Składniki:
-
KETO „NACHOS”
-
100g tartej mozzarelli
-
szczypta soli
-
2 łyżeczki mąki migdałowej
-
SOS GUACAMOLE
-
1 dojrzałe awokado
-
½ limonki
-
szczypta chilli
-
1 mały ząbek czosnku
-
garść świeżej kolendry
-
sól do smaku
-
FAJITAS
-
2 filety z kurczaka
-
1 łyżeczka kuminu
-
łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
-
2 łyżki oliwy
-
½ limonki
-
½ łyżeczki soli
-
chilli do smaku
-
2 różnokolorowe papryki
-
1 czerwona cebula
O przepisie:
Uwielbiam kuchnię meksykańską. Pikantne dania, dobrze dobrane dodatki, a do tego świeżość smaku. Inspirując się właśnie tymi założeniami, chcę przedstawić Ci moją wersję KETO fajitas, czyli pikantnego kurczaka, podawanego z niskowęglowodanowymi nachos z mąki migdałowej i sera oraz orzeźwiającym sosem guacamole. Przepis ten idealnie sprawdzi się na sobotni wieczór z przyjaciółmi lub jako przekąska do pochrupania podczas seansu Stranger Things. 😉
KETO Nachos to pyszna samodzielna przekąska!
KETO Nachosy, które znajdziesz w przepisie na fajitas możesz przechować kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub podane z wybranym keto sosem. Palce lizać! 😃
Przepis na keto fajitas z guacamole i nachosami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
25M
|
KETO NACHOS - przygotowanieW kąpieli wodnej rozpuść startą mozzarellę. Dodaj sól i drobno mieloną mąkę migdałową. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa za mocno zastygnie, podgrzej ją ponownie. Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru i cieniutko rozwałkuj na grubość około 1 mm. Wykrój trójkąty - świetnie nada się do tego nóż do pizzy. Nachosy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem możesz posypać je sezamem bądź ziołami. Po wyciągnięciu pozostaw keto nachos do ostygnięcia. |
2
Gotowe!
10M
|
SOS GUACAMOLE - przygotowanieWydobądź miąższ z awokado. Zmiksuj go z sokiem z limonki, chili, czosnkiem i świeżą kolendrą. Dopraw solą do smaku i odstaw w misce, do przegryzienia się smaków. |
3
Gotowe!
15M
|
KETO FAJITAS - przygotowaniePokrojonego w paski kurczaka zamarynuj w oliwie z oliwek, soku z limonki, połowie łyżeczki kuminu oraz połowie łyżeczki wędzonej papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. Papryki i cebulę posiekaj na paski, dopraw pozostałym kuminem, wędzoną papryką, solą, chili i łyżką oliwy. Skrop sokiem z limonki. Podsmaż kurczaka na patelni, a po jego zdjęciu wrzuć na patelnię pokrojone warzywa i smaż do miękkości. Następnie dodaj kurczaka do warzyw i podgrzewaj jeszcze przez dwie minuty. Podawaj fajitas z guacamole i nachosami. |