0 0
Domowe guacamole 🥑🌶

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Domowe guacamole
2 dojrzałe awokado
1 limonka
1/2 papryczki chilli możesz zastąpić przyprawą chilli
1 duży ząbek czosnku
2 garście świeżej kolendry możesz zastąpić kolendrą suszoną
1/4 czerwonej cebuli
4 pomidorki koktajlowe
oliwa do skropienia (opcjonalnie, niewliczone w makro)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

70
Kcal
1
B [g]
5,4
T [g]
3,5
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Domowe guacamole 🥑🌶

Przepis na domowy dip z awokado

  • 15M
  • Porcji: 8
  • Łatwy

Składniki:

  • Domowe guacamole

O przepisie:

Udostępnij

Guacamole to aromatyczny dip na bazie awokado rodem z Meksyku. Domowa pasta z awokado w zestawieniu z czosnkiem, kolendrą, limonką i chilli stanowi dodatek doskonały, nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Wzbogaci Twoją dietę o zdrowe tłuszcze nienasycone, sprawdzi się jako sos do fajitas, domowego keto burgera czy krakersów serowych. Może być również pastą do keto chleba czy jajek faszerowanych.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, zacznijmy od podstaw: aby przygotowane guacamole było smaczne, ważne jest zastosowanie dojrzałego (ale nie przejrzałego) awokado.

Jak sprawdzić dojrzałość awokado (nie tylko) do guacamole?

Metoda 1. Zacznij od weryfikacji miękkości owocu. Dojrzałe awokado po bardzo delikatnym naciśnięciu powinno się ugiąć i po chwili powrócić do pierwotnego kształtu – to sygnał, że owoc jest już miękki, ale nadal sprężysty.

Metoda 2. Sprawdź również szypułkę awokado. Gdy ją oderwiesz możesz napotkać trzy kolory:

  • zielony – awokado nie jest jeszcze dojrzałe, nada się do przygotowania guacamole za 2-3 dni;
  • żółty – awokado jest w sam raz, przyszykuj dip tego samego dnia;
  • brązowy – awokado jest przejrzałe, nie kupuj go;

Metoda 3. Rozkrój owoc na pół . Awokado powinno mieć miękką, maślaną konsystencję, lecz nadal zielony kolor. Jeśli owoc jest delikatnie za twardy, może go ponownie złożyć na pół (wraz z pestką!), owinąć folią spożywczą i przetrzymać jeszcze maksymalnie jeden dzień.

Jeśli pojawiają się małe, brązowe fragmenty, możesz je jeszcze wyciąć i z pozostałości przygotować dip. Jeśli jednak większość owocu ma brązowy kolor, niestety trzeba go wyrzucić. W przypadku awokado szczególnie ważne jest dobre planowanie oraz kupowanie na bieżąco.

Skoro już wiesz, jak sprawdzić dojrzałość awokado, przejdźmy do przepisu na pyszny dip guacamole!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Jak zrobić guacamole? Przepis na domowy dip z awokado.

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestki (możesz je obrać, namoczyć i wsadzić do wąskiego wazonika, tak by pestka częściowo była zanurzona w wodzie, a nuż wykiełkują 😉), a następnie łyżeczką wyskrob cały miąższ. Rozdrobnij miąższ widelcem (lub zblenduj), skrop sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj.

Czosnek posiekaj lub zetrzyj na drobnej tarce. Chilli, kolendrę i pomidorki koktajlowe również posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj całość do awokado, wymieszaj i odstaw na dłuższą chwilę. Smacznego!

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Lody waniliowe niskowęglowodanowe
Poprzedni
KETO lody waniliowe bez cukru 🍨
KETO cafe affogato bez cukru
Następny
Cafe Affogato bez cukru 🧋
Lody waniliowe niskowęglowodanowe
Poprzedni
KETO lody waniliowe bez cukru 🍨
KETO cafe affogato bez cukru
Następny
Cafe Affogato bez cukru 🧋