Składniki:
-
Papryki faszerowana chili con carne
-
3 papryki Palermo / Ramiro(słodkie, długie i spiczaste)
-
250g mielonej wołowinyna przykład z antrykotu
-
1 mała cebula
-
80 ml passaty pomidorowejlub 2 małe pomidory
-
1 ząbek czosnku
-
100 ml bulionu kolagenowego
-
1 łyżka oliwy
-
½ łyżeczki kuminu
-
½ łyżeczki oregano
-
szczypta chillido smaku
-
½ łyżeczki słodkiej papryki
-
80g mozzarelli
-
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
świeża kolendra
O przepisie:
Meksykańsko-toskańskie chili con carne w niestandardowym, pysznym wydaniu. ❤️
Chili con carne to rozgrzewające danie z mielonej wołowiny, z dodatkiem chilli, kuminu i innych aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzi się jako farsz do keto naleśników, cukinii czy długiej papryki, jak w tym przepisie. Możesz podać je również z dodatkiem ryżu z kalafiora czyli startego na drobnej tarce i podsmażonego na maśle z przyprawami świeżego kalafiora.
Jeśli meksykańskie smaki przypadły Ci do gustu, spróbuj również Pikantne skrzydełka z salsą pomidorową 🌶!
W oryginalnym sosie chili con carne znajduje się dodatkowo czerwona fasola. Jeśli masz miejsce w dziennym makro, możesz oczywiście dodać jej odrobinę na kilka minut przed zakończeniem gotowania.
Przepis na faszerowaną paprykę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
45M
|
Papryka faszerowana chili con carne - przygotowanie mięsaPosiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oliwie. Dodaj kumin, chilli, słodką paprykę i oregano, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dodaj mięso i podsmaż do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Duś przez około 20 minut pod przykryciem. Dolej podgrzany bulion i pokrojoną w kostkę jedną paprykę. Gotuj całość bez przykrycia przez następne 15 minut- tak by bulion odparował. Dopraw solą i pieprzem do smaku. |
2
Gotowe!
20M
|
Papryka faszerowana chili con carne - podaniePozostałe papryki rozkrój na pół i usuń znich pestki. Faszeruj każdą połówkę chili con carne, a następnie ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posyp papryki serem i zapiekaj w 180 stopniach około 10 minut (do zmięknięcia papryk). Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą. |