Wielkanocne jajka faszerowane na 5 sposobów 🥚
Wielkanoc to wymarzone święta dla praktyków diety ketogenicznej. Jajka, mięsa, kiełbasy – to przecież idealne, ketogeniczne przekąski. Przygotowałam dla Ciebie zestawienie 5 smacznych przepisów na faszerowane jajka na Wielkanoc.
Jak ugotować jajka na twardo?
Do każdego z przepisów na jajka faszerowane, musisz przygotować ugotowane na twardo (ale nie przegotowane) i ostudzone, spore jajka. Jajka umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, by woda całkowicie przykryła jaja. Świeże jajka nie powinny wypływać na wierzch.
Postaw garnek na palniku i zagotuj. W zależności od wielkości jajek, gotuj 4-5 minut od zagotowania wody. Następnie zalej jajka zimną wodą i ostudź.
Jak obrać i przygotować jajka do faszerowania?
Obierz jajka, najpierw krusząc skorupkę (na przykład uderzając delikatnie o blat), a potem delikatnie ją ściągając palcami. Przekrój obrane jajka na pół lub odetnij górną część białka. Wyciągnij żółtka – w niektórych wariantach faszerowanych jajek na Wielkanoc, nie będziesz potrzebować żółtek, ale ich nadmiar możesz wykorzystać w pozostałych przepisach.
Doświadczenie mówi, że nie zawsze udaje się idealnie obrać jajka. Część z nich może pęknąć w trakcie gotowania, część niefortunnie uszkodzić podczas gotowania. Jeśli szykujesz jajka na wielkanocne śniadanie i aspekt wizualny również ma znaczenie, ugotuj ich o kilka więcej. Te pozostałe z faszerowania nie muszą się zmarnować – przygotuj z nich pastę jajeczną (starte na tarce jajka, majonez, szczypior) do kanapek na wybranym keto-pieczywie.
Jajka faszerowane żółtkami, majonezem i masłem 🧈
Najbardziej tradycyjne jajka faszerowane, które goszczą rokrocznie na moim rodzinnym, wielkanocnym stole.
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 2 dodatkowe, ugotowane żółtka (na przykład z przepisu na jajka z guacamole)
- 10g masła
- 10g majonezu
- Odrobina siekanego szczypioru
- sól i pieprz do smaku
Przepis na jajka z majonezem:
Żółtka rozdrobnij widelcem, a następnie rozetrzyj z miękkim masłem i majonezem. Dodaj szczypior, sól i pieprz do smaku i faszeruj białka.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 454
B [g]: 22
T [g]: 40
W [g]: 1
Jajka faszerowane z awokado 🥑
Składniki:
- 2 ugotowane, wydrążone białka jajek (żółtka możesz zużyć do farszu z masłem)
- 70g awokado (połówka)
- 1 mały ząbek czosnku
- odrobina kolendry
- Sól i płatki chilli do smaku
- kilka kropel soku z limonki
Przepis na jajka faszerowane guacamole:
Awokado rozdrobnij widelcem lub zmiksuj. Dodaj starty czosnek, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw solą i chilli do smaku. Faszeruj białka powstałym w ten sposób guacamole.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 160
B [g]: 11
T [g]: 10
W [g]: 7,5
Jajka faszerowane serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem 🍣
Składniki:
- 2 wydrążone, ugotowane białka jajek (żółtka możesz wykorzystać do farszu z szynką i serem)
- 80g serka śmietankowego
- po szczypcie świeżych ziół: szczypioru, koperku, natki pietruszki
- 20g łososia wędzonego na zimno
- sól i pieprz do smaku
Przepis na jajka faszerowane z łososiem:
Serek śmietankowy wymieszaj ze świeżymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Faszeruj białka, na wierzch połóż kawałeczek łososia.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 298
B [g]: 20
T [g]: 22
W [g]: 3
Jajka faszerowane szynką i serem 🧀
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 2 dodatkowe, ugotowane żółtka (na przykład z przepisu na jajka faszerowane szynką i serem)
- ½ plastra szynki (10g)
- ½ plastra sera gouda (10g)
- 20g majonezu
- odrobina szczypioru
Przepis na jajka z szynką i serem:
Szynkę i ser drobno posiekaj. 4 żółtka rozetrzyj ze sobą, dodaj majonez, szynkę, ser i szczypior. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Faszeruj białka.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 494
B [g]: 26
T [g]: 43
W [g]: 1
Jajka faszerowane tuńczykiem i papryką 🐟
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 60g odsączonej polędwicy z tuńczyka (tuńczyka jednolitego) w sosie własnym
- 20g majonezu
- 10g drobno posiekanej papryki
- Odrobina szczypioru
Przepis na jajka z tuńczykiem:
Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Dodaj szczypior, drobno posiekaną paprykę, żółtka, szczypior i majonez. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem do smaku. Faszeruj białka.
Orientacyjne makro (2 jajka):
Kcal: 366
B [g]: 27
T [g]: 28
W [g]: 2
Przepis na jajka faszerowane znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!