0 0
Keto Sezamki bez cukru 🍬

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

120g sezamu
100g erytrolu lub ksylitolu
1 łyżeczka wody

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

756
Kcal
30
B [g]
62
T [g]
12
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Keto Sezamki bez cukru 🍬

GRECKA PRZEKĄSKA SEZAMOWA

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
Kuchnia
  • 2H15M
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Grecję wspominam kulinarnie nie tylko dzięki wyjątkowej sałatce greckiej Horiatiki, pysznym rybom, moussace czy anyżowej wódce OUZO (choć ta zdecydowanie nie trafia w moje smaki 😂).

Wspominam również greckie słodycze. Dosyć mocno różnią się od tego, co nam w Polsce znane, a jednak ociekająca syropem cukrowym baklawa… jest po prostu pyszna (choć o wersję KETO będzie trudno).

Jest jednak przekąska, którą bez problemu przygotujesz również w domu, w wersji bez cukru. Są to klasyczne SEZAMKI. Chrupiące ciasteczka, które powstają z połączenia erytrolu (lub ksylitolu) i sezamu. Zapewniam Cię – smakują fantastycznie! Zamiast sezamu możesz użyć też dowolnych, pokruszonych orzechów czy ziaren i dostosować ten deser do swoich smaków.

Przepis na sezamki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Makro w tym przepisie wyliczone jest dla całości.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
2H15M

Keto sezamki bez cukru - przygotowanie

Wybrany słodzik zmiel dokładnie na puder i rozpuść w garnku dodając łyżkę wody. Sezam upraż na patelni. Dosyp do rozpuszczonego słodzika.

Przełóż masę sezamową z garnka na silikonową stolnicę i nakryj papierem do pieczenia. Rozwałkuj masę na grubość około 2mm. Od razu zdejmij papier, inaczej przyklei się do masy.

Pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny. Na koniec pokrój lub pokrusz sezamowy blat i przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Makro w tym przepisie wyliczone jest dla całości.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Biała Sangria Bez Cukru
Poprzedni
Sangria de Cava 🥂 Bez Cukru
Deser Na Bazie Mascarpone
Następny
Mascarpone z owocami 🍓
Biała Sangria Bez Cukru
Poprzedni
Sangria de Cava 🥂 Bez Cukru
Deser Na Bazie Mascarpone
Następny
Mascarpone z owocami 🍓
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here