0 0
Smażony ser w wersji low carb

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
100g sera Eidam (edamskiego)
6 łyżeczek mąki migdałowej (około)
1 łyżeczka mielonego sera Grana Padano lub innego twardego
1 jajko
odrobina soli i pieprzu
olej do smażenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

679
Kalorie
37,4
B [g]
56,9
T [g]
2,5
W [g]

Smażony ser w wersji low carb

Bez bułki tartej, bez glutenu, ze smakiem ;)

Cechy:
Kuchnia:
  • 15M
  • Porcji: 1
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Praga to jedna z moich ulubionych stolic europejskich (przynajmniej spośród tych, w których byłam). Kojarzę ją nie tylko z przepiękną architekturą, ale też przepyszną (choć nielekką) kuchnią. Smažený sýr dostępny w lokalnych knajpkach w praskiej dzielnicy Žižkov nie ma sobie równych (jak już będziecie to zajrzyjcie koniecznie do „U české chalupy” przy skrzyżowaniu Hájkovej i Koněvovej).

Ciężko nawet aspirować do takiego poziomu smaku, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie można użyć bułki tartej… Dziś jednak przyrządziłam smażony ser, który podawany z sosem tatarskim (ale nie tylko) jest naprawdę pyszny. Ten przepis traktuję jako dowód na to, że nie ma rzeczy niemożliwych  Po co w takiej sytuacji robić cheat meal?

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Smażony ser bez glutenu - przegotowanie

Jajko roztrzep w głębokim talerzu. W drugim talerzu wymieszaj mąkę migdałową, mielony parmezan oraz sól i pieprz.

2
Gotowe!

Panierowanie sera smażonego

Ser przekrój na pół (najbardziej tradycyjnie: na dwa trójkąty) i dwukrotnie panieruj maczając najpierw jajku, potem obsypując panierką i potem ponownie w jajku, następnie w panierce.

3
Gotowe!

Smażenie sera

Panierowany w ten sposób ser wrzuć na głęboki, rozgrzany olej. Smaż kilka minut, następnie wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz.

4
Gotowe!

Z czym podać smażony ser?

Podawaj z sosem tatarskim i ulubioną sałatką.

Smacznego ❤️

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

sos tatarski
Poprzedni
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)
Ketogeniczna zawijana pizza - Strombolii
Następny
Stromboli pizza w wersji low carb
sos tatarski
Poprzedni
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)
Ketogeniczna zawijana pizza - Strombolii
Następny
Stromboli pizza w wersji low carb