Składniki:
-
180g mixu sałat
-
2 pomidory malinowe
-
3 ogórki gruntowe
-
1 papryka czerwona
-
2 rzodkiewki
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
1 łyżeczka koperku
-
40g majonezu
-
30g śmietany 18%
-
1 ząbek czosnku
-
do smaku soli i pieprz
O przepisie:
Gdy szykuję łososia, golonkę, czy też inne oparte o rybę lub mięso drugie danie, idealnie pasuje mi do niego lekka sałatka ze świeżych warzyw. Ważne by keto sałatka była łatwa i szybka w przygotowaniu i przede wszystkim: lekka i fantastyczna w smaku!
Jedną z takich sałatek jest Horiatiki – sałatka grecka, o której pisałam w zeszłym tygodniu, a drugą poniższa sałatka z letnich warzyw, polana delikatnym sosem majonezowo-czosnkowym.
Skład możecie potraktować jako inspirację i do miski wrzucić również inne niewymagające gotowania warzywa, jak np. awokado, szpinak, młodą marchewkę czy rukolę.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Przygotowanie sosu czosnkowegoSos przygotuj chwilę wcześniej, by zdążył się przeżreć. Ząbek czosnku zetrzyj na drobnej tarce lub ewentualnie przeciśnij przez praskę do miseczki. |
2
Gotowe!
|
Przygotowanie warzyw1. Mix sałat wsyp do sporej miski. |
3
Gotowe!
|
Przygotowanie sałatkiWarzywa wymieszaj i polej sosem czosnkowym. Odstaw na kwadrans. Podawaj jako dodatek do mięsa z kurczaka, wieprzowego czy wołowiny. |