0 0
Tarta z lemon curd i włoską bezą BEZ CUKRU 🥧

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO TARTA
80g mąki kokosowej
100g masła
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu
LEMON CURD BEZ CUKRU
2 cytryny BIO
2 jajka
80g masła
100g erytrolu lub ksylitolu
stewia w płynie do smaku
BEZA WŁOSKA BEZ CUKRU
150g erytrolu lub ksylitolu
80 ml wody
3 jajka

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

256
Kcal
8
B [g]
23
T [g]
5
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Tarta z lemon curd i włoską bezą BEZ CUKRU 🥧

KETO tarta z lemon curd i bezą

  • 1H30M
  • Porcji: 8
  • Trudny

Składniki:

  • KETO TARTA

  • LEMON CURD BEZ CUKRU

  • BEZA WŁOSKA BEZ CUKRU

O przepisie:

Udostępnij

Francuska tarta, brytyjskie lemon curd i beza włoska to prawdziwie wielokulturowe połączenie i jeden z bardziej udanych keto deserów na tym blogu. Wymaga niemałych starań, dużo cierpliwości i trochę pracy, ale… zachwyca smakiem nie tylko osoby odżywiające się niskowęglowodanowo. Koniecznie spróbuj – zwłaszcza jeśli tak jak ja uwielbiasz słodko-kwaśne połączenia.

Jeśli lubisz tarty na słodko, sprawdź również:

 

Przepis na tartę z lemon curd i włoską bezą  znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Przygotowanie ciasta na tarty

W kąpieli wodnej rozpuść masło. Po ostudzeniu dodaj mąkę kokosową, ksylitol i sól. Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane w osobnej misce jajka i dokładnie wymieszaj.

Do standardowej formy na tartę- o średnicy około 21 cm- przełóż całe ciasto i ugniatając je palcami rozprowadź na całym naczyniu. Ponakłuwaj dno widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. 

2
Gotowe!
30M

Przygotowanie lemon curd bez cukru

Zetrzyj ze sparzonych cytryn żółtą część skórki, a z pozostałości wyciśnij sok. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj do nich sok i zest z cytryny dokładnie mieszając. Dodaj wybrany zamiennik cukru i ponownie wymieszaj.

Podgrzewaj w kąpieli wodnej (miskę postaw na garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu), cały czas mieszając krem trzepaczką, aż do jego zgęstnienia (około 20 minut). To żmudny, lecz konieczny proces - nie zostawiaj kremu bez opieki.

Po ostudzeniu skosztuj kremu i dosłodź stewią do smaku. Wyłóż krem na ostudzony spód tarty.

3
Gotowe!
30M

Przygotowanie włoskiej bezy bez cukru

Do garnka wlej wodę, dodaj wybrany zamiennik cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Sprawdzaj temperaturę syropu termometrem cukierniczym i podgrzewaj do momentu gdy osiągnie 115-120 stopni. Zdejmij garnek z palnika.

W międzyczasie w osobnej misce ubij białka z solą.

Następnie wrzący płyn zacznij dolewać do ubitych białek (delikatnym strumieniem po ściance misy miksera), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po uzyskaniu ciągnącej konsystencji, przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyłóż na tartę. Opal bezę palnikiem lub podpiecz tartę 2-3 minutki w piekarniku z włączoną górną grzałką.

Podawaj po schłodzeniu przez 2-3 godziny w lodówce.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

żeberka
Poprzedni
Żeberka z sosem BBQ bez cukru 🍴
KETO spaghetti bolognese
Następny
Spaghetti bolognese 🍝
żeberka
Poprzedni
Żeberka z sosem BBQ bez cukru 🍴
KETO spaghetti bolognese
Następny
Spaghetti bolognese 🍝