0 0
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
80dag piersi z kurczaka
250 g mascarpone
100g pieczarek
3 pomidory malinowe
1 cebula
3 ząbki czosnku
40 ml oliwy z oliwek (możesz dodać więcej, by podbić tłuszcze)
do smaku: sól, pieprz
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

560
Kcal
47,34
B [g]
37,33
T [g]
8,58
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami

Filet z kurczaka w wysokotłuszczowym sosie

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 20 minut
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym na bazie serka mascarpone z lekkim aromatem czosnku i pietruszki. Przepis na danie szybkie, łatwe, przepyszne i nadal ketogeniczne – takie lubię najbardziej ?

Uwaga. Posiłek zawiera dość dużo białka, co nie jest większym problemem w diecie niskowęglowodanowej. W diecie ketogenicznej, jeśli w pozostałych posiłkach zabraknie typowo ketozowych proporcji, warto dodać większej ilości oliwy lub mascarpone.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu ich zarumienienia. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i wrzuć na patelnię, gotuj do momentu uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec dodaj mascarpone, pietruszkę i intensywnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia serka. Zagotuj i odstaw.

2
Gotowe!

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na małe kotleciki. Przypraw solą i pieprzem i usmaż na odrobinie oliwy. Kawałki kurczaka przełóż do sosu i zagotuj razem. Przełóż na talerze i posyp pietruszką.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyczka diety ketogenicznej od ponad 7 lat. Miłośniczka podróży, psów i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych składników, tworząc przepisy, które łączą smak, prostotę i odżywczą równowagę. Jej kuchnia to nie restrykcja, lecz ciekawość - sposób, by cieszyć się smakami świata również w wersji KETO. Na co dzień przedsiębiorczyni, strateg i specjalistka SEO, łącząca analityczne myślenie z kreatywnością w kuchni.

Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽