Składniki:
-
80dag piersi z kurczaka
-
250 g mascarpone
-
100g pieczarek
-
3 pomidory malinowe
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
40 ml oliwy z oliwek (możesz dodać więcej, by podbić tłuszcze)
-
do smaku: sól, pieprz
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
O przepisie:
Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym na bazie serka mascarpone z lekkim aromatem czosnku i pietruszki. Przepis na danie szybkie, łatwe, przepyszne i nadal ketogeniczne – takie lubię najbardziej ?
Uwaga. Posiłek zawiera dość dużo białka, co nie jest większym problemem w diecie niskowęglowodanowej. W diecie ketogenicznej, jeśli w pozostałych posiłkach zabraknie typowo ketozowych proporcji, warto dodać większej ilości oliwy lub mascarpone.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu ich zarumienienia. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i wrzuć na patelnię, gotuj do momentu uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec dodaj mascarpone, pietruszkę i intensywnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia serka. Zagotuj i odstaw. |
2
Gotowe!
|
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na małe kotleciki. Przypraw solą i pieprzem i usmaż na odrobinie oliwy. Kawałki kurczaka przełóż do sosu i zagotuj razem. Przełóż na talerze i posyp pietruszką. |