0 0
Frittata z cukinią i kozim serem 🍳

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Frittata z cukinią i wędzonym kozim serem
7 jaj
500g cukinii najlepiej małej, aby nie było pestek
150g wędzonego twarogu koziego lub ewentualnie krowiego
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1/3 łyżeczki soli
pieprz lub płatki chilli
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

603
Kcal
36,9
B [g]
45,7
T [g]
9,9
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Frittata z cukinią i kozim serem 🍳

Włoski omlet z cukinią i wędzonym twarogiem

Cechy:
Kuchnia
  • 35M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Frittata z cukinią i wędzonym kozim serem

O przepisie:

Udostępnij

Fritatta to popularny włoski omlet bez mąki, które sprawdzi się jako sycące śniadanie lub smaczna kolacja. Stali czytelnicy bloga doskonale znają już przepis na frittatę z pomidorami, dziś przyszedł czas na wersję z cukinią i wędzonym kozim serem.

Do przygotowania przepisu użyj metalowej patelni, która nie posiada plastikowych elementów – na końcu trafia ona do piekarnika.

Przepis na frittatę z cukinią i wędzonym serem znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
40M

Frittata z cukinią i wędzonym kozim serem - przygotowanie

Cukinię umyj, osusz i pokrój w cieniutkie plastry. Delikatnie posól i odstaw na 10 minut.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Patelnię natłuść masłem i podsmaż czosnek. Następnie dodaj cukinię i smaż wspólnie przez 4-5 minut. Zdejmij warzywa z patelni.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Jajka (zarówno białka, jak i żółtka) ubij z solą, pieprzem lub płatkami chilli oraz pozostałym masłem. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.

Na patelni ułóż warstwowo: plastry cukinii, część masy jajecznej, pokruszony twaróg.

Patelnię postaw na palniku i smaż 5 minut.

Następnie włóż patelnię do piekarnika i piecz 16-18 minut - frittata z cukinią powinna być ledwo ścięta i nadal wilgotna.

Podawaj od razu, na przykład ze świeżą, kwaśną śmietaną.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

fasolka szparagowa
Poprzedni
KETO fasolka szparagowa z zasmażką 🌿
KETO Pudding Chia z Mlekiem Kokosowym (Chianka z Owocami)
Następny
Pudding chia z mleczkiem kokosowym BEZ CUKRU 🍓
fasolka szparagowa
Poprzedni
KETO fasolka szparagowa z zasmażką 🌿
KETO Pudding Chia z Mlekiem Kokosowym (Chianka z Owocami)
Następny
Pudding chia z mleczkiem kokosowym BEZ CUKRU 🍓