Składniki:
-
Bezglutenowy sznycel po wiedeńsku
-
3 łyżki masła
-
400g cielęciny w kawałku/ plastrze
-
3 łyżki drobno mielonej mąki migdałowej
-
DODATKI
-
3 jajka
-
sól i pieprz do smaku
-
2 ćwiartki cytryny
O przepisie:
Dzisiaj chciałbym zabrać Cię w kulinarną podróż do Austrii. Wiener Schnitzel to kotlet cielęcy, który tylko pozornie przypomina naszego polskiego schabowego. Dziś przygotujemy go w panierce migdałowej lub ze skórek wieprzowych, co idealnie odzwierciedli smak oryginalnej wiedeńskiej potrawy.
Sznycel po wiedeńsku, podawany z jajkiem (to już typowo polski dodatek), idealnie podbija tłuszcze w makro i czyni sznycel typową ketogeniczną potrawą.
Jeżeli z panierką migdałową masz styczność pierwszy raz, pamiętaj, że żeby dobrze się trzymała, mąka migdałowa musi być bardzo dobrze zmielona. Jeśli konsystencja mąki przypomina bardziej tarte migdały, zmiel ją w młynku.
Jeśli unikasz podgrzewania mąki migdałowej, proponuję zamianę na prażone skórki wieprzowe (również zmielone).
Przepis na sznycel wiedeński znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Bezglutenowy sznycel wiedeński - przygotowanieRozpuść masło na patelni na małym ogniu i ściągnij z góry ścięte białko (wyklaruj masło). |
2
Gotowe!
10M
|
KETO WIENER SCHNITZEL - smażeniePołóż kotlety na roztopione masło i smaż do zarumienienia z obu stron.Zajmie to zaledwie kilka minut. Sprawdź widelcem czy mięso jest miękkie. |
3
Gotowe!
|
Sznycel po wiedeńsku z jajkiem - podaniePodczas smażenia kotletów na drugiej patelni rozpuść masło i usmaż dwa jaja sadzone. Pamiętaj żeby białko było ścięte i chrupiące, a żółtko- płynne. |