0 0
Ragoût 🍲

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Ragoût
800g wołowiny na gulasz (np. łopatki lub karkówki)
100g boczku
30g smalcu
2 marchewki (200g po obraniu)
4 łodygi selera naciowego (160g)
300g borowików (ewentualnie pieczarek)
1 cebula
100 ml czerwonego wytrawnego wina np. Merlot
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ok. 15g
3 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
200ml bulionu (najlepiej rosołu kolagenowego, ewentualnie z kostki rosołowej dobrej jakości)
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

760
Kcal
44
B [g]
57
T [g]
10
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Ragoût 🍲

Starofrancuski gulasz z mięsa i warzyw

Cechy:
  • 3H
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Ragoût

O przepisie:

Udostępnij

Uwielbiam dania jednogarnkowe za łatwość ich przygotowania. Często nadają się również do długiego przechowywania (po odpowiedniej tyndalizacji – jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu ⬇️ ), a do tego są pyszne nawet pod odgrzaniu.

I tak jest właśnie w przypadku ragoût! Ten starofrancuski przepis na gulasz z wołowiny i warzyw idealnie sprawdzi się jako (nie tylko) keto obiad. Na co dzień i od święta. 😃

Przepis na ragoût znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Ragoût- przygotowanie

Wybrane mięso pokrój w 1 centymetrowe kostki. Podobnie zrób z obranymi marchewkami, umytymi grzybami i gałązkami selera. Boczek pokrój w drobniejszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zetrzyj na tarce na małych oczkach.

2
Gotowe!
20M

Ragoût- smażenie

Rozpuść smalec na dużej patelni, obsmaż mięso do zrumienienia. Odłóż mięso na bok i na tej samej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj marchewkę i podsmaż. W dalszej kolejności dodaj seler naciowy oraz borowiki. 

3
Gotowe!
2H30M

Ragoût- duszenie

Dodaj mięso do warzyw. Dołóż starty czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalej czerwonym winem. Kiedy wino odparuje wlej cały bulion. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Duś przez 2,5 godziny. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Gotowe!

Ragoût- wekowanie (tyndalizacja)

W przypadku tyndalizacji skróć czas duszenia ragout o 30 minut. Przygotowany według przepisu gulasz poporcjuj i przełóż do umytych oraz sparzonych słoików. Zamknij nakrętki. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych).

Postaw słoiczki z ragoût na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić ragoût przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowany gulasz przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. 😃

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Jeśli ragoût planujesz zjeść w ciągu kilku dni to wystarczy, że gorące danie zamkniesz w słoiczku i odwrócisz do góry dnem. Nakrętka po ostudzeniu powinna być „zassana”. Tak ragoût powinno wytrzymać ok. tygodnia.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

bifteki
Poprzedni
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽
KETO makaron
Następny
KETO makaron z mozzarelli
bifteki
Poprzedni
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽
KETO makaron
Następny
KETO makaron z mozzarelli