0 0
Panierka KETO

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
100g mąki migdałowej lub pokruszonych płatków migdałowych
50g drobno tartego lub mielonego parmezanu
1 jajko

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

224,5
Kcal
11,5
B [g]
18,6
T [g]
1,4
W [g]

Panierka KETO

Bezglutenowa panierka do mięs i ryb

Cechy:
Kuchnia
  • 15M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

W diecie keto często tęsknimy za za panierką z bułki tartej. Opcji na jej zastąpienie jest wiele, natomiast wskazana w tym przepisie panierka jest najbardziej podobna w smaku do tradycyjnej bułki.

KETO panierka bazuje na mielonych migdałach i twardym serze. Można ją zastosować do keto schabowego, sznycla wiedeńskiego, ryby, keto obiadów z kurczakiem czy smażonego sera.

KETO panierka – inne opcje

W przypadku panierowania wieprzowiny, polecam Ci również panierkę z suszonych skórek wieprzowych, które wystarczy zmielić. To opcja również bardzo smaczna, lecz gorzej komponująca się z delikatniejszym mięsem.

W przypadku kurczaka czy ryb, możesz panierować je również w… omlecie, tak jak w przepisie na kurczaka w omlecie z puree z kalafiora. Zawsze przedtem osusz mięso i panieruj w dokładnie wymieszanym z serem omlecie.

Edit. Przepis na panierkę był jednym z pierwszych na blogu – powstał w marcu 2016. Na początku KETO szczególnie tęskniłam za tradycyjnymi, panierowanymi kotletami. 6 lat później przepis na keto panierkę doczekał się aktualizacji. 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie KETO panierki

Mąkę migdałową przesypujemy do większego, głębokiego talerza. Jeśli nie masz mąki, możesz również drobno zmielić migdały lub posiekać płatki migdałowe (kurczak w takiej wersji panierki, robionej na szybko podczas wyjazdu, na zdjęciu niżej). Dodaj parmezan i wymieszaj ze sobą oba składniki.

2
Gotowe!

KETO panierka - jak panierować?

W drugim talerzu roztrzep widelcem jajko. Kotlety/rybę/ser zamocz najpierw w jajku, a potem obtocz w keto panierce. Smaż na maśle klarowanym, smalcu czy innym wybranym oleju, na wolnym ogniu.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

rillettes
Poprzedni
Rillettes z kaczki 🇫🇷
Paella z ryżem z kalafiora
Następny
KETO Paella z kurczakiem i chorizo 🥘
rillettes
Poprzedni
Rillettes z kaczki 🇫🇷
Paella z ryżem z kalafiora
Następny
KETO Paella z kurczakiem i chorizo 🥘