przyprawami świeżego kalafiora.

Jeśli meksykańskie smaki przypadły Ci do gustu, spróbuj również Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶!

W oryginalnym sosie chili con carne znajduje się dodatkowo czerwona fasola. Jeśli masz miejsce w dziennym makro, możesz oczywiście dodać jej odrobinę na kilka minut przed zakończeniem gotowania.

Przepis na faszerowaną paprykę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
45M

Papryka faszerowana chili con carne - przygotowanie mięsa

Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oliwie. Dodaj kumin, chilli, słodką paprykę i oregano, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dodaj mięso i podsmaż do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.

Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Duś przez około 20 minut pod przykryciem. Dolej podgrzany bulion i pokrojoną w kostkę jedną paprykę. Gotuj całość bez przykrycia przez następne 15 minut- tak by bulion odparował. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2
Gotowe!
20M

Papryka faszerowana chili con carne - podanie

Pozostałe papryki rozkrój na pół i usuń znich pestki. Faszeruj każdą połówkę chili con carne, a następnie ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posyp papryki serem i zapiekaj w 180 stopniach około 10 minut (do zmięknięcia papryk). Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyczka diety ketogenicznej od ponad 7 lat. Miłośniczka podróży, psów i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych składników, tworząc przepisy, które łączą smak, prostotę i odżywczą równowagę. Jej kuchnia to nie restrykcja, lecz ciekawość - sposób, by cieszyć się smakami świata również w wersji KETO. Na co dzień przedsiębiorczyni, strateg i specjalistka SEO, łącząca analityczne myślenie z kreatywnością w kuchni.

Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽