Składniki:
-
Sos tatarski (tatarská omáčka)
-
1 słoiczek pieczarek marynowanych w occie
-
5 większych korniszonów
-
1 mała czerwona cebulalub 1/2 większej
-
4 łyżki majonezu
-
sól i biały pieprz do smaku
-
Ser smażony (Smažený sýr)
-
200g kostka sera Eidam
-
120g drobno mielonej mąki migdałowej(około połowy z tego zostanie na serze)
-
2 łyżeczki mielonego sera Grana Padanolub innego twardego
-
1 duże jajko
-
odrobina soli i pieprzu
-
olej do smażenia
O przepisie:
Czeska Praga to jedna z moich ulubionych stolic europejskich (przynajmniej spośród tych, w których byłam). Kojarzę ją nie tylko z przepiękną architekturą, ale też przepyszną (choć nielekką) kuchnią. Smažený sýr dostępny w lokalnych knajpkach w praskiej dzielnicy Žižkov nie ma sobie równych (jak już będziecie to zajrzyjcie koniecznie do „U české chalupy” przy skrzyżowaniu Hájkovej i Koněvovej).
Smażony ser bez bułki tartej? To możliwe!
Wydawałoby się, że ciężko nawet aspirować do takiego smaku, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie można użyć bułki tartej… Tymczasem to nic trudnego! Dziś prezentuję Ci przepis na smażony ser podawany z sosem tatarskim, czyli „tatarská omáčka”. Sos tatarski z tego przepisu świetnie nada się jako dodatek do mięs, jajek na twardo czy pasztetu z pistacjami.
Przepis na smażony ser z sosem tatarskim znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Sos tatarski - przygotowanieSos przygotuj minimum godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Posiekaj drobno wszystkie warzywa i przełóż je do miski. Dodaj majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Całościowe makro sosu to: |
2
Gotowe!
20M
|
Ser smażony- przygotowanie seraPrzygotuj dwa głębokie talerze. W jednym roztrzep jajko, a w drugim wymieszaj mąkę migdałową ze startym twardym serem. W garnku lub frytownicy rozgrzej olej. Kostkę sera rozkrój na dwie równe części i panieruj dwukrotnie w jajku i mące migdałowej (maczając najpierw jajku, potem obsypując panierką i potem ponownie w jajku, następnie w panierce.). Tak przygotowany ser wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż kilka minut, w razie potrzeby odwróć ser na drugą stronę, a następnie wyłóż go na ręcznik papierowy i odsącz. Podawaj smażony ser z sosem tatarskim i sałatką ze świeżych warzyw. |