Składniki:
-
KETO TARTA
-
80g mąki kokosowej
-
100g masła
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
1 łyżka ksylitolu
-
LEMON CURD BEZ CUKRU
-
2 cytryny BIO
-
2 jajka
-
80g masła
-
100g erytrolu lub ksylitolu
-
stewia w płynie do smaku
-
BEZA WŁOSKA BEZ CUKRU
-
150g erytrolu lub ksylitolu
-
80 ml wody
-
3 jajka
O przepisie:
Francuska tarta, brytyjskie lemon curd i beza włoska to prawdziwie wielokulturowe połączenie i jeden z bardziej udanych keto deserów na tym blogu. Wymaga niemałych starań, dużo cierpliwości i trochę pracy, ale… zachwyca smakiem nie tylko osoby odżywiające się niskowęglowodanowo. Koniecznie spróbuj – zwłaszcza jeśli tak jak ja uwielbiasz słodko-kwaśne połączenia.
Jeśli lubisz tarty na słodko, sprawdź również:
Przepis na tartę z lemon curd i włoską bezą znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie ciasta na tartyW kąpieli wodnej rozpuść masło. Po ostudzeniu dodaj mąkę kokosową, ksylitol i sól. Całość wymieszaj. Dodaj roztrzepane w osobnej misce jajka i dokładnie wymieszaj. Do standardowej formy na tartę- o średnicy około 21 cm- przełóż całe ciasto i ugniatając je palcami rozprowadź na całym naczyniu. Ponakłuwaj dno widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. |
2
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie lemon curd bez cukruZetrzyj ze sparzonych cytryn żółtą część skórki, a z pozostałości wyciśnij sok. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj do nich sok i zest z cytryny dokładnie mieszając. Dodaj wybrany zamiennik cukru i ponownie wymieszaj. Podgrzewaj w kąpieli wodnej (miskę postaw na garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu), cały czas mieszając krem trzepaczką, aż do jego zgęstnienia (około 20 minut). To żmudny, lecz konieczny proces - nie zostawiaj kremu bez opieki. Po ostudzeniu skosztuj kremu i dosłodź stewią do smaku. Wyłóż krem na ostudzony spód tarty. |
3
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie włoskiej bezy bez cukruDo garnka wlej wodę, dodaj wybrany zamiennik cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Sprawdzaj temperaturę syropu termometrem cukierniczym i podgrzewaj do momentu gdy osiągnie 115-120 stopni. Zdejmij garnek z palnika. W międzyczasie w osobnej misce ubij białka z solą. Następnie wrzący płyn zacznij dolewać do ubitych białek (delikatnym strumieniem po ściance misy miksera), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po uzyskaniu ciągnącej konsystencji, przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyłóż na tartę. Opal bezę palnikiem lub podpiecz tartę 2-3 minutki w piekarniku z włączoną górną grzałką. Podawaj po schłodzeniu przez 2-3 godziny w lodówce. |