Składniki:
-
Frittata z cukinią i wędzonym kozim serem
-
7 jaj
-
500g cukiniinajlepiej małej, aby nie było pestek
-
150g wędzonego twarogu koziegolub ewentualnie krowiego
-
1 ząbek czosnku
-
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
-
1/3 łyżeczki soli
-
pieprz lub płatki chilli
-
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
O przepisie:
Fritatta to popularny włoski omlet bez mąki, które sprawdzi się jako sycące śniadanie lub smaczna kolacja. Stali czytelnicy bloga doskonale znają już przepis na frittatę z pomidorami, dziś przyszedł czas na wersję z cukinią i wędzonym kozim serem.
Do przygotowania przepisu użyj metalowej patelni, która nie posiada plastikowych elementów – na końcu trafia ona do piekarnika.
Przepis na frittatę z cukinią i wędzonym serem znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
40M
|
Frittata z cukinią i wędzonym kozim serem - przygotowanieCukinię umyj, osusz i pokrój w cieniutkie plastry. Delikatnie posól i odstaw na 10 minut. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Patelnię natłuść masłem i podsmaż czosnek. Następnie dodaj cukinię i smaż wspólnie przez 4-5 minut. Zdejmij warzywa z patelni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jajka (zarówno białka, jak i żółtka) ubij z solą, pieprzem lub płatkami chilli oraz pozostałym masłem. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Na patelni ułóż warstwowo: plastry cukinii, część masy jajecznej, pokruszony twaróg. Patelnię postaw na palniku i smaż 5 minut. Następnie włóż patelnię do piekarnika i piecz 16-18 minut - frittata z cukinią powinna być ledwo ścięta i nadal wilgotna. Podawaj od razu, na przykład ze świeżą, kwaśną śmietaną. |