Wielkanocne jajka faszerowane na 5 sposobów 🥚
Wielkanoc to wymarzone święta dla praktyków diety ketogenicznej. Jajka, mięsa, kiełbasy – to przecież idealne keto przekąski. Jednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni wielkanocnej są faszerowane jaja. Przygotowałam dla Ciebie zestawienie 5 smacznych przepisów na faszerowane jajka na Wielkanoc. Faszerowane jajka bajecznie wyglądają, więc będą nie tylko smaczną przekąską, ale również piękną ozdobą Twojego wielkanocnego stołu. Który przepis przypadnie Ci do gustu najbardziej? Sprawdźmy!
Data przygotowania wpisu: 6 kwietnia 2022
Data najnowszej aktualizacji: 18 marca 2024
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Jak ugotować idealne jajka na twardo?
Do każdego z przepisów na jajka faszerowane, musisz przygotować ugotowane na twardo (ale nie przegotowane) i ostudzone, spore jajka. Jajka umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by woda całkowicie przykryła jaja. Świeże jajka nie powinny wypływać na wierzch.
Postaw garnek na palniku i zagotuj. W zależności od wielkości jajek, gotuj 4-5 minut od zagotowania wody. Następnie zalej jajka zimną wodą i ostudź.
Jak obrać i przygotować jajka do faszerowania?
Obierz jajka, najpierw krusząc skorupkę (na przykład uderzając delikatnie o blat), a potem delikatnie ją ściągając palcami. Przekrój obrane jajka na pół lub odetnij górną część białka. Wyciągnij żółtka – w niektórych wariantach faszerowanych jajek na Wielkanoc, nie będziesz potrzebować żółtek, ale ich nadmiar możesz wykorzystać w pozostałych przepisach.
Doświadczenie mówi, że nie zawsze udaje się idealnie obrać jajka. Część z nich może pęknąć w trakcie gotowania, część niefortunnie uszkodzić podczas gotowania. Jeśli szykujesz jajka na wielkanocne śniadanie i aspekt wizualny również ma znaczenie, ugotuj ich o kilka więcej. Te pozostałe z faszerowania nie muszą się zmarnować – przygotuj z nich pastę jajeczną (starte na tarce jajka, majonez, szczypior) do kanapek na wybranym keto-pieczywie.
Jajka faszerowane żółtkami, majonezem i masłem 🧈
Najbardziej tradycyjne jajka faszerowane, które goszczą rokrocznie na moim rodzinnym, wielkanocnym stole.
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 2 dodatkowe, ugotowane żółtka (na przykład z przepisu na jajka z guacamole)
- 10g masła
- 10g majonezu
- Odrobina siekanego szczypioru
- sól i pieprz do smaku
Przepis na jajka z majonezem:
Żółtka rozdrobnij widelcem, a następnie rozetrzyj z miękkim masłem i majonezem. Dodaj szczypior, sól i pieprz do smaku i faszeruj białka.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 454
B [g]: 22
T [g]: 40
W [g]: 1
Jajka faszerowane z awokado 🥑
Składniki:
- 2 ugotowane, wydrążone białka jajek (żółtka możesz zużyć do farszu z masłem)
- 70g awokado (połówka)
- 1 mały ząbek czosnku
- odrobina kolendry
- Sól i płatki chilli do smaku
- kilka kropel soku z limonki
Przepis na jajka faszerowane guacamole:
Awokado rozdrobnij widelcem lub zmiksuj. Dodaj starty czosnek, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw solą i chilli do smaku. Faszeruj białka powstałym w ten sposób guacamole.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 160
B [g]: 11
T [g]: 10
W [g]: 7,5
Jajka faszerowane serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem 🍣
Składniki:
- 2 wydrążone, ugotowane białka jajek (żółtka możesz wykorzystać do farszu z szynką i serem)
- 80g serka śmietankowego
- po szczypcie świeżych ziół: szczypioru, koperku, natki pietruszki
- 20g łososia wędzonego na zimno
- sól i pieprz do smaku
Przepis na jajka faszerowane z łososiem:
Serek śmietankowy wymieszaj ze świeżymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Faszeruj białka, na wierzch połóż kawałeczek łososia.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 298
B [g]: 20
T [g]: 22
W [g]: 3
Jajka faszerowane szynką i serem 🧀
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 2 dodatkowe, ugotowane żółtka (na przykład z przepisu na jajka faszerowane szynką i serem)
- ½ plastra szynki (10g)
- ½ plastra sera gouda (10g)
- 20g majonezu
- odrobina szczypioru
Przepis na jajka z szynką i serem:
Szynkę i ser drobno posiekaj. 4 żółtka rozetrzyj ze sobą, dodaj majonez, szynkę, ser i szczypior. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Faszeruj białka.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 494
B [g]: 26
T [g]: 43
W [g]: 1
Jajka faszerowane tuńczykiem i papryką 🐟
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 60g odsączonej polędwicy z tuńczyka (tuńczyka jednolitego) w sosie własnym
- 20g majonezu
- 10g drobno posiekanej papryki
- Odrobina szczypioru
Przepis na jajka z tuńczykiem:
Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Dodaj szczypior, drobno posiekaną paprykę, żółtka, szczypior i majonez. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem do smaku. Faszeruj białka.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 366
B [g]: 27
T [g]: 28
W [g]: 2
Przepis na jajka faszerowane znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!