Składniki:
-
KETO panierka bez glutenu
-
100g mąki migdałowej lub pokruszonych płatków migdałowych
-
50g drobno tartego lub mielonego parmezanu
-
1 jajko
O przepisie:
W diecie keto często tęsknimy za za panierką z bułki tartej. Opcji na jej zastąpienie jest wiele, natomiast wskazana w tym przepisie panierka jest najbardziej podobna w smaku do tradycyjnej bułki.
KETO panierka bazuje na mielonych migdałach i twardym serze. Można ją zastosować do keto schabowego, sznycla wiedeńskiego, ryby, keto obiadów z kurczakiem czy smażonego sera.
KETO panierka – inne opcje
W przypadku panierowania wieprzowiny, polecam Ci również panierkę z suszonych skórek wieprzowych, które wystarczy zmielić. To opcja również bardzo smaczna, lecz gorzej komponująca się z delikatniejszym mięsem.
W przypadku kurczaka czy ryb, możesz panierować je również w… omlecie, tak jak w przepisie na kurczaka w omlecie z puree z kalafiora. Zawsze przedtem osusz mięso i panieruj w dokładnie wymieszanym z serem omlecie.
Edit. Przepis na panierkę był jednym z pierwszych na blogu – powstał w marcu 2016. Na początku KETO szczególnie tęskniłam za tradycyjnymi, panierowanymi kotletami. 6 lat później przepis na keto panierkę doczekał się aktualizacji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO panierka - przygotowanieMąkę migdałową przesypujemy do większego, głębokiego talerza. Jeśli nie masz mąki, możesz również drobno zmielić migdały lub posiekać płatki migdałowe (kurczak w takiej wersji panierki, robionej na szybko podczas wyjazdu, na zdjęciu niżej). Dodaj parmezan i wymieszaj ze sobą oba składniki. |
2
Gotowe!
|
KETO panierka - jak panierować?W drugim talerzu roztrzep widelcem jajko. Kotlety/rybę/ser zamocz najpierw w jajku, a potem obtocz w keto panierce. Smaż na maśle klarowanym, smalcu czy innym wybranym oleju, na wolnym ogniu. |