1 1
Sałatka ze świeżych warzyw

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
180g mixu sałat
2 pomidory malinowe
3 ogórki gruntowe
1 papryka czerwona
2 rzodkiewki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka koperku
40g majonezu
30g śmietany 18%
1 ząbek czosnku
do smaku soli i pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

166
Kcal
4
B [g]
10
W [g]
12,6
T [g]

Sałatka ze świeżych warzyw

Łatwa w przygotowaniu sałatka z sosem majonezowo-czosnkowym

Cechy:
  • 20M
  • Porcji: 3
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Gdy szykuję łososia, golonkę, czy też inne oparte o rybę lub mięso drugie danie, idealnie pasuje mi do niego lekka sałatka ze świeżych warzyw ??? Ważne by keto sałatka była łatwa i szybka w przygotowaniu i przede wszystkim: lekka i fantastyczna w smaku!

Jedną z takich sałatek jest Horiatiki – sałatka grecka, o której pisałam w zeszłym tygodniu, a drugą poniższa sałatka z letnich warzyw, polana delikatnym sosem majonezowo-czosnkowym.

Skład możecie potraktować jako inspirację i do miski wrzucić również inne niewymagające gotowania warzywa, jak np. awokado ?, szpinak, młodą marchewkę ? czy rukolę.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie sosu czosnkowego

Sos przygotuj chwilę wcześniej, by zdążył się przeżreć. Ząbek czosnku zetrzyj na drobnej tarce lub ewentualnie przeciśnij przez praskę do miseczki.
Dodaj majonez, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz koperek. Dokładnie wymieszaj.
Sprawdź smak sosu. Powinien być odrobinę za słony, by po wymieszaniu z warzywami, sałatka była wystarczająco doprawiona :)

2
Gotowe!

Przygotowanie warzyw

1. Mix sałat wsyp do sporej miski.
2. Pomidory umyj, pokrój na plastry, następnie każdy z plastrów na cztery części.
3. Ogórki umyj i obierz, pokrój na plastry.
4. Paprykę umyj i pokrój w paseczki.
5. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry.
6. Szczypiorek posiekaj.

3
Gotowe!

Przygotowanie sałatki

Warzywa wymieszaj i polej sosem czosnkowym. Odstaw na kwadrans. Podawaj jako dodatek do mięsa z kurczaka, wieprzowego czy wołowiny.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Carbonara z cukinią
Poprzedni
Tagliatelle z cukinii à la Carbonara
Pieczony filet z halibuta
Następny
Halibut pieczony z pomidorami
Carbonara z cukinią
Poprzedni
Tagliatelle z cukinii à la Carbonara
Pieczony filet z halibuta
Następny
Halibut pieczony z pomidorami