0 0
Smażony ser z sosem tatarskim 🧀

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Sos tatarski (tatarská omáčka)
1 słoiczek pieczarek marynowanych w occie
5 większych korniszonów
1 mała czerwona cebula lub 1/2 większej
4 łyżki majonezu
sól i biały pieprz do smaku
Ser smażony (Smažený sýr)
200g kostka sera Eidam
120g drobno mielonej mąki migdałowej (około połowy z tego zostanie na serze)
2 łyżeczki mielonego sera Grana Padano lub innego twardego
1 duże jajko
odrobina soli i pieprzu
olej do smażenia

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

785
Kcal
45
B [g]
64
T [g]
3
W [g]

Smażony ser z sosem tatarskim 🧀

Smažený sýr bez bułki tartej z tatarská omáčka

Cechy:
Kuchnia
  • 30M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Sos tatarski (tatarská omáčka)

  • Ser smażony (Smažený sýr)

O przepisie:

Udostępnij

Czeska Praga to jedna z moich ulubionych stolic europejskich (przynajmniej spośród tych, w których byłam). Kojarzę ją nie tylko z przepiękną architekturą, ale też przepyszną (choć nielekką) kuchnią. Smažený sýr dostępny w lokalnych knajpkach w praskiej dzielnicy Žižkov nie ma sobie równych (jak już będziecie to zajrzyjcie koniecznie do „U české chalupy” przy skrzyżowaniu Hájkovej i Koněvovej).

Smażony ser bez bułki tartej? To możliwe!

Wydawałoby się, że ciężko nawet aspirować do takiego smaku, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie można użyć bułki tartej… Tymczasem to nic trudnego! Dziś prezentuję Ci przepis na smażony ser podawany z sosem tatarskim, czyli „tatarská omáčka”.  Sos tatarski z tego przepisu świetnie nada się jako dodatek do mięs, jajek na twardo czy pasztetu z pistacjami.

Przepis na smażony ser z sosem tatarskim znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Sos tatarski - przygotowanie

Sos przygotuj minimum godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Posiekaj drobno wszystkie warzywa i przełóż je do miski. Dodaj majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Przechowuj w lodówce nawet do dwóch tygodni, w szczelnie zamkniętym słoiku. Możesz go podawać nie tylko do smażonego sera, ale również do mięs czy keto-kanapek.

Całościowe makro sosu to:
542 kcal
B[g]: 7
W [g]: 20
T[g]: 47
To ok. 20 porcji.
Sos tatarski nie został wliczony w makro dania.

2
Gotowe!
20M

Ser smażony- przygotowanie sera

Przygotuj dwa głębokie talerze. W jednym roztrzep jajko, a w drugim wymieszaj mąkę migdałową ze startym twardym serem. W garnku lub frytownicy rozgrzej olej. Kostkę sera rozkrój na dwie równe części i panieruj dwukrotnie w jajku i mące migdałowej (maczając najpierw jajku, potem obsypując panierką i potem ponownie w jajku, następnie w panierce.).

Tak przygotowany ser wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż kilka minut, w razie potrzeby odwróć ser na drugą stronę, a następnie wyłóż go na ręcznik papierowy i odsącz.

Podawaj smażony ser z sosem tatarskim i sałatką ze świeżych warzyw.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

stek z polędwicy
Poprzedni
Stek z polędwicy wołowej 🥩 z chimichurri
keto brownie z masłem orzechowym
Następny
KETO brownie z masłem orzechowym 🍫
stek z polędwicy
Poprzedni
Stek z polędwicy wołowej 🥩 z chimichurri
keto brownie z masłem orzechowym
Następny
KETO brownie z masłem orzechowym 🍫