Składniki:
-
120g sezamu
-
100g erytrolulub ksylitolu
-
1 łyżeczka wody
O przepisie:
Grecję wspominam kulinarnie nie tylko dzięki wyjątkowej sałatce greckiej Horiatiki, pysznym rybom, moussace czy anyżowej wódce OUZO (choć ta zdecydowanie nie trafia w moje smaki 😂).
Wspominam również greckie słodycze. Dosyć mocno różnią się od tego, co nam w Polsce znane, a jednak ociekająca syropem cukrowym baklawa… jest po prostu pyszna (choć o wersję KETO będzie trudno).
Jest jednak przekąska, którą bez problemu przygotujesz również w domu, w wersji bez cukru. Są to klasyczne SEZAMKI. Chrupiące ciasteczka, które powstają z połączenia erytrolu (lub ksylitolu) i sezamu. Zapewniam Cię – smakują fantastycznie! Zamiast sezamu możesz użyć też dowolnych, pokruszonych orzechów czy ziaren i dostosować ten deser do swoich smaków.
Przepis na sezamki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Makro w tym przepisie wyliczone jest dla całości.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
2H15M
|
Keto sezamki bez cukru - przygotowanieWybrany słodzik zmiel dokładnie na puder i rozpuść w garnku dodając łyżkę wody. Sezam upraż na patelni. Dosyp do rozpuszczonego słodzika. Przełóż masę sezamową z garnka na silikonową stolnicę i nakryj papierem do pieczenia. Rozwałkuj masę na grubość około 2mm. Od razu zdejmij papier, inaczej przyklei się do masy. Pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny. Na koniec pokrój lub pokrusz sezamowy blat i przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Makro w tym przepisie wyliczone jest dla całości. |