Składniki:
-
Chicken Burger
-
2 małe filety z kurczakaok. 125g bez polędwiczki każdy
-
2 jajka
-
1 łyżka mąki migdałowej
-
30g tartego cheddara
-
½ awokado
-
plastry pomidora
-
2 garści mixu sałat
-
¼ małej cebuli
-
SOS KOKTAJLOWY
-
2 łyżki majonezu
-
2 płaskie łyżeczki ketchupu bez cukru
-
½ łyżeczki wędzonej papryki
-
szczypta oregano
-
1 mała papryka słodka lub ¼ zwykłej papryki czerwonej
-
sól i chilli do smaku
-
OOPSIE BREAD
-
2 jajka
-
50g serka śmietankowego
-
szczypta soli
-
szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
-
sezam do posypania
O przepisie:
Dzisiaj pokażę Ci kolejny klasyczny fast food, w zdrowszej i niskowęglowodanowej wersji. To jedna z moich ulubionych wersji burgera z kurczakiem! Podaję go w towarzystwie awokado, sosu koktajlowego i oopsie bread. Jeśli tęsknisz za smakami fast foodów to zanim zdecydujesz się na cheat meal, sprawdź również inne przepisy na KETO street foody.
Oczywiście śmiało możesz modyfikować składniki chicken burgera. Zamiast panierowanej piersi z kurczaka możesz również przygotować kotlety pożarskie, a w dodatkach ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia.
Przepis na Chicken Burger w Oopsie Bread znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Sos koktajlowySos koktajlowy przygotuj kilka godzin wcześniej. Umytą i osuszoną paprykę posiekaj bardzo drobno. Dodaj majonez, ketchup i przyprawy. Wymieszaj i odstaw do przegryzienia się smaków. |
2
Gotowe!
5M
|
Sprawienie mięsa kurczakaPiersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek. Z fileta odetnij polędwiczki - nie będziemy ich używać w tym przepisie. Możesz je zamrozić i w przyszłości wykorzystać je w innym przepisie na keto dania z kurczaka. Pozostałe mięso rozbij na grubość około 1 cm i dopraw solą i pieprzem. |
3
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie oopsie breadBiałka ubij z solą na sztywną pianę. Do żółtek dodaj serek śmietankowy. Wsyp proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wymieszaj i połącz z białkami . Delikatnie wymieszaj masę i uformuj 4 bułeczki (po dwie na każdego burgera). Posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz 20-25 minut. |
4
Gotowe!
15M
|
Smażenie kurczakaJajka roztrzep. Dodaj mąkę migdałową i starty drobno cheddar (konsystencja "ciasta" powinna być płynna, lecz dość gęsta). Zamaczaj kawałki kurczaka i panieruj. |
5
Gotowe!
5M
|
Dodatki i podanie chicken burgeraRozkrój awokado, pozbądź się pestki i połowę owocu pokrój na plastry (resztę skrop limonką, by nie sczerniała i przechowaj w lodówce na przykład na śniadanie, do domowego guacamole czy fajitas). Układaj burgera warstwami: bułeczka, sałata, łyżka sosu koktajlowego, kurczak, pomidor, cebula, łyżeczka sosu, awokado i bułeczka. Możesz użyć wykałaczki, by chicken burger lepiej się trzymał. Smacznego! |