0 0
Wołowina po burgundzku 🍲

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
1 kg łopatki wołowej
100g wędzonego boczku wieprzowego
400 ml bulionu kolagenowego
400 ml czerwonego, wytrawnego wina
300 ml pieczarek
3 szalotki
1 duża marchewka
1 cebula
10 cebulek marynowanych
50g masła klarowanego
2-3 gałązki tymianku
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

3420
Kcal
38
B [g]
53
T [g]
10
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Wołowina po burgundzku 🍲

Domowy gulasz Boeuf Bourguignon

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • 5H
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

  • Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

O przepisie:

Udostępnij

Topowe francuskie danie mięsne, czyli Boeuf Bourguignon. Pochodzący z Burgundii gulasz wołowo-warzywny o dymnym aromacie, który idealnie podbija mnogość smaków wyczuwalnych w potrawie. Wołowina po burgundzku świetnie smakuje z warzywnym puree, na przykład puree z kalafiora czy dyni. Do tego bardzo dobrze się mrozi, więc możesz przygotować więcej porcji na raz.

Jeśli nie posiadasz bulionu kolagenowego, o którym mowa w przepisie możesz przygotować dedykowany bulion wołowy na mięsie z kością i pieczonych wcześniej warzywach. Gotuj  go przynajmniej 3-4 godziny.

Przepis wołowinę po burgundzku sandwich znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Makro podane jest dla całości przygotowanego gulaszu.

 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
1H

Boeuf Bourguignon - przygotowanie

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na patelni rozpuść połowę masła i obsmaż na nim boczek, tak by się zarumienił.
Umytą wołowinę pokrój w około 2 centymetrową kostkę. Obsmaż partiami na patelni i przekaładaj do naczynia żaroodpornego.

Zagotuj bulion. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój na plastry i również obsmaż na patelni po czym dołóż warzywa do mięsa. Na patelnię wylej wino i dokładnie wymieszaj, całość przelej do naczynia z mięsem. Dodaj tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorący bulion.

2
Gotowe!
3H30M

Wołowina po burgundzku - pieczenie

Piecz pod przykryciem w 200 stopniach przez kilka minut. Następnie obniż temperaturę do 140 stopni i zostaw w piekarniku na 3 godziny, co jakiś czas mieszająć.

3
Gotowe!
30M

Wołowina po burgundzki - końcowe działania

Po 3 godzinach pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki, jeżeli są małe możesz pozostawić je w całości. Szalotki obierz i przekrój na połówki.

Na pozostałym maśle klarowanym podsmaż: szalotki, pieczarki i marynowane cebulki. Dopraw solą i pieprzem. Po zarumienieniu dodaj kilka łyżek sosu z piekarnika, wymieszaj i przelej całość do naczynia żaroodpornego. Dopraw sos solą do smaku.

Piecz kolejną godzinę – półtorej (do uzyskania miękkości mięsa, powinno się wręcz delikatnie rozpadać). Podawaj danie udekorowane świeżym tymiankiem.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

keto sandesz
Poprzedni
Sandesz Bez Cukru 🥥
KETO BLT SANDWICH
Następny
KETO BLT sandwich 🥓
keto sandesz
Poprzedni
Sandesz Bez Cukru 🥥
KETO BLT SANDWICH
Następny
KETO BLT sandwich 🥓